Copy
Avaa uutiskirje selaimessa

Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje 2/2021Aiheita 19.1.2021
 • Silvia Gaiani tutkii yrittäjyyttä ruokajärjestelmien kestävyysmuutoksessa
 • Kesäksi kuntoon –  taas
 • Sosiaalityön maisteriohjelma alkaa Seinäjoella
 • Uusi innovaatiopolitiikka ja kaupunkien haaste
 • Tampereen yliopisto lisää vaihtoehtoisia hakutapoja
 • OSAANKO – Tulevaisuuden osaamisen ennakointi
 • Tietoprovinssi Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaan
 • Luke kehittää hyönteistuotannon automaatiota
 • Kuvia kampukselta
 • Muuta mainittavaa
  • Kesäyliopiston uutiskirje, tutustu & tilaa
  • Kattavat kriisinhallintaohjeet johdon ja lähijohtajien käyttöön
  • Tieteen päivät
Lumista tammikuuta

Silvia Gaiani tutkii yrittäjyyttä ruokajärjestelmien kestävyysmuutoksessa
 

Epanet-verkoston ja Seinäjoen yliopistokeskuksen ruoka-alan tutkimus saa uutta näkökulmaa, kun Helsingin yliopiston Ruralia-instituuttiin on perustettu yhteistyössä yritysten ja eteläpohjalaisten kehittäjäorganisaatioiden kanssa tehtävä, jonka tutkimusalana on yrittäjyys ruokajärjestelmien kestävyysmuutoksessa. Uuden tutkimusryhmän tavoitteena on tuottaa ruoka-alan yritystoiminnan kestävää uudistumista tukevaa uutta tieteellistä tietoa yritysten kehittämistyön mahdollistamiseksi. Lisäksi tavoitteena on rakentaa kansainvälinen ja kansallinen yhteistyöverkosto tukemaan alan kehitystyötä.

Tehtävässä on aloittanut vuoden alussa vanhempi tutkija, PhD Silvia Gaiani. Italialainen Gaiani siirtyi Ruralia-instituuttiin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:sta, jossa hän toimi asiantuntijana erityisesti ruokahävikkiin liittyvissä kysymyksissä. Aikaisemmin hän on toiminut mm. tutkijana Bolognan yliopistossa sekä konsulttina maailman meteorologisessa järjestössä (WMO) Genevessä.

Gaianilla on kaksi tohtorin tutkintoa. Hän on tehnyt monipuolisen ja erittäin kansainvälisen tutkijan ja kehittäjän uran ruokajärjestelmän kestävyyden edistämisen parissa. Suomi-faniksi tunnustautuva Gaiani on työskennellyt myös Itä-Suomen yliopistossa-

Tehtävää rahoittavat Atria Suomi Oy, MTK-Etelä-Pohjanmaa, Osuuskunta Maitosuomi, Valio Oy, Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiö, kunnat (Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Kauhava, Kurikka, Lapua, Seinäjoki, Vimpeli ja Ähtäri), Helsingin yliopisto ja Seinäjoen yliopistokeskus.

Lue koko uutinen Ruralia-instituutin sivuilta.


Silvia ehti jo kirjoittaa Ruralian blogiin.

Benvenuta nel nostro felice gruppo al Epanet e Seinäjoen yliopistokeskus Silvia!

Kesäksi kuntoon   taas

"Keskustelun kääntyessä ylipainoon ja painonhallintaan puhutaan ensisijaisesti aina ruokavalion tärkeydestä: Miten kuuluu syödä, kuinka paljon, minkälaista ruokaa, mikä on kiellettyä, mikä sallittua ja mikä terveellistä. Ylipainomme ei taatusti johdukaan tiedon puutteesta. Imemme jo äidinmaidossa ruokaympyrät, ravintokolmiot ja lautasmallit. Ravintotietämyksemme taso on huippua ja tietoa siis on, mutta mikä mättää?"

Tätä miettii Maijastiina Jokitalo.

Sosiaalityön maisteriohjelma alkaa Seinäjoella

Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta toteuttaa Seinäjoen yliopistokeskuksessa kaksivuotisen sosiaalityön maisteriohjelman. Maisteriohjelma alkaa syksyllä 2021 ja siihen haetaan korkeakoulujen yhteishaussa 17.31.3.2021.  Maisteriohjelmaan valitaan 16 opiskelijaa, joilla on soveltuva alempi korkeakoulututkinto. Etusijalla on hakijat, jotka ovat aikaisemmin suorittaneet lisäksi sosiaalityön perusopinnot ja aineopintoja.

"Sosiaalityön perus- ja aineopintoja on voinut suorittaa Seinäjoella avoimina yliopisto-opintoina jo vuosien ajan.  Vuodesta 2004 alkaen järjestetty ns. sosiaalityön opintopolku on mahdollistanut hakeutumisen sosiaalityön maisterikoulutukseen. Yli 100 avoimen yliopiston opiskelijaa on valittu tutkinto-opiskelijaksi Tampereelle ja lisäksi kymmenkunta muihin yliopistoihin. Viime vuosina on herännyt kova kysyntä alueelliselle maisterikoulutukselle." Näin kertoo Tampereen yliopiston sosiaalityön professori ja tutkinto-ohjelmavastaava Kirsi Juhila koulutuksen taustoista.


Nyt on tullut mahdollisuus vastata tähän kysyntään opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä erityisavustuksella jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämiseen.

Löydät tietoa opinnoista ja niihin hakeutumisesta täältä.

Uusi innovaatiopolitiikka ja kaupunkien haaste

"Saimme hiljattain julkaistua Valtteri Laasosen ja Markku Sotaraudan kanssa artikkelin, jossa pyrimme hahmottamaan suomalaisen innovaatiopolitiikan kehityskaarta, nykytilaa ja tulevaisuuden kehityssuuntia. Artikkelin keskeinen löydös tai väite on, että suomalainen innovaatiopolitiikka on samanaikaisesti sekä leventynyt että syventynyt."

Näin kirjoittaa Jari Kolehmainen.

Tampereen yliopisto lisää vaihtoehtoisia hakutapoja

Tampereen yliopiston uusista tutkinto-opiskelijoista osa valitaan kevään toisessa yhteishaussa näyttöreitin kautta. Näyttöreitillä hakemisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut hakukohteesta riippuen vaaditun avoimen yliopiston opintojakson / MOOC-kurssin tietyin kriteerein.

Voit tutustua hakukohteisiin täällä.

OSAANKO – Tulevaisuuden osaamisen ennakointi

 
Toimitko työssäsi asemassa, jossa sinulle on tärkeää ymmärtää tulevaisuuden haasteet liittyen esimiestyöhön ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin? Koulutus on tarkoitettu kaikille oman ja työpaikan tulevaisuuden osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille.

Helmikuussa alkavassa koulutuksessa perehdytään kattavasti tulevaisuuden osaamistarpeisiin ja se antaa tiedot ja taidot toteuttaa oppeja käytännössä. Koulutus on maksuton ja sen järjestävät Vaasan yliopisto ja Seinäjoen yliopistokeskus.

Kouluttajana toimii HTT Suvi Einola. Hänellä on pitkä kokemus julkisen ja yksityisen puolen yrityksien sparraamisesta ja kouluttamisesta.

Ohjelma ja ilmoittautumislinkki Seinäjoen yliopistokeskuksen sivuilla.

Lisätietoja Maijastiina Jokitalo maijastiina.jokitalo (a) uva.fi

 Tietoprovinssi Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaan

  Tietoprovinssi on hyväksytty mukaan Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaan. Teemavuosi kokoaa yhteen tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta.

Vuoden 2021 Tietoprovinssi järjestetään pääasiassa webinaareina syys-lokakuun vaihteessa. Todennäköisesti 1.10.2021, ehkä muinakin päivinä. Teemana on Maaseutu hyötyy tutkimuksesta. Olemme todennäköisesti mukana Maaseutuparlamentin ohjelmatarjonnassa. Sen piti olla Kurikassa jo syksyllä 2020. Mutta sitten tuli korona, ja tapahtuma siirrettiin lokakuulle 2021.

Yllä olevassa tekstissä esiintyy laittoman monta kertaa sana todennäköisesti. Mutta ei hätää. Syksyyn mennessä ja suunnittelun edetessä Tietoprovinssi muuttuu todeksi ja näköiseksi.

Luke kehittää hyönteistuotannon automaatiota
 
Hyönteistuotannon yhtenä pullonkaulana on tuotannon laajentaminen maatilamittakaavaan ja automatisointi.  EU Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitusta saava kolmivuotinen CoRoSect-hanke Cognitive Robotic System for Digitalized and Networked (Automated) Insect Farms pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen.

Hankkeessa tavoitellaan teknologiaharppausta robotisoimalla ja automatisoimalla käsityötä tai valvontaa vaativia työvaiheita ruoaksi ja rehuksi käytettävien kotisirkkojen, mustasotilaskärpäsen toukkien ja jauhopukkien kasvatuksessa. Samalla pyritään kohentamaan hyönteistuotannon kustannuskilpailukykyä. Luonnonvarakeskus tutkii hankkeessa automaatiojärjestelmän teknisiä, taloudellisia ja biologisia vaatimuksia.
 
Lisätietoja hankkeen sivuilta  ja Jarkko Niemeltä jarkko.niemi (a) luke.fi

 


 Kuvia kampukselta


Kuinkahan kuumaa vettä Kyrkösjärvestä on päästetty, kun höyry nousee vielä Kampusrannan kohdallakin? Jos perunakattila höyryää samaan malliin, vesi alkaa kohta kiehua. 

 
Muuta mainittavaa
Kesäyliopiston uutiskirje, tutustu & tilaa.
 
Kattavat kriisinhallintaohjeet johdon ja lähijohtajien käyttöön
 
Tieteen päivät
Mikä on Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirje?

Uutiskirjeen toimittaa Nina Harjunpää, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.
Twitter @Nina.Harjunpaa


Lisätietoja Seinäjoen yliopistokeskuksesta ja Epanet-verkostosta
Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-uutiskirjeen postituslista on Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteystietorekisteri, joka sisältää tilaajien sähköpostiosoitteet. Osoitteita käytetään vain uutiskirjeen postitukseen.

Voit koska tahansa 
lopettaa tilauksesi tämän linkin kautta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen nina.harjunpaa (a) epky.fi. 


 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Seinäjoen yliopistokeskus · Kampusranta 9 C · Seinäjoki 60320 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp