Pääomasijoittajien uutiskirje, huhtikuu 2019
Avaa uutiskirje selaimessasi

– Kasvun rakentajat
 

Uutiskirje 2/19

Jaa uutiskirje
Twiittaa uutiskirje
Lähetä eteenpäin

Ennätysmäärä sijoituksia suomalaisiin startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin

Kevään lähestyessä on jälleen aika päivittää pääomasijoitusalan viimeisimmät kuulumiset.

Uutisoimme maaliskuun lopussa startup-yritysten saamista ennätysmäisistä sijoituksista. Tämän lisäksi tästä uutiskirjeestä löydät lisätietona uusimmat yksityiskohtaiset tilastot Venture Capital -markkinoiden kehityksestä Suomessa

Kerromme myös pääomasijoitusalalle tärkeästä lakimuutoksesta, joka mahdollistaa satojen miljoonien eurojen kanavoimisen suomalaisille startup- ja kasvuyrityksille kasvun ja kansainvälistymisen edistämiseksi.

Kevät on ollut myös juhlan aikaa. Palkitsimme 4.4 pidetyssä pääomasijoitusalan vuoden päätapahtumassa toimialalla ansioituneet henkilöt ja Vuoden Kasvurakentaja -kilpailun voittajan. 

Toivotamme myös uuden hallituksen puheenjohtajan Sami Lampisen tervetulleeksi yhdistyksen keulaan!

Erinomaista kevään odotusta kaikille toivottaen,
Pia & Pääomasijoittajien tiimi

Pia Santavirta
Toimitusjohtaja
Pääomasijoittajat ry

Jälleen ennätysmäärä sijoituksia – 479 miljoonan euron jättipotti suomalaisille startupeille

Pääomasijoittajat ry yhdessä FiBAN ry:n kanssa ovat keränneet vuoden 2018 tilastot sijoituksista startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin Suomessa. 

Suomalaisiin startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin sijoitettiin vuonna 2018 ennätykselliset 479 miljoonaa euroa. Ulkomaisten sijoitusten osuus kokonaissummasta oli 291 miljoonaa euroa. Kotimaisten pääomasijoittajien osuus oli 101 miljoonaa. Sekä kotimaisten että ulkomaisten pääomasijoittajien osuus on kasvanut huomattavasti edellisvuoden tasosta. VC-sijoittajat sijoittivat yhteensä 154 suomalaiseen startupiin ja aikaisen vaiheen kasvuyritykseen vuonna 2018.

Lue lisää aiheesta tiedotteestamme! Tiedotustilaisuuden esitykset nähtävissä oheisista linkeistä: Pääomasijoittajat & FiBAN

Uudet tilastotiedot - Venture Capital -markkinan kehitys Suomessa

Julkaisimme 10.4. yhdistyksen nettisivujen Tutkimukset ja tilastot -osiossa uusimmat tilastotiedot Venture Capital -markkinoiden kehityksestä. Yhdistyksen analyytikko Annemari Kirppu on valmistellut tilastoista myös yhteenvedon, johon on koottu tärkeimmät huomiot Venture Capital -markkinoiden kehityksestä vuonna 2018.

Tärkeä ja ajankohtainen lakimuutos läpi - suomalaisille startup- ja kasvuyrityksille lisää osaavaa pääomaa kasvun rakentamiseen 

Kasvun pullonkauloja purettu onnistuneesti!

Uutisoimme huhtikuussa 2018, että Suomi jää jälkeen kansainvälisten pääomien houkuttelussa Suomeen. Ongelmana oli se, että Suomen lainsäädäntö ei tunnistanut ulkomaisia rahastojen rahastoja (fund of funds, FoF) sijoittajaryhmänä, mikä hankaloitti olennaisesti kasvunrakentamiseen tarkoitettujen ulkomaisten pääomien hyödyntämistä Suomessa. Sijoitukset suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin johti tuplaverotuksen riskiin, kun taas muissa kilpailijamaissa ei vastaavaa ongelmaa ollut. Nyt ongelma on korjattu 20.3 voimaantulleella lakimuutoksella, joka oli laajasti elinkeinoelämän tukema. Kyse on kotimaisen pääomasijoitusalan toimintaympäristön parantamisen lisäksi ennenkaikkea suomalaisten startup- ja kasvuyritysten rahoituskanavien parantamisesta. 

Suomi samalle viivalle ulkomaisten pääomien houkuttelussa

Tuloverolakia korjattiin vuonna 2005 sen varmistamiseksi, että ulkomaiset sijoittajat voivat sijoittaa suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin Suomen talouskasvun edistämiseksi. Tuloverolakiin lisättiin uusi säännös (TVL 9.5 §), jonka mukaan ulkomaisen sijoittajan suomalaisen pääomasijoitusrahaston kautta tekemä sijoitus suomalaiseen kohdeyritykseen saatettiin verotuksellisesti samaan asemaan kuin suoraan suomalaiseen yritykseen tehty sijoitus. Nyt lakia täsmennettiin siten, että vastaava säännös ulottuu lain alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti myös ulkomaisiin rahastojen rahastoihin. 

Lakimuutos vastaa yleistä markkinakäytäntöä Euroopassa ja se mahdollistaa kotimaisille pääomasijoitusrahastoille tasavertaisen kilpailumahdollisuuden houkutella ulkomaisia pääomia Suomeen. Tarkoituksena on, että kaikki saatavilla olevat ulkomaiset pääomat saadaan hyödynnettyä kilpailukykyisesti Suomen talouskasvun edistämiseksi. Lakimuutos on nykyisen verojärjestelmän ja Suomen hallitusohjelman tavoitteiden mukainen.

Vuosina 2014-2018 suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin kerättiin institutionaalisilta rahastosijoittajilta noin 2,9 miljardia euroa sijoitettavaksi startup- ja kasvuyrityksiin. Varainkeruusta noin 30 % on tullut viimeisen viiden vuoden aikana ulkomaisilta rahastosijoittajilta. Odotamme ulkomaisten rahastosijoittajien osuuden kasvavan lähivuosina nyt toteutetun lakimuutoksen johdosta. Euroopassa ulkomaisten rahastosijoittajien osuus on noin 40 %, kun Ruotsissa vastaava luku on huimat 80 %.

Lakimuutoksesta keskeiset tiedot

Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Inventuren Sami Lampinen

Pääomasijoittajien hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Inventuren partneri Sami Lampinen! 
 

Pääomasijoittajat ry:n hallituksen puheenjohtajana toimii seuraavat kaksi vuotta Sami Lampinen Inventurelta. Yhdistyksen kuulumisia voi siis nyt seurata myös Samin Twitteristä - pistä seurantaan!

Pääomasijoittajien hallituksen uudeksi varsinaiseksi jäseneksi valittiin Janne Holmia (Verdane). Saimme myös kaksi uutta varajäsentä; Tanya Marvin-Horowitzin (Butterfly Ventures) sekä Aapo Eskelisen (MB Rahastot). 

Lue lisää Pääomasijoittajien hallituksesta ja työryhmistä täältä

Smartly.io on Kasvunrakentaja 2019!

Pääomasijoittajien ja PwC:n yhteinen Kasvunrakentaja-kilpailu huikentui Pääomasijoittajien Kevätseminaarissa 4.4 järjestettyyn finaaliin. Parhaaksi kasvutarinaksi valittiin Smartly.ion ja Lifeline Venturesin yhteinen taival.

Kasvuraketiksikin kutsuttu Smartly.io on vain parissa vuodessa kasvanut yhdeksi Suomen potentiaalisimmista kasvuyrityksistä, jonka asiakaskuntaan kuuluu Airbnb:n ja Uberin kaltaisia huippuyrityksiä 700 muun kansaiväliseen asiakkaan rinnalla. Vuonna 2013 alkunsa saanut markkinointiteknologiaa kehittävä ohjelmointiyhtiö on yksi Lifeline Venturesin useista onnistuneista sijoituksista. Lifeline Venturesin tukemana Smartly.io ponkaisi yli 46 miljoonan euron liikevaihtoon hieman alle viidessä vuodessa.

Finaaliin valittiin kolme parasta kasvutarinaa yli 600 pääomasijoitetun kohdeyrityksen joukosta. Esittelimme jokaisen finalistin huikean kasvutarinan blogissamme, lue alta lisää!

Vuoden Venture Capitalisti 2019 -palkinto Boreniuksen Heikki Wahlroosille ja Paulus Hidénille

Yhdistys palkitsee vuosittain vuoden Venture Capitalisti -palkinnolla henkilön, joka on työllään kehittänyt pääomasijoittamisen toimintaympäristöä eteenpäin ja toiminut aktiivisesti yhdistyksessä. Tänä vuonna palkinto annettiin Boreniuksen Heikki Wahlroosille ja Paulus Hidénille (kuvassa) työstä uuden ulkomaisia rahastojen rahastoja koskevan lakimuutoksen eteen ja kiitoksena erinomaisesta yhteistyöstä Pääomasijoittajat ry:n kanssa. 

Uutta blogissa

No more La La in Startup Land? Ilkka Kivimäki & Annastiina Salminen, Maki.vc (16.3.2019)
       The hottest VC trends of 2019                 Pääomasijoittajien omistamat Artturi Tarjanne, Nexit Ventures (23.3.2019)          yritykset näkyvät arjessa – Tommi 
                                                                                 Asmala, Juuri Partners
 
(7.3.2019)
  
Miten Suomesta tehdään houkutteleva investointimaa ja sijoituskohde?
"​Investoinnit suuntautuvat maihin, joilla on kykyä ja osaamista luoda innovaatioista globaaleja menestystarinoita jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä."
- Pia Santavirta, Finanssialan blogi, 1.4.2019

Elo on sijoittanut yli 100 kotimaiseen varhaisen vaiheen yhtiöön
"Elo on yksi Suomen suurimmista sijoittajista. Osana yhteiskuntavastuutamme haluamme osaltamme vaikuttaa ja kantaa vastuuta kotimaisen uuden yritystoiminnan mahdollistamisesta ja innovaatioiden synnystä. Samalla tuemme kotimaista työllisyyttä ja yrittäjyyttä."
- Hanna Hiidenpalo, Elon blogi, 3.4.2019
 
"Riskipääoma- ja pääomasijoittajien puute on Euroopassa krooninen tauti." 

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen teki videotervehdyksen pääomasijoitusalalle ja toimialan yhteistyökumppaneille pääomasijoittamisen merkityksestä ja tulevaisuudesta Euroopassa. 

Tomi Alén, Investment Director, CapMan Buyout - "Mun gradun ansiostahan mä täällä olen"

“Gradun kirjoittaminen oli myös hyvä väylä tutustua alaan ja sen ihmisiin lähemmin. Graduni myös auttoi CapMania bongaamaan minut – siinä mielessä sillä oli siis iso vaikutus siihen, miksi mä oon täällä nyt.”

Haastattelimme CapManin Investment Director Tomi Alénia hänen urapolustaan pääomasijoitusalalle, aina gradun tekemisestