Copy
Avaa uutiskirje selaimessa

Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje 7/2019Aiheita 18.3.2019
 • Etelä-Pohjanmaa paremmaksi - kilpailu korkeakouluyhteisölle
 • Rural universities and campuses in the UK
 • Näyttelijä Timo Tuominen palaa synnyinseudulleen laulujen kera
 • Markku Siltalan väitöskirja vainajakokemuksista tarkastetaan 29.3.
 • Harjoittelijaksi Ruralia-instituuttiin?
 • Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina
 • Toni Ahvenainen tutkijaksi Siirtolaisuusinstituuttiin
 • Lähde maistelemaan perunoita tositarkoituksella
 • Food Business Summit kutsuu ruoka-alan asiantuntijoita Rytmikorjaamolle
 • Paljon ohjelmaa Tietoprovinssissa
 • Äänestetään Maaseutuparlamentti Kurikkaan
 • Muuta mainittavaa
  • Tule ideoimaan ja luomaan tulevaisuuden sote-palveluja
  • Taide käyttöön! Seminaari 27.3.
  • Etelä-Pohjanmaan hoitotiedepäivä 4.4.
 • Kuin Daavidit ja Goljatit konsanaan: alueiden erilaisia kehityspolkuja kohti tulevaisuutta

Ensi viikolla Tietoprovinssiin!

Etelä-Pohjanmaa paremmaksi - kilpailu korkeakouluyhteisölle


Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhteisö järjestää innovaatiokilpailun maakunnan saamiseksi jälleen kasvu-uralle.

Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhteisössä on virinnyt huoli maakunnan tulevaisuudesta.  Siksi korkeakouluyhteisö on käynnistänyt projektin nimeltä E-P2030 Strong Again. Projektin tavoitteena on löytää ideoita, joilla voidaan vahvistaa Etelä-Pohjanmaan elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä.

Osana projektia järjestetään korkeakouluyhteisön eli Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Seinäjoen yliopistokeskuksen ja Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen opiskelijoille sekä henkilökunnalle suunnattu ideakilpailu. Kilpailussa voi esittää oman ideansa siihen, mitä uutta Etelä-Pohjanmaalla tulisi tehdä. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa korkeakouluyhteisön jäsen. Opiskelijoille ja henkilökunnalle on omat sarjansa. Osallistua voi myös tiiminä.

Ideat voivat liittyä mihin tahansa teemaan tai aihepiiriin ja ne arvioidaan muun muassa niiden uutuusarvon ja toteutettavuuden kannalta. Nyt tarvitaan rohkeita ja ehkä hullujakin ideoita.

Kilpailu on auki 5.–31.3.2019. Lisätietoja saa täältä.

Rural universities and campuses in the UK

Järjestämme tutkijatapaamisen Professori David Charlesin (Northumbria University, Newcastle, UK) kanssa keskiviikkona 20.3. klo 10.00–11.30. Paikkana on TIMO-luokka (Frami, C-siipi, 2. krs.). David alustaa teemasta ”Rural universities and campuses in the UK”. Alustuksen jälkeen on mahdollisuus keskustella englantilaisista ja suomalaisista kokemuksista tässä teemassa.
 
Tervetuloa sankoin joukoin!
 
Lisätietoja  Jari Kolehmainen  jari.kolehmainen (a) tuni.fi, 050-5749704
Timo Tuominen
Encore Brel


Pe 22.3 klo 19.00

Hotelli-ravintola Alma, Ruukintie 4, Seinäjoki


Lisätietoja: Timo Tuominen,
timo.tuominen (a) kansallisteatteri.fi,
puh. 0504601738

Näyttelijä Timo Tuominen palaa synnyinseudulleen laulujen kera

Ravintola Almassa soivat chansonin mestarin Jacques Brelin laulut

Ilmajoella lapsuus- ja nuoruusvuotensa viettänyt näyttelijä, Taideyliopiston alumni Timo Tuominen esiintyy Seinäjoella hotelli-ravintola Alman lavalla perjantaina 21.3. Jacques Brelin lauluista koostuvan konsertin solistina. Kansallisteatterissa näyttelijänä toimiva Tuominen on esittänyt omia käännöksiään belgialaisen laulaja-lauluntekijä Brelin lauluista jo kahdeksan vuoden ajan. Tähän mennessä Tuominen on suomentanut lauluja jo noin 60 kappaletta.
 

