Copy
Avaa uutiskirje selaimessa

Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje 15/2020
Aiheita 23.6.2020
 • OKM:n rahoitusta sosiaalityön maisteriohjelmalle ja muille jatkuvaa oppimista tukeville hankkeille
 • Etelä-Pohjanmaalle rakentuu kansallisesti merkittävä proteiiniosaamisen keskittymä
 • Tokentumiskykyä ja tukea tarvitaan
 • Kestävää puurakentamista kehittyviin maihin
 • Koskettavat viestit, materiaalit jaossa
 • Ruralian lehti täynnä asiaa
 • Suomalaisella tieteellä ja tutkimuksella oma sivusto
 • Opeta tekoälyä & muuta tieteellistä kesäpuuhaa
 • Muuta mainittavaa
  • Bazaar etsii pilotoijia
  • Saunominen on sielun superfoodia
  • Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiö tukee tutkimusta
Rentouttavaa kesää, pestään ahkerasti käsiä!

OKM:n rahoitusta sosiaalityön maisteriohjelmalle ja muille jatkuvaa oppimista tukeville hankkeille

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää yhteensä noin 30,9 miljoonaa euroa jatkuvaa oppimista tukeville hankkeille ja kokeiluille. Tarkoituksena on auttaa ihmisiä oman osaamisen kehittämisessä, parantaa osaavan työvoiman saatavuutta ja tukea työllistymistä. Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys ja Seinäjoen yliopistokeskus ovat yhteistyökumppaneineen mukana useassa hankkeessa, joista neljästä tässä lyhyt esittely.

Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta sai rahoitusta 230 400 euroa sosiaalityön maisteriohjelman toteuttamiseen Seinäjoen yliopistokeskuksessa. Maisteriohjelma vastaa osaavan työvoiman tarpeeseen Etelä-Pohjanmaalla kouluttamalla kelpoisuusehdot täyttäviä sosiaalityöntekijöitä. Sen avulla nostetaan alueellista sosiaalialan osaamistasoa. Maisteriohjelmassa tuetaan opiskelijoiden siirtymää työelämään tavoitteena työssä jaksaminen ja jatkaminen. Maisteriohjelman suunnittelu käynnistyy syksyllä, jolloin varmistuu opintojen aikataulutus ja hakuaika.

Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys sai 73 000 euroa koulutuspoluttamiselle Seinäjoen ja Ilmajoen työllisyyden kuntakokeilussa. Hanke luo uuden yhteistoimintamallin, jossa koulutuspolutetaan hakevalla henkilökohtaisella ohjauksella työllisyyspalvelujen asiakkaita ja työttömyysvaarassa olevia henkilöitä työllistymistä tukeviin korkeakoulutasoisiin lyhyt- tai pitkäkestoisiin opintoihin.  Hankkeessa löydetään asiakasseulonnalla osaamistason nostosta ja korkeakoulutuksesta hyötyvät asiakkaat. Polutus tapahtuu kunnan työllisyyspalvelujen ja kesäyliopiston moniammatillisena yhteistyönä.

Vaasan yliopisto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Kokkolan Yliopistokeskus Chydenius ja Seinäjoen yliopistokeskus ovat saaneet 500 000 euroa yhteishankkeeseen, jolla lisätään alueellista yhteistyötä, vastataan työnhakijoiden koulutustarpeisiin ja alueen osaamistarpeisiin sekä tuetaan työllisyyden kuntakokeiluja. Hanke mahdollistaa työnhakijoille koulutuspolkujen suunnittelun ja kouluttautumisen yhteistyössä mahdollisen työnantajan kanssa. Elinkeinoelämälle suunnatut toimenpiteet tähtäävät osaavien tekijöiden löytymiseen. Lisäksi hankkeen koulutuksilla vastataan sekä työvoimapula-alojen osaamistarpeisiin, mutta myös työ- ja elinkeinoelämän uudistus- ja muutostarpeisiin.

Vaasan yliopiston koordinoima FITech Energy Storage -hanke sai 420 000 euron avustuksen. Älykkäisiin sähköenergiajärjestelmiin, liikenteeseen ja liikkuviin työkoneisiin sovellettavan energian varastointi- ja konversioteknologian (erityisesti akkuteknologian) kehitysvauhti on tällä hetkellä todella nopeaa. Suomen energia-alan tulevaisuuden uudistumis- ja kilpailukyvyn kannalta työvoiman saatavuus ja ajantasainen osaaminen ovat ensisijaisen tärkeitä. Saadulla rahoituksella FITech Energy Storage -koulutuskokonaisuuden kursseja kehitetään helpommin työn ohella suoritettaviksi. FITech on seitsemän suomalaisen yliopiston perustama verkostoyliopisto, joka tarjoaa kaikille avoimia tekniikan alan opintoja jäsenyliopistojen tarjonnasta.

Linkki: OKM:n rahoittamat hankkeet.

Etelä-Pohjanmaalle rakentuu kansallisesti merkittävä proteiiniosaamisen keskittymä
 

“Kestävässä ruokajärjestelmässä kuluttajat valitsevat ruokaa, joka on tuotettu alkutuotannosta lähtien raaka-aineita viisaasti käyttäen.  Proteiiniosaaminen on kestävän ruokajärjestelmän ydinosaamista. Tätä tavoitetta palvelee myös Etelä-Pohjanmaalle rakentuva proteiiniosaamisen keskittymä, jota rakennetaan yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston kesken.”

Minna Rotola-Pukkila ja Anu Hopia (Turun yliopisto) sekä Jarmo Alarinta, Karri Kallio ja Markus Ojala (Seinäjoen ammattikorkeakoulu) kirjoittivat aiheesta Epanet-puheenvuorojen sarjassa Ilkka-Pohjalaisessa 15.6.2020. Juttu on tallessa myös Epkytellen-blogissa.

Tokentumiskykyä ja tukea tarvitaan

"Tänä kummallisena keväänä on tarvittu joustavuutta ja sopeutumiskykyä – tokentumiskykyä, jota resilienssiksi kutsutaan. Sitä toisilla meistä on enemmän, toisilla vähemmän, mutta kaikki olemme joutuneet pakon edessä tokentumiskykyämme kehittämään. Kun koronakevään ensi järkytyksestä olimme selvinneet, useat meistä alkoivat heti jo nähdä valopilkkuja ja pohtia, mitä hyvää tämä aika jättää jälkeensä."

Lisää psykologian (autismikirjo ja kehitysvammapsykologia) Epanet-professori Elina Kontun Ilkka-Pohjalaisessakin julkaistuja mietteitä voit lukea Epkytellen-blogista.

 

Kestävää puurakentamista kehittyviin maihin

Seinäjoen yliopistokeskuksen Tampereen yliopiston kaupunkilaboratoriossa on alettu pohtia, miten suomalainen vähähiilinen puurakentaminen sopisi pakolaisleireille siirtymäkauden asunnoiksi. Etelä-Pohjanmaalla onkin käynnistetty KERAKE-hanke (kestävää rakentamista kehittyviin maihin) puurakenteisen rakennuksen konseptin suunnittelemiseksi pakolaisleireille.

Lue lisää Virpi Palomäen kirjoittamasta blogista.

Koskettavat viestit, materiaalit jaossa


Koskettavat viestit kohtaamisissa -webinaari järjestettiin 12.6.2020. Webinaarissa puhuivat Elina Kontu ja Riitta Lahtinen. Tilaisuuden tallenne sekä aineistot on julkaistu. Kiinnostavaa materiaalia kaikille meille, jotka viestimme toisten ihmisten kanssa. Vahva suositus tutustua!

Ruralian lehti täynnä asiaa

Lehteen pääsee käsiksi tästä linkistä.

 

Suomalaisella tieteellä ja tutkimuksella oma sivusto 

Tiedejatutkimus.fi on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama palvelu, joka kokoaa ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Palvelu parantaa tutkimusta koskevan tiedon ja asiantuntijoiden löytymistä sekä lisää suomalaisen tutkimuksen näkyvyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Palvelu on otettu käyttöön kesäkuussa 2020. Tällä hetkellä palvelu sisältää tietoa mm. suomalaisesta tutkimusjärjestelmästä, suomalaisten organisaatioiden julkaisuista, julkisten ja yksityisten tutkimusrahoittajien rahoittamista hankkeista sekä tilastotietoa tutkimuksen henkilöstön, rahoituksen sekä julkaisujen tieteellisen vaikuttavuuden kehityksestä.

Opeta tekoälyä & muuta tieteellistä kesäpuuhaa

Voi kauhistus, loma lähestyy. Mitä tehdä sen jälkeen, kun viimeinenkin matto on pesty, terassi rakennettu ja keittiön yläkaapit siivottu? Tässä muutama tieteeseen ja tutkimukseen liittyvä linkkivinkki. On mukaan saattanut lipsahtaa muutakin.

Lahjoita puhetta niin opetat tekoälylle suomea. Aika hauska juttu, eikö vain?

Turun yliopiston Tiedelinjalta löytyy kuunneltavaa. Mukana mm. Epanet-proffa Anu Hopia.

Helsingin yliopiston Tiedekulman tallenteita.


Vaasan yliopiston sivuille on koottu XL-koon paketti opintojaksoja ja muita tallenteita.

Uutiskirjeen toimittajan kestosuosikki: Tiedettä YLE Areenassa.

Pakko päästä kotoa pois! Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenteri auttaa.

Aah, kirjastot. Ei kai tarvitse selittää miksi.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran aarrearkuissa riittää penkomista.

Elävää kuvaa: Elonet.

Lopuksi tärkeää asiaa jaksamisesta. Kuinka aivosi voivat? Käy tekemässä testi. Oli tulos mikä tahansa, olet joka tapauksessa lomasi ansainnut.

Muuta mainittavaa
 Bazaar etsii pilotoijia
Saunominen on sielun superfoodia
Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiö tukee tutkimusta
Mikä on Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje?

Uutiskirjeen toimittaa Nina Harjunpää, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.
Twitter @Nina.Harjunpaa


Lisätietoja Seinäjoen yliopistokeskuksesta ja Epanet-verkostosta
Website
Twitter
Website
Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirjeen postituslista on Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteystietorekisteri, joka sisältää tilaajien sähköpostiosoitteet. Osoitteita käytetään vain uutiskirjeen postitukseen.

Voit koska tahansa 
lopettaa tilauksesi tämän linkin kautta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen nina.harjunpaa (a) epky.fi. 


 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Seinäjoen yliopistokeskus · Kampusranta 9 C · Seinäjoki 60320 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp