Copy
Avaa uutiskirje selaimessa

Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje 8/2019Aiheita 1.4.2019
 • Anne Matilainen väittelee 12.4. aiheenaan yksityismetsiä kohtaan koettu psykologinen omistajuus
 • Robottirekka koeajossa välillä Ylistaro - Lapua
 • Mallia Ähtäristä: peiton paikkoja yliopistoharjoittelijoille
 • Riikka Timonen ja Senni Eskelinen konsertoivat Seinäjoella 5.4.
 • Purettavuus, siirrettävyys ja kierrätys – rakennusalan tulevaisuutta?
 • Ruraliassa selvitettiin Suomen urheiluopistojen aluetaloudelliset vaikutukset
 • Taideteoksista kirjoittaminen ja taiteen tutkiminen
 • Muuta mainittavaa
  • Tilaa tiedekirjaston uutiskirje
  • Uudistuva maatalous 9.4. Seinäjoella
  • Luettavaa Vaasan yliopistosta
 • Kuin Daavidit ja Goljatit konsanaan: alueiden erilaisia kehityspolkuja kohti tulevaisuutta

Ollaan sitten varovaisia siellä liikenteessä tänään!

Anne Matilainen väittelee 12.4. aiheenaan yksityismetsiä kohtaan koettu psykologinen omistajuus

Anne Matilaisen Helsingin yliopistoon (Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Metsätieteiden laitos) tekemä väitöstyö Feelings of psychological ownership towards private forests (Yksityismetsiä kohtaan koettu psykologinen omistajuus) tarkastetaan perjantaina 12.4. kello 12 Seinäjoella (Frami B, auditorio 2, Kampusranta 9 B).

Vastaväittäjäjänä on professori  Iiro Jussila (Lappeenrannan tekninen yliopisto, LUT School of Business and Management). Kustosksena toimii professori Pasi Puttonen (Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Metsätieteiden laitos).

Väitöstilaisuus on julkinen ja kaikille avoin.

Kuva: Google maps

Robottirekka koeajossa välillä Ylistaro - Lapua

Voiko rekka ajaa ilman ihmistä ohjaamossaan? Kyllä voi. Kuljetusalan työvoimapula on saanut Vaasan yliopiston professorit Petri Helon (logistiikka) ja Timo Mantereen (sulautetut järjestelmät) tutkimusryhmineen tarttumaan tähän ajankohtaiseen aiheeseen. Tutkijat ovat puurtaneet viime syksystä saakka. Euroopan Unionin Horizon2020-rahoituksen turvin Ruotsista ostettu rekka on muuttunut Vaasan yliopiston varikolla tyystin.

- Päältä katsoen Scania näyttää aivan tavalliselta. Mutta ulkokuori pettää. Rekan nuppi on täynnä uusinta paikannustekniikkaa, professori Mantere toteaa.

Uskalluksen puutteesta tutkijoita ei voi syyttää. Perävaunuun sisustettu kontti on kuin suoraa tieteiselokuvasta. 
- Kyllä, minä ja viisi tutkijaani tulemme istumaan rekan kyydissä ja seuraamaan konttiin asennetuista monitoreista ja muista seurantalaitteista matkan edistymistä, professori Helo kertoo. - Kontissa ei ole ikkunoita, joten taitamme matkaa täysin robotin ja satelliittitekniikan varassa, hän jatkaa.

Mutta miksi juuri välillä Ylistaro – Lapua? Helo ja Mantere kertovat kokeilun takana olevan aidon tarpeen, joka on noussut esille Lapuan kaupungin kanssa käydyissä neuvotteluissa. Professoreiden mukaan jatkossa on tarkoitus, että robottirekan matka alkaa jo Vaasan satamasta ja päättyy Lapuan teollisuusalueelle. Näin elinkeinoelämä pysytyy hyödyntämään tehokkaasti lisääntyvän laivaliikenteen tuomat mahdollisuudet.

Lapuan kaupunginjohtaja Satu Kankare kertoo olevansa hyvillään siitä, että valittu pilottikohde on nimenomaan Lapualla sijaitseva Honkimetsän teollisuusalue.
- Olemme järjestäneet yleisölle mahdollisuuden tutustua rekkaan tarkemmin reitin päätepisteessä tänään kello 15.50. Ruohomäentiellä Teboilin kylmäaseman P-paikalla on tarjolla mehua ja makkaraa sadalle ensimmäiselle. Tervetuloa!

Tutkijoiden kanssa on sovittu, että rekan ulkonäkö pidetään salassa koeajon ajan. Näin vältetään muiden tienkäyttäjien hätääntyminen. Mutta koska tämän uutiskirjeen lukijat ovat valistunutta joukkoa, olemme saaneet luvan julkaista kuvan. Se aukeaa vain teille, arvoisat lukijat, ja vain salasanalla. Jos lupaatte olla kertomatta kenellekään, voitte katsoa kuvan rekasta täältä. Kuva aukeaa, kun kirjaudutte linkin takaa löytyvään Vaasan yliopiston tutkimusvalikkoon salasanalla #moonrekkahenkilö.

 

Mallia Ähtäristä: peiton paikkoja yliopistoharjoittelijoille

Seinäjoen yliopistokeskuksen hanke 100 maisteria Etelä-Pohjanmaalle pyrkii lisäämään maakunnan kuntien elinvoimaa etsimällä yliopisto-opiskelijoille harjoittelupaikkoja sekä julkisen että yksityisen sektorin työnantajilta. Hankkeessa on jo selvitetty alueen työnantajilla olevan kiinnostusta ja tarvetta yliopistoharjoittelijoille. Mukaan on lähtenyt hyvin työnantajia eri puolilta maakuntaa ja lisää vielä haetaan.

Hankkeen aiemmassa vaiheessa on  todettu, että kompastuskivenä on saada opiskelijat suuremmista yliopistokaupungeista maakuntiin. Kunnat voivat vaikuttaa harjoittelijoiden viihtymiseen monilla eri tavoilla. Erään tällaisen esimerkin esittelemme Ähtärissä hotelli Mesikämmenessä 10.4.2019 klo 13–15, kun Ähtärin kunta kertoo, kuinka he ovat päättäneet tarjota ilmaista majoitusta ähtäriläisiin yrityksiin saapuville yliopistoharjoittelijoille.

Ähtäriin kaupungilla on meneillään Pandatalouden ja tutkimuksen tiet Ähtärissä -hanke. Sen yhtenä tavoitteena on kehittää paikallistasolla palvelukokonaisuus, jolla voidaan tukea yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Hankkeessa kehitetään myös koulutus ja tutkimusyhteistyöverkostoa vastaamaan Kiinan kasvavaan yhteistyötarpeeseen.

Tervetuloa mukaan tilaisuuteen!

Pandatalouden ja tutkimuksen tiet Ähtärissä -hanke järjestää seminaarin ajaksi ilmaista ohjelmaa osallistujien puolisoille ja lapsille, joten myös he ovat tervetulleita mukaan.
 
Lisätietoja Katja Marttunen katja.marttunen (a) tuni.fi, puh. 050 3182 227.

Tilaisuuden ohjelma löytyy täältä.  Ilmoittautumiset pyydämme viimeistään 3.4. (ruokailun vuoksi)
 

Riikka Timonen ja Senni Eskelinen konsertoivat Seinäjoella 5.4.

Laulaja Riikka Timonen ja sähkökantelisti Senni Eskelinen konsertoivat Seinäjoella perjantaina 5.4 osana Suomen Kansanmusiikkiliiton kevätkiertuetta. Intiimi duo on julkaissut levyn vuonna 2018 ja esiintynyt sen jälkeen Suomen lisäksi myös Saksan kiertueella.

Riikka Timonen on hankkinut kannuksensa Värttinän ja Adiemus Singersin laulajana. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa “Käenkukuntayöt” (Aito Records 2008) esitteli uusia, kiehtovia elektroakustisia sointeja. Riikka julkaisi toisen soololevynsä Susien Taajuuksilla (Rockadillo Records) syksyllä 2014. Riikan mystisen äänen on kuvailtu olevan kirkas kuin Lapin vuoripuro ja sisältävän samaan aikaan brutaalia arktista voimaa. Riikan ainutlaatuista, veret seisauttavaa ääntänsä on kuultu kaksi kertaa Euroviisukarsinnoissa (Toarie 2004 ja Meren 2009).

Senni Eskelinen on Suomen eturivin kanteletaiteilija. Hänen musiikissaan risteilevät palaset eri musiikkityyleistä, progressiivisesta rock-musiikista karjalaiseen kanteleimprovisaatioon. Kahdeksan vuotta sitten Riikka Timonen näki Senni Eskelisen soittamassa kanteleella progressiivista rockia ja tiesi heti löytäneensä etsimänsä. Siitä lähtien yhteistyö heidän välillään on ollut yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Heidän duolevynsä ”Perillä” julkaistiin keväällä 2018 (Rockadillo Records & Westpark Music). Melodiat Riikan teksteihin sävelsi Milla Viljamaa. Levy sai loistavan vastaanoton. Duo Riikka Timonen ja Senni Eskelinen valittiin Kanteleliiton vuoden yhtyeeksi 2018.
 
Riikka Timonen: laulu
Senni Eskelinen: sähkökantele
Pe 5.4 klo 19.00, Hotelli-ravintola Alma, Ruukintie 4, Seinäjoki
Liput 10/7 €.
Lisätietoja


Lähde: Siban tiedote

Purettavuus, siirrettävyys ja kierrätys – rakennusalan tulevaisuutta?

Tule kuuntelemaan ajankohtaista tietoa tulevaisuuden rakentamisesta

TkT Satu Huuhka Tampereen yliopistosta ja yliarkkitehti Harri Hakaste Ympäristöministeriöstä kertovat seminaarissa

 • mitä kiertotalous tarkoittaa rakennusalalla
 • mihin suuntaan rakentamisen ohjaus on kehittymässä

Rakennusalan yritykset, Teijo-Talot Oy ja Rakennustoimisto Hämäläiset Oy, kertovat

 • käytännön esimerkkejä rakennusten purettavuudesta, siirrettävyydestä ja muuntojoustavuudesta
 • kokemuksista rakennusten siirtämisessä ja käyttötarkoituksen muuttamisessa

Aika: Torstai 9.5.2019 klo 13.00 – 16.00

Paikka: Seinäjoen kaupunginkirjaston Jaaksi-sali, Alvar Aallon katu 14, Seinäjoki

Ilmoittautuminen 6.5. mennessä. Ilmoittautumislinkki ja ohjelma.

 

Lisätietoja: Virpi Palomäki virpi.palomaki (a) tuni.fi ja  Mikko Nevala mikko.nevala (a) seamk.fi

Seminaarin järjestävät Seinäjoen yliopistokeskus/Tampereen yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu yhteistyössä Seinäjoen kaupunginkirjaston kanssa.

Ruraliassa selvitettiin Suomen urheiluopistojen aluetaloudelliset vaikutukset

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa tehdyn tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Suomen urheiluopistojen nykyiset aluetaloudelliset vaikutukset sijaintikunnittain. Lisäksi selvitettiin Kuortaneen Urheiluopiston tulevaisuuden suunnitelmien aluetaloudelliset vaikutukset sisältäen tulevat investoinnit sekä toiminnan kehitysennusteet.

Julkaisu aukeaa tästä linkistä.

Lisätietoja Susanna Kujala susanna.kujala (a) helsinki.fiTaideteoksista kirjoittaminen ja taiteen tutkiminen


Mika Hannulan kuraattorikierros Beröring -näyttelyssä sekä toiminnallinen luento aiheesta Taideteoksista kirjoittaminen ja taiteen tutkiminen perjantaina 26.4. kello 13 - 16 Seinäjoen taidehallilla.
 
Tapahtuma on Mullistaja-hankkeen järjestämä toiminnallinen luento, jossa kuraattori ja kriitikko Mika Hannula luennoi, miten kirjoittaa taideteoksista ja tutkia taidetta. Hannulan luento on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille ja taiteilijoille, jotka kirjoittavat tekstejä omista taideteoksistaan sekä tutkijoille, joita kiinnostaa taiteen tutkimisen metodit ja teoriat.
 
Lue lisää täältä

 

Muuta mainittavaa
Tilaa tiedekirjaston uutiskirje


 
Uudistuva maatalous 9.4. Seinäjoella
Luettavaa Vaasan yliopistosta


 
Kuin Daavidit ja Goljatit konsanaan: alueiden erilaisia kehityspolkuja kohti tulevaisuutta

Davids and Goliaths: Regions in the Age of Urbanisation and Digitalization 
Seinäjoki 17.-19.6.2019
Ilmoittautuminen 30.4. mennessä. Tervetuloa!

Ohjelma ja lisätietoja.

 
 
Mikä on Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje?

Uutiskirjeen toimittaa Nina Harjunpää, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.
Twitter @Nina.Harjunpaa
Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirjeen postituslista on Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteystietorekisteri, joka sisältää tilaajien sähköpostiosoitteet. Osoitteita käytetään vain uutiskirjeen postitukseen.

Voit koska tahansa 
lopettaa tilauksesi tämän linkin kautta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen nina.harjunpaa (a) epky.fi. 


 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Seinäjoen yliopistokeskus · Kampusranta 9 C · Seinäjoki 60320 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp