Copy
Avaa uutiskirje selaimessa

Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje 20/2021Aiheita 8.10.2021
 • Anu Hopian ryhmä mukana laajassa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa tutkimuksessa
 • Biomarkkerit ja tekoäly avuksi koronan taklaukseen. Rahoitusta Horisontista
 • Tietoprovinssin esitykset tallessa katsottavaksi
 • Maaseutujen uudet roolit
 • Tiedolla yhteiseen hyvään
 • Italiasta Etelä-Pohjanmaalle
 • Kovemmin käsin - suomalaisten kasvatusasenteet ja kuritusväkivallan käyttö 2021
 • Viileä järki, innostuksen aate
 • Välineitä TKI-valmisteluun
 • Hoitotiedettä 40 vuotta Tampereella, nyt on aihetta juhlaan
 • Muuta mainittavaa
  • Siba vahvasti mukana Ilmiössä
  • Lastenkonsertti: Freija 13.10.
  • Tiedelukutaidon peruskurssi
 
Syksyttääkö?
Anu Hopian ryhmä mukana laajassa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa tutkimuksessa
 
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) jakoi syksyllä tutkimuskonsortioille yhteensä 44 miljoonaa euroa. Rahoitusta myönnettiin väestörakenteen muutokseen, elonkirjon köyhtymiseen ja pandemianjälkeisen yhteiskunnan rakentamiseen liittyviin tutkimushankkeisiin.

Biodiversiteettitutkimuksen professorin Ilari E. Sääksjärven johtama LUMOAVA - Luonnon monimuotoisuutta kunnioittava johtajuus -tutkimushanke sai 4,2 miljoonan euron rahoituksen. Rahoitus myönnettiin Elonkirjon köyhtymisen ympäristölliset ja yhteiskunnalliset yhteydet (BIOD) -ohjelmasta.

BIODIFUL-konsortio yhdistää luonnon- ja ihmistieteet saavuttaakseen sekä tieteellisen että yhteiskunnallisen tavoitteensa tukea ja mahdollistaa yhteiskunnan kehittämisen kohti luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa johtajuutta sekä yksilö-, organisaatio- että yhteiskuntatasoilla. Hankkeessa keskitytään erityisesti ruokajärjestelmään ja luonnon virkistyskäyttöön.

Konsortion yhteistyönä, käytännön tuloksena syntyy monitasoinen BIODIFUL-johtajuusmalli, itseorganisoituva BIODIFUL-verkosto sekä BIODIFUL-johtajuusfoorumi.

Sääksjärven oman osatutkimuksen osuus kokonaisuudesta on 700 000 euroa. Turun yliopistolaisista rahoituksen omalle osatutkimukselleen saivat Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja Anu Hopia (lähes 400 000 euroa), tulevaisuuden tutkimuskeskuksen erikoistutkija Sari Puustinen (reilun 500 000 euroa) sekä johtamisen ja organisoinnin professori Satu Teerikangas (lähes 700 000 euroa).

Hopian elintarvikekehityksen Epanet-tutkimusryhmän osuus kuuluu kuluttajuuden työpakettiin, jossa he keskittyvät ruokakäyttäytymisen ja ruokakokemuksen tutkimukseen.

Isot onnittelut koko konsortiolle!

Lisätietoja Anu Hopia anu.hopia (a) utu.fi ja Turun yliopiston uutinen

 

Biomarkkerit ja tekoäly avuksi koronan taklaukseen
 
Terveydenhuollon digitalisaation Epanet-professori Mark van Gils ja Tampereen yliopisto ovat mukana Euroopan komission tutkimusrahoitusta (HORIZON-HLTH-2021-CORONA) saaneessa konsortiossa. Tutkimuskokonaisuuden nimi on Covend – Biomarker and AI-supported FX06 therapy to prevent progression from mild and moderate to severe stages of COVID-19.

Hankkeessa tutkitaan, kuinka tehokkaita uudet lääkkeet ovat estämään lievän koronan kehittymisen pahemmaksi ja jopa tehohoitoa vaativaksi. Tampereen yliopiston tutkijoiden tehtävänä on kehittää tekoälyyn perustuvia analysointimenetelmiä. Niiden avulla voidaan selvittää, mitkä potilasryhmät hyötyvät eniten näistä lääkkeistä ja keille niistä ei ole apua. Analysointi tehdään yhdistämällä suuria määriä tietoa monista eri lähteistä (kuvat, potilasmonitorointitiedot, laboratoriokokeet jne.). Tietoja kerätään tutkimukseen osallistuvista sairaaloista. Tekoälyn avulla analysointi nopeutuu ja voidaan löytää muuten piiloon jäävää tietoa.
 
Onneksi olkoon
Mark ja muut konsortion jäsenet! Komission tutkimusrahoituksen saaminen on aina kovan työn takana. Nämä onnistumiset antavat toivoa muillekin.
 
Lisätietoja Mark van Gils mark.vangils (a) tuni.fi ja uutinen konsortion kumppanin sivuilla.

 
Tietoprovissin esitykset tallessa katsottavaksi

Kiitos kaikille Tietoprovinssin esiintyjille ja seuraajille. Teitte taas kerran hyvän tapahtuman.

Tallenteet ovat näkyvissä vielä tovin. Käy katsomassa.
Maaseutujen uudet roolit
 
"Maaseuduilla toimijoineen on oma keskeinen tehtävänsä kestävyyssiirtymän toteuttamisessa. Kierto- ja biotalous, ruoka- ja liikennejärjestelmät, uusiutuva energiantuotanto – pyrittäessä kestävyyteen maaseuduilta voi löytyä monia ratkaisuja näihin osa-alueisiin, myös aivan uudenlaisia. Kestävyyssiirtymässä on tärkeää huomioida myös alueellinen tasapainoisuus."

Outi Hakala ja Susanna Kujala kirjoittavat maaseutujen uusista rooleista ja niiden vaikutuksista aluetalouksiin.
Tiedolla yhteiseen hyvään
 
"Tieteellinen teoria on parasta käytäntöä, koska todellisuuden tieteellinen kuvaaminen mahdollistaa käytäntöön vaikuttamisen. Sillat teoreettisen ajattelun ja muun maailman yhdistämiseen ovat tutkimukseen perustuva koulutus sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet (TKI)."

Näin väittää Markku Hänninen.
Italiasta Etelä-Pohjanmaalle

Silvia Gaiani johtaa Epanet-tutkimusryhmää, jonka alana on Yrittäjyys ja innovaatiot elintarvikeketjun kestävyysmuutoksessa. Mutta miksi hän päätyi töihin Ruralia-instituuttiin Seinäjoelle? Siitä kertoo Good News from Finland englanniksi, venäjäksi ja kiinaksi.

Kovemmin käsin – suomalaisten kasvatusasenteet ja kuritusväkivallan käyttö 2021

Kovemmin käsin – suomalaisten kasvatusasenteet ja kuritusväkivallan käyttö 2021 -selvitys julkaistaan 27. lokakuuta. Kaikille avoin julkaisutilaisuus järjestetään keskiviikkona 27.10. klo 9–10.30 verkossa. Puheenvuoron käyttää mm. Eija Paavilainen.
 

Viileä järki, innostuksen aate


”Minulla on pitkä perspektiivi taaksepäin. Olen työskennellyt useiden konkreettisten utopioiden parissa. Esittelen niistä tärkeimmät.”
 
Katajamäki Hannu (2021). VIILEÄ JÄRKI, INNOSTUKSEN AATE - Konkreettiset utopiat paikkaperustaisen politiikan edistäjinä. Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti. Julkaisuja 38.

 Välineitä TKI-hankevalmisteluun

Hännisen Ruutiskirjeessä taas tietoa rahoituskanavista.

Hoitotiedettä 40 vuotta Tampereella

Ilmoittautuminen
 
Muuta mainittavaa

Siba vahvasti mukana.


 
Lastenkonsertti: Freija 13.10.2021
Tiedelukutaidon peruskurssi.
 
Mikä on Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje?

Uutiskirjeen toimittaa Nina Harjunpää, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.
Twitter @Nina.Harjunpaa


Lisätietoja Seinäjoen yliopistokeskuksesta ja Epanet-verkostosta
Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirjeen postituslista on Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteystietorekisteri, joka sisältää tilaajien sähköpostiosoitteet. Osoitteita käytetään vain uutiskirjeen postitukseen.

Voit koska tahansa 
lopettaa tilauksesi tämän linkin kautta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen nina.harjunpaa (a) epky.fi. 


 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Seinäjoen yliopistokeskus · Kampusranta 9 C · Seinäjoki 60320 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp