Copy
Avaa uutiskirje selaimessa
Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje 26/2022

Aiheita 17.11.2022

 • Kulkeeko posti?
 • Väitös 18.11.2022 Puurakentamista halutaan edistää, mutta miksi puukerrostalo on edelleen Suomessa harvinaisuus?
 • Puurakennuksessa on luonto läsnä
 • Kulttuurinen musiikintutkimus ajassa -vierailuluentosarja on avoin kaikille kiinnostuneille
 • Kuunneltavaa ja katseltavaa
 • Rahoituksen uutiskirje
 • Muuta mainittavaa
  • Tiedekirjasto palvelee Seinäjoella
  • Miksi leipäjuusto vinkuu?
  • Tunnetko Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiön?

Keltainen olio, kasvi- vai eläinkuntaa?

Organisaatiot uudistavat sähköpostiosoitteita aina silloin tällöin. Saatko tämän uutiskirjeen johonkin vanhaan osoitteeseen, josta automaatti ohjaa sen uuteen?

Varmista postin kulku ja päivitä osoitteesi uuteen:
1. Valitse tämän kirjeen alalaidasta: peru uutiskirjeen tilaus.
2. Tee tilaus uuteen osoitteeseesi tästä linkistä.


Pst. Päivitykseen on olemassa myös oikotie: Lähetä sähköposti nina.harjunpaa@epky.fi. Kerro vanha osoitteesi sekä osoite, johon haluat uutiskirjeen jatkossa tulevan.

Puurakentamista halutaan edistää, mutta miksi puukerrostalo on edelleen Suomessa harvinaisuus?


Puun käyttö tuo kestävää kehitystä rakentamiseen, mutta teollisen puurakentamisen yleistymistä vaivaavat korkeaksi koetut kustannukset sekä laatuun liittyvät ennakkoluulot, ilmenee Jaakko Jussilan tuoreesta väitöstutkimuksesta. Puurakentamisessa pitäisikin hänen mukaansa keskittyä enemmän asiakkaisiin, eikä pelkästään teknologiaan ja kustannustehokkuuteen.

Jussilan mukaan asuntoja ei pitäisi tuottaa urakoitsijoiden, sijoittajien tai virkamiesten vaatimuksiin, vaan asukkaiden tarpeisiin. Alan olisikin muistettava asiakaslähtöisyys tuoteominaisuuksien ja rakentamisprosessien kehittämisen rinnalla.

Puun käyttö rakentamisessa nähdään yhtenä keskeisenä keinona pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä, sillä se on raaka-aineena uusiutuvaa, sitoo hiiltä itseensä vuosikymmeniksi eteenpäin ja on helposti kierrätettävissä. Tiedämme kuitenkin tutkimuksesta ja käytännön tasolla, että ison mittakaavan puurakentamisen yleistyminen on ollut Suomessa hidasta, huolimatta puurakentamisen tunnistetuista eduista ja edistämistoimista.

Kunnilla on merkittävä rooli puurakentamisen edistämisessä paitsi julkisen rakentamisen toimijoina, niin myös kaavoitusmonopolinsa vuoksi.

Jussilan  väitöskirja käsittelee puurakentamisen omaksumista osana rakentamisen kestävyysmurrosta. Siinä käsitellään erilaisia puurakentamista edistäviä ja hidastavia tekijöitä, erityisesti suomalaisten kuntapäättäjien ja institutionaalisten tekijöiden näkökulmasta.

Jussila on tehnyt väitöstutkimuksessa laajan kirjallisuusanalyysin. Tämän lisäksi hän on haastatellut kuntapäättäjiä näiden näkemyksistä kestävään rakentamiseen ja tunnistettuihin puurakentamisen esteisiin ja ajureihin. Hän on tehnyt tutkimustaan Puurakentamisen liiketoiminnan Epanet-tutkimusryhmässä.Väitöstilaisuus
KTM Jaakko Jussilan väitöstutkimus “Transformation towards sustainability in the construction market: Adoption of wood construction in Finland” tarkastetaan perjantaina 18.11. klo 12 Vaasan yliopiston Wolff-auditoriossa. Väitöstilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteyden kautta (Zoom, salasana 926950).

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Pauliina Ulkuniemi (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Hannu Makkonen.


Lisätietoja Vaasan yliopiston tiedotteesta.

Kuva: Riikka Kalmi, tekstin lähde: Vaasan yliopiston tiedote
"Jos suomalaista metsää kaadetaan, kannattaa käyttää sitä rakentamiseen. Puu rakennusmateriaalina edistää kestävää kehitystä. Puurakennuksissa ja luonnonmateriaaleista rakennetuissa rakennuksissa luonto on läsnä. Vuodenkierto näkyy puun vuosirenkaina, oksina puupinnoilla. Puurakennuksissa ilmentyy yhtä aikaa sekä luonto että kulttuuri."

Näin kirjoittaa puheenvuorossaan Anne-Marjo Panu.

Vierailuluentosarja on avoin kaikille kiinnostuneille

 
Kulttuurinen musiikintutkimus ajassa -vierailijaluentosarja esittelee alan ajankohtaista tutkimusta kerran kuukaudessa. Maksuton luentosarja on avoin kaikille kiinnostuneille. Jos haluat luennoista opintopisteitä, ohjeet siihen löytyvät alla olevasta linkistä. Jos aiheet kiinnostavat muuten vain, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Voit osallistua myös yksittäisille luennoille.
 
Luentosarjassa käydään läpi kulttuurisen musiikintutkimuksen peruslähtökohtia, tutkimuksellisia avauksia sekä menneisyyttä koskevien käsitysten avautumista nykyisyydessä.
 
Korkeatasoiset tutkimukseen perustuvat luennot kestävät 45–60 minuuttia. Niitä seuraa moderoitu keskustelu, jota vetää dosentti Kimi Kärki (lehtori, kulttuurinen musiikintutkimus). Tilaisuuksia voi seurata joko paikan päällä Kalevan Navetan Kammiossa (Nyykoolinkatu 25, Seinäjoki) tai etänä Zoomissa.
 
Luennot järjestetään osana Taideyliopiston Seinäjoen yksikössä syksyllä 2022 käynnistynyttä kulttuurisen musiikintutkimuksen koulutusohjelmaa yhteistyössä Helsingin yliopiston musiikkitieteen oppiaineen sekä Seinäjoen yliopistokeskuksen kanssa.
 
Tarkista aiheet ja aikataulut ja ota Zoom-linkki talteen Taideyliopiston sivuilta.
 
Lämpimästi tervetuloa!
 
Lisätietoja  suunnittelija Hanna-Sofia Kytölä, Taideyliopisto hanna-sofia.kytola (a) uniarts.fi
* Tuntoaisti, haptiikka ja kosketusviestit asiakaskohtaamisissa
Professori Elina Kontu Andante-tutkimusryhmineen jatkaa suosittujen tietoiskujen sarjaa. Torstaina 27.11. aiheena on kosketus ja haptiikka. Tietoiskun alustaa kasvatustieteen tohtori Riitta Lahtinen.  Kaikille avoin, maksuton webinaari torstaina 27.11. klo 14–14.45.


 

Tallenteita

* Tervetuloa, tervemenoa
Lähtisitkö kotiseudultasi seikkailemaan, töitä tekemään vai muuttaisitko pois vasta pakon edessä? Siirtolaisuusinstituutin podcast-sarja Tervetuloa, tervemenoa kertoo Suomeen tulleiden ja täältä lähteneiden kiehtovia tarinoita ja selittää ilmiöt niiden takana.


* Valheiden verkko
Markku Mattila keskustelemassa Radio Moreenissa verkon vaaroissa Linkki Youtubeen.

 
* Mistä ruoka tulee?
Ruralian videoita leivän tiestä.

 

* Oivalluksia
Oivalluksia on Vaasan yliopiston tiedepodcast, joka tarjoaa uutta tieteellistä tietoa, oivalluksia ja havaintoja. Podcastin jaksoissa tartutaan ajankohtaisiin teemoihin ja kiinnostaviin ilmiöihin.

 

 

Rahoituksen uutiskirje


Markku Hänninen palasi opintovapaalta ja Katja Marttunen lähti töihin Vaasan yliopistoon. Ja siinä samalla Markku palasi myös rahoituksen uutiskirjeen toimittajaksi.

Rahoituksen uutiskirjeeseen kootaan ajankohtaista tietoa mm. avoinna olevista rahoitushauista.

Muuta mainittavaa

Tiedekirjasto palvelee

Tiesitkö, että Seinäjoen kampusalueella on tiedekirjasto? Ammattikorkeakoulun kirjasto palvelee kaikkia tiedonjanoisia.
 

Miksi leipäjuusto vinkuu?

Elintarvikekehityksen Epanet-professori Anu Hopia vastasi Hesarissa lasten tiedekysymykseen 11.11.2022.
 

Tunnetko Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiön?

Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiö edistää korkeatasoisen koulutuksen ja tutkimuksen turvaamista Etelä-Pohjanmaalla. Se mm. osarahoittaa useita Epanet-professuureja.
Mikä on Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje?

Uutiskirjeen toimittaa Nina Harjunpää, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys
Lisätietoja Seinäjoen yliopistokeskuksesta ja Epanet-verkostosta

Epanetin Twitter-tili @Epanetverkosto.

Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirjeen postituslista on Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteystietorekisteri, joka sisältää tilaajien sähköpostiosoitteet. Osoitteita käytetään vain uutiskirjeen postitukseen.


Voit  perua uutiskirjeen tilauksen joko linkin kautta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen nina.harjunpaa@epky.fi.

 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Seinäjoen yliopistokeskus · Kampusranta 9 C · Seinäjoki 60320 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp