Copy
Avaa uutiskirje selaimessa

Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje 1/2021


Aiheita 11.1.2021
 • Avoin työpaikka: grant writer
 • Terveydenhuollon digitalisaation professori Mark van Gils aloitti työnsä
 • Jaana Takala tutkii astman seurantaa perusterveydenhuollossa
 • Kiertotalous ja logistiikka  mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan
 • Sanoin ja sanoitta
 • Maailman kaikki viisi tietokonetta
 • Kiertotalous  rakentamisen tulevaisuutta
 • Tekstiilialan uudet innovaatiot 23.2.
 • Opintopiiri alkaa
 • Kuvia kampukselta
 • Muuta mainittavaa
  • Food Business Challengen kick off 13.1.
  • Taideyliopiston tapahtumia keväällä Seinäjoella
  • Galina Kallio kirjoittaa mm. solumaataloudesta
Hyvää loppuvuotta!

Avoin työpaikka

Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys hakee hankeasiantuntijaa (grant writer).

Hakuilmoitus.


Listätietoja antaa toiminnanjohtaja Olli-Pekka Viinamäki, puh. 050 431 7075 ja sähköpostiosoite olli-pekka.viinamaki (a) epky.fi.

Terveydenhuollon digitalisaation professori Mark van Gils aloitti työnsä


Mark van Gils aloitti 1. tammikuuta Tampereen yliopistossa terveydenhuollon digitalisaation professorina.  Tehtävä kuuluu Epanet-verkostoon ja on osa Seinäjoen yliopistokeskuksen toimintaa.

Professuuriin kuuluva tutkimus painottuu data-analytiikan ja koneoppimisen hyödyntämiseen terveydenhuollossa ja terveydenhuollon tiedon käytettävyyteen. Tarkoitus on myös kehittää uusia sovelluksia sekä yksilölliseen että osallistavaan terveydenhuoltoon, erityisesti etä- ja kotihoitoon sekä ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon.

Tehtävää rahoittavat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoen kaupunki, Seinäjoen yliopistokeskus ja Tampereen yliopisto.

Tervetuloa Etelä-Pohjanmaalle Mark!

Lisää voit lukea Tampereen yliopiston uutisista.

Jaana Takala tutkii astman seurantaa perusterveydenhuollossa
 
Pihkahovisäätiön hallitus on myöntänyt yleislääketieteen erikoislääkäri Jaana Takalalle väitöskirjatyöhön 4 000 euron stipendin.

Jaana Takala kertoo väitöstutkimuksestaan näin: 

”Teen väitöskirjatutkimusta SAAS (Seinäjoki Adult Asthma Study) -tutkimusprojektissa aikuisiällä todetun astman seurannasta perusterveydenhuollossa. Tutkimukseni virallinen otsikko on "Aikuisiällä todetun astman seuranta perusterveydenhuollossa: toteutuuko seuranta hoitosuositusten mukaisesti?". 

Astman pitkäaikaisen seurannan toteutumisesta perusterveydenhuollossa tiedetään hyvin vähän. Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää toteutuvatko aikuisten potilaiden astman seurantakäynnit perusterveydenhuollossa valtakunnallisesti ja kansainvälisesti annettujen hoitosuositusten mukaisesti, ja millä keinoilla astmapotilaiden hoitoa, hoidon seurantaa ja laatua voidaan edelleen tulevaisuudessa parantaa etenkin perusterveydenhuollossa. Koen aiheen hyvin mielekkääksi, koska tutkimus kytkeytyy keskeisesti omaan työhöni ja se tulee tuomaan paljon tietoa, jota jatkossa voimme hyödyntää astmapotilaiden seurannan ja hoidon laadun parantamisessa.

Tutkimukseni ensimmäinen osatyö Takala J. et al. Planned primary health care asthma contacts during 12-year follow-up after Finnish National Asthma Programme: focus on spirometry. npj Prim Care Respir Med. 30:8 (2020) julkaistiin maaliskuussa 2020. Tällä hetkellä toinen käsikirjoitukseni alkaa olla valmiina ja lähettelen sen tammi-helmikuussa 2021 julkaistavaksi. Työstän parasta aikaa väitöskirjani kolmatta osatyötä.”

Takala on työskennellyt vuodesta 2009 Seinäjoen terveyskeskuksessa, mutta on tällä hetkellä opintovapaalla ja työskentelee Seinäjoen keskussairaalassa Diabeteskeskuksessa, sillä hänen tavoitteenaan on suorittaa myös diabetologian erityispätevyys. Kolmen lapsen äiti on mukana järjestötoiminnassa, mm. Suomen Yleislääkäriyhdistyksen hallituksessa ja paikallisessa Yleislääkäriyhdistyksen aluetoimikunnassa sekä lastensa koulun vanhempaintoimikunnassa. Muina harrastuksinaan Takala mainitsee lenkkeilyn, mökkeilyn ja puutarhan hoidon.

Pihkahovisäätiö

Ylihärmässä toimivan Pihkahovisäätiön oma toiminnan tarkoituksena on kansalaisten hyvinvoinnin edistäminen. Säätiön pohja rakentuu seuraavien arvojen varaan: yleishyödyllisyys, vaikuttavuus, uudistuvuus, yhteistyökykyisyys ja kokonaisvaltainen ihmiskäsitys. Toimintaperiaatteena on edistää ja tukea säätiön sääntöjen mukaista tutkimustoimintaa, tukea taloudellisesti kansanterveyden, kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin edistämistä sekä tehdä tunnetuksi toimintaansa ja tavoitteitaan. Vuosi 2020 oli säätiön 14. toimintavuosi. Säätiö omistaa myös Härmän Kuntoutus Oy:n toimitilat. Toimitiloissa harjoitetaan kuntoutus- ja kylpylätoimintaa. Säätiö jakaa vuosittain tarkoituksena mukaisesti hyville tutkimuksille stipendejä. Vuoden 2020 stipendien kokonaismäärä oli 8 000 euroa.

Kiertotalous ja logistiikka  mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan

"Lait ja asetukset ohjaavat vahvasti kiertotalouden toimijoita. Tehokas materiaalikäyttö mahdollistaa myös uutta liiketoimintaa. Kierrätykseen perustuville materiaaleille on kasvavaa kysyntää. Kierrätysraaka-aineen markkinahinta voi olla jopa tavallista raaka-ainetta huomattavasti parempi."

Näin kirjoittaa logistiikan Epanet-professori Petri Helo.

Sanoin ja sanoitta

"Sanat ovat tärkeitä. Ne ovat kuin pieniä ilmassa tai paperilla leijuvia veneitä, jotka kuljettavat mukanaan merkityksiä. Entä silloin, jos sanoja ei ole?"

Sanoista sanailee Nina Harjunpää

Maailman kaikki viisi tietokonetta

"Olen viime aikoina lukenut eri aikakausilta paljon tutkimuksia ja kirjoja, jotka liittyvät yritysten digitalisoitumiseen, tietotekniikkaan, tiedon jakamiseen, vuorovaikutukseen ja yritysten väliseen kytkeytymiseen sekä muutoksiin, jotka kumpuavat yritysten toimintaympäristöstä. Löysin historian kellastamilta sivuilta muutamia varsin ajankohtaisia aiheita."

Mitä Tuire Hautala-Kankaanpää löysi?

 

Kiertotalous  rakentamisen tulevaisuutta

 
"Kiertotaloudessa pyritään maksimoimaan materiaalien ja niiden arvon säilyminen kierrossa. Kierrätysmateriaaleja käyttämällä voidaan vähentää luonnonvarojen kulutusta. Kierrätysmateriaalit tulisikin nähdä raaka-aineina, jotka pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään."

Raaka-aineiden kierrätystä rakennusalalla pohtii Virpi Palomäki.

 

Tekstiilialan uudet innovaatiot 23.2.


Tekstiilialan uudet innovaatiot – poistotekstiilien jatkojalostus ja uudet puukuitutekstiilit -webinaari 23.2.2021 kello 13.00

Avaus ja KiertoDigi -hankkeen esittely
Prof. Petri Helo, Vaasan yliopisto & Tutkija Antti Martikkala, Tampereen yliopisto

Ajankohtaista tekstiilien kierrätyksen ekosysteemin rakentumisesta – ratkaisuja Telaketju-hankkeesta
Vanhempi tutkija Taina Kamppuri, VTT Oy

Tekstiilien kierrätys yritysten näkökulmasta
Johtava asiantuntija Satumaija Mäki, Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiilien valmistus puukuidusta – tulevaisuuden näkymiä
Viestintäpäällikkö Emmi Berlin, Spinnova Oy

Kierrätysmateriaalien käytön lisääntyminen tekstiileissä
Prof. Ali Harlin, VTT Oy 

Ilmoittautuminen ja lisätietoja

Opintopiiri alkaa

 

Kuvia kampukselta

 
Kerro, kerro kuvastin.

Kuva on otettu Kampusraitin sillalta kurkotellen. Onneksi ei kuulunut molskis eikä loiskis. Vaikka joen pohja paistaakin, kännykkää hakiessa olisivat huopikkaat kastuneet.


 
Muuta mainittavaa
Lauri Reuter puhujana Food Business Challenge-innovaatiokisan kick offissa 13.1.2021 (Jos linkki takkuaa, kokeile tätä)
 
Taideyliopiston tapahtumia keväällä Seinäjoella
 
Galina Kallio kirjoittaa mm. solumaataloudesta.
Mikä on Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje?

Uutiskirjeen toimittaa Nina Harjunpää, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.
Twitter @Nina.Harjunpaa


Lisätietoja Seinäjoen yliopistokeskuksesta ja Epanet-verkostosta
Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirjeen postituslista on Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteystietorekisteri, joka sisältää tilaajien sähköpostiosoitteet. Osoitteita käytetään vain uutiskirjeen postitukseen.

Voit koska tahansa 
lopettaa tilauksesi tämän linkin kautta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen nina.harjunpaa (a) epky.fi. 


 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Seinäjoen yliopistokeskus · Kampusranta 9 C · Seinäjoki 60320 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp