Nyt kokeillaan kansalaistiedettä
Avoin tiede on käsite, joka kiteyttää tutkijoiden uuden tavan olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Tähän liittyy myös kansalaisten rooli tieteellisen tiedon tuottamisessa ja tulkinnassa. Toimintatapaa kuvaa käsite kansalaistiede – citizen science.
Kansalaistieteellä on ollut jo pitkään merkittävä rooli tieteellisiin tarkoituksiin hyödynnettävän tiedon keruussa varsinkin luonnontieteissä, ympäristöasioissa ja terveystietieteissä. Jo nyt vapaaehtoiset avustavat ammattitutkijoita mm. geologiassa ja ornitologiassa.
Digitalisaation ja internetin avulla kansalaistieteen toteuttamisen edellytykset ovat oleellisesti parantuneet. Kansalaistieteessä on kyse tieteellisen prosessin demokratisoimisesta. Kansalaisilla tulee olla pelkkää aineiston keruuta suurempi rooli kansalaistieteen tekemisessä. Tieteen autonomiasta pidetään kiinni, mutta kansalaiset halutaan mukaan osallistumaan tutkimusprosessiin.
Seinäjoen yliopistokeskus ja Epanet-verkosto ovat rakentaneet määrätietoisesti vahvoja yhteyksiä maakunnan yrityksiin sekä julkisiin ja kolmannen sektorin organisaatioihin. Kansalaistieteen kehittäminen on seuraava merkittävä askel lisätä tutkimuksen yhteiskunnallista ja alueellista vaikuttavuutta.
Kansalaistiede Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa kokeillaan, miten kansalaiset voisivat osallistua alueella tehtävään sellaiseen yliopistolliseen tutkimus- ja kehittämistyöhön, joka tukee alueen elinkeinoelämän uudistumista ja kehittymistä. Aluksi kartoitetaan kansalaistieteeseen liittyviä toimijatahoja ja heidän kiinnostustaan kytkeytyä tiiviimpään kehittämistyöhön. Sen jälkeen käynnistetään erilaisia, konkreettisia kansalaistieteeseen liittyviä kokeiluja, joiden kautta kansalaistieteen tai tutkimuksen joukkoistamisen mahdollisuuksia, rajoitteita ja kehittämistarpeita kyetään hahmottamaan. Kokeilut toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen harrastaja- ja toimijaverkkojen kanssa.
Kuusi kuukautta kestävän hankkeen päärahoittaja on Etelä-Pohjanmaan liitto AIKO-ohjelmasta.
Lisätietoja Pertti Wathen pertti.wathen (a) uta.fi
|