Seinäjoen konserttiin Timo Tuominen orkestereineen saapuu miltei suoraan Kansallisteatterin loppuunmyydyltä suurelta näyttämöltä, jolla Brel-aiheinen konsertti kuultiin helmikuussa. Kansallisteatterissa työskentelevä Timo Tuominen on karismaattinen näyttelijä, joka on tuttu monista kotimaisista elokuvista, televisiosta ja etenkin teatterista, jossa hän on näytellyt useita suuria päärooleja. Konsertissa Tuomista säestää yhtye,johon kuuluvat Tomi Rikkola, kitara ja alttoviulu; Marko Roininen, piano ja haitari sekä Tuomo Kuure, kontrabasso.

Lähde: Taideyliopiston tiedote

Markku Siltalan väitöskirja vainajakokemuksista tarkastetaan 29.3.

TM Markku Siltalan väitöskirja Jälleenkohtaamisia - Vainajakokemukset sekä niiden koetut vaikutukset käsityksiin elämästä ja kuolemasta tarkastetaan perjantaina 29. maaliskuuta 2019 kello 12 Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 10 (3. krs, Fabianinkatu 33).

Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori Jouko Kiiski Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Tuula Sakaranaho Helsingin yliopistosta. Siltala on tehnyt väitöskirjaansa Seinäjoen yliopistokeskuksen tutkijahotellissa.
 
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis –palvelussa.


Huhtikuussa ilmestyy myös väitöskirjaan pohjautuva populaari julkaisu Hän oli siinä.
 
Lisätietoja Markku Siltala  markku.siltala (a) helsinki.fi   

Ruralia-instituutti ottaa vuosittain 610 harjoittelijaa työskentelemään instituutin hankkeissa 15 kuukauden ajaksi. Opiskelijoille avautuu maaseudun tutkimiseen ja maaseudun kehittämiseen liittyvä työelämä, keskeiset toimijat ja osaamisvaatimukset koko laajuudessaan.

Harjoittelijaksi Ruralia-instituuttiin?

Ruralian harjoittelijat pääsevät seuraamaan näköalapaikalta tutkimus- ja kehittämisprojektien eri vaiheita. Harjoittelijoiden rekrytointi kirjataan projektisuunnitelmiin, jolloin harjoittelijoiden tehtävistä tulee tärkeä osa projektin toteuttamista. Harjoittelun kautta opiskelijat pääsevät mukaan monenlaisiin yhteistyöverkostoihin. Harjoittelu tarjoaa usein myös mahdollisuuden opinnäytetyön toteuttamiseen.

Lue lisää täältä.

Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina

Kaupungistuminen muuttaa suomalaista yhteiskuntaa. Suuret kaupungit vetävät väestöä kasvukeskuksiin ja tyhjentävät maaseutua, mikä vaarantaa erityisesti kaupunkiseutujen tasapainoisen kehityksen. Kaupungistumisen suurista linjoista huolimatta kyseessä ei kuitenkaan ole yksiulotteinen kehityskulku, vaan seuraavien vuosien ja vuosikymmenien aikana ilmiölle on syntymässä vastaliike. Ruuhka-Suomesta ja hintavista kasvukeskuksista palaavien väestöryhmien muuttoliikkeistä sekä ulkomailta muuttavista syntyy kaupungistumisen vastavirta. Vastavirrassa paremman elämän edellytyksiä etsitään väljemmin asutuilta seuduilta. Vastavirta tarjoaa kasvun mahdollisuuden erityisesti niille kaupunkiseuduille, jotka ovat liikkeellä tarpeeksi aikaisin ja osaavat hyödyntää omia vahvuuksiaan.
 
Miten Seinäjoen kaupunkiseutua ja sen aluepolitiikkaa tulisi kehittää, jotta seutu voisi menestyksekkäästi kiinnittyä tähän kaupungistumisen vastavirtaan? Tähän kysymykseen vastaa Siirtolaisinstituutin toteuttama ja Seinäjoen kaupunkiseudun rahoittama kolmivuotinen hanke Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina. Sen päämäärä on vaikuttaa Seinäjoen kaupunkiseudun väestökehitykseen muuttoliiketutkimusta hyödyntämällä. Hankkeessa kartoitetaan kaupunkiseudun muuttoliikkeiden dynamiikka ja erityispiirteet. Sen pohjalta muuttoliikevirrasta jalostetaan esiin seudun omaleimaiset vahvuustekijät ja heikkoudet. Tämän lisäksi hankkeessa tuetaan kuntapäättäjiä sekä muita paikallisia toimijoita kohti parempaa seutupolitiikkaa. Hanke ottaa muuttoliikkeet haltuun ja valjastaa niistä uudenlaisia kasvun kipinöitä kohden kaupunkiseudun tulevaisuutta.
 
Hanketta rahoittavat Seinäjoen kaupunkiseutu (Alavus, Ilmajoki, Isokyrö, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki) sekä muuttoliikkeiden tutkimukseen erikoistunut Siirtolaisinstituutti. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Helsingin yliopisto (Ruralia-instituutti), Tampereen yliopisto (Alueellisen kehittämisen tutkimusryhmä (Sente) ja arkkitehtuurin yksikkö/Seinäjoen kaupunkilaboratorio), Seinäjoen yliopistokeskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamari Hankkeen erikoistutkija on Mika Raunio (1.4. alkaen) ja tutkija Toni Ahvenainen  Hankkeen vastaava johtaja on Markku Mattila.
 
Haluatko osallistua seminaariin?

Hankken virallinen aloitustilaisuus pidetään maanantaina 8.4. kello 14 alkaen (Frami B, 2.kerros, kokoustila Bell & Marconi & Watt & Edison). Seminaarissa keskustellaan kaupunkiseudun lähtötilanteesta ja hankkeeseen liittyvistä odotuksista. Seminaariin on kutsuttu paikallisia kuntapäättäjiä, sidosryhmien edustajia sekä mediaa.
 
Seminaarin sähköinen ilmoittautumislomake ei tätä kirjoitettaessa ole vielä valmis. Voit kuitenkin lähettää sähköpostiosoitteesi osoitteeseen toni.ahvenainen (a) utu.fi.  Lähetämme sinulle linkin lomakkeeseen, jahka se on nettiin asennettu.
 
Muuttoliikkeitä laajasti tutkiva Siirtolaisuusinstituutti täyttää tänä vuonna 45 vuotta.
 

Lisätietoja Markku Mattila markku.mattila (a) utu.fi  

Toni Ahvenainen tutkijaksi Siirtolaisuusinstituuttiin

Toni Ahvenainen aloittaa tutkijana Markku Mattilan vetämässä Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina -tutkimushankkeessa. Toni on Tampereelta päivittäin Seinäjoelle junassa matkaava yhteiskuntatieteiden maisteri, joka on tutkinut aikaisemmin muun muassa alueelliseen eriytymiseen ja segregaatioon liittyviä kysymyksiä Tampereen kaupungilla. Sosiologisesti sivistyneenä yhteiskuntatieteilijänä Tonin muita mielenkiinnon kohteita ovat esimerkiksi etnisyyden ja rasismin tutkimus sekä suomalaisen identiteetin muutos. Aiemmalla työurallaan Toni on työskennellyt digitaalisen viestinnän yrittäjänä ja graafikkona, minkä vuoksi myös erilaiset viestinnälliset ja visuaaliset tehtävät hoituvat Tonilta kätevästi muutamalla hiiren heilautuksella. Siviilissä Toni pyrkii kehittämään itseään dokumentaarisena valokuvaajana tallentaen kamerallaan tärkeää, mutta usein myös varsin kaoottista perhe-elämää. Kaikkialle pursuavien kuvakasojen ja albumien työstämisessä riittää työtä vielä muutamaksi vuodeksi.

Mattilan ja Ahvenaisen työhuone on Framissa Ruralia-intsituutin tiloissa.

Lisätietoja Toni Ahvenainen toni.ahvenainen (a) utu.fi,  puh. 
044 259 2447       

Lähde maistelemaan perunoita tositarkoituksella

Tervetuloa koulutettuun aistinvaraisen arvioinnin raatiin!

Arvioitavana ovat keitetyt perunat, ja arvioinnin tuloksena saadaan dataa arvioinnin mittareista. Tutkimus liittyy Parempaa Perunaa Pohjoisesta -hankkeeseen, jossa tutkitaan suomalaisten ja keskieurooppalaisten kasvuolosuhteiden vaikutuksia perunan laatuun. Tässä tutkimuksessa vertaillaan keittotyypin mittareita. Hankkeessa ovat mukana Luonnonvarakeskus, Perunantutkimuslaitos ja Turun yliopisto. Työ tehdään Helsingin Yliopistolle maisterin tutkielmana.

Kokoontumiskertoja on kolme. Ensimmäinen on arvioinnin koulutus ja kaksi seuraavaa ovat varsinaisia arviointeja. Arviointeihin voi tulla vaihtoehtoisesti joko päiväaikaan tai iltapäivällä kello 16:15 alkaen.

1. Arvioinnin koulutus: 26.3. kello 16:15–18, Itikanmäen bio- ja elintarviketekniikan laboratorio, Vaasantie 1 C, SeAMK, 1. kerros

2.  Arviointi 1:  27.3. kello 14:15–16  tai kello 16:15–18. Itikanmäen laboratorio, SeAMK

3.  Arviointi 2:  28.3. kello 12:15–14  tai kello 16:15–18. Itikanmäen laboratorio, SeAMK

Kiitokseksi osallistumisesta saat pienen palkkion! Mikäli tulokset kiinnostavat, kerro siitä: Tutkimukseen osallistuneet ovat etusijassa.

Mikäli kiinnostuit, voit ilmoittautua 22.3. mennessä Laila Matikaiselle: laila.matikainen (a) seamk.fi. Häneltä saa myös lisätietoja.

Food Business Summit kutsuu ruoka-alan asiantuntijoita Rytmikorjaamolle

Nyt on hyvä aika ilmoittautua mukaan kevättalven maukkaimpaan asiantuntijatapahtumaan, Food Business Summitiin! Tule ja nappaa pöydän antimista itsellesi osuvimmat tai osallistu koko kattaukseen Seinäjoella 26.–27.3.2019. Food Bait-projekti on mukana FBS Brunchilla keskiviikkona 27.3., jolloin saat tehot irti asiantuntijoista tuotteesi parantamiseksi.

FBS:n jatkoksi Tietoprovinssi järjestää 27.3. Rytmikorjaamolla kymmenen minuutin makupaloja aiheesta Tulevaisuuden ruoka. Ohjelma löytyy Tietoprovinssin sivuilla olevasta ohjelmavihosta.
 
Lue lisää FBS:sta ja ilmoittaudu heti, sillä ilmoittautuminen sulkeutuu 22.3!

Paljon ohjelmaa Tietoprovinssissa

Tietoprovinssin ohjelmatarjonta lipsahti tänä vuonna varsin massiiviseksi. Luentoja ja muuta kivaa on tarjolla kahtena päivänä ja kolmessa eri kohteessa. Ohjelmaa on 3D-tulostuksesta työhyvinvointiin. Pääpaikkana on tällä kertaa Apila-kirjasto. Tilaisuus on tarkoitettu juuri sinulle, joten tervetuloa!  Tarkista ohjelma osoitteesta www.tietoprovinssi.fi. Sieltä löytyy 12-sivuinen ohjelmavihko.Tapahtumapaikat
Kampustalon auditorio C0062 ja Tapio-sali (Kalevankatu 35)
Rytmikorjaamo (Vaasantie 11)
Seinäjoen kaupunginkirjaston Jaaksi-sali (Alvar Aallon katu 14)

Lisätietoja Nina Harjunpää nina.harjunpaa (a) epky.fi

Äänestetään Maaseutuparlamentti Kurikkaan

Maaseutuparlamentti 2020 -tapahtuma toteutetaan laajassa yhteistyössä kylätasolta valtionhallintoon ja kaikki sektorit osallistaen. Pääjärjestäjätahot ovat Maaseutupolitiikan neuvosto, maaseutuverkosto, Suomen Kylät ry ja MTK ry. Vuoden 2020 teemana tulee olemaan kestävä kehitys.

Maa- ja metsätalousministeriö on tiedottanut, että finaalikolmikko vuoden 2020 Maaseutuparlamentin pitopaikaksi on Kurikka, Nurmes ja Kaakkois-Suomi. Paikkakisa ratkaistaan avoimella verkkoäänestyksellä, joka toteutetaan 26.-28.3.2019.

Lue lisää Kurikan sivuilta.

Muuta mainittavaa
Tule ideoimaan ja luomaan tulevaisuuden sote-palveluja!


 
Seminaari 27.3.
Etelä-Pohjanmaan hoitotiedepäivä 4.4.


 
Kuin Daavidit ja Goljatit konsanaan: alueiden erilaisia kehityspolkuja kohti tulevaisuutta

Davids and Goliaths: Regions in the Age of Urbanisation and Digitalization 
Seinäjoki 17.-19.6.2019
Ilmoittautuminen 30.4. mennessä. Tervetuloa!

Ohjelma ja lisätietoja.

 
 
Mikä on Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje?

Uutiskirjeen toimittaa Nina Harjunpää, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.
Twitter @Nina.Harjunpaa
Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirjeen postituslista on Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteystietorekisteri, joka sisältää tilaajien sähköpostiosoitteet. Osoitteita käytetään vain uutiskirjeen postitukseen.

Voit koska tahansa 
lopettaa tilauksesi tämän linkin kautta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen nina.harjunpaa (a) epky.fi. 


 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Seinäjoen yliopistokeskus · Kampusranta 9 C · Seinäjoki 60320 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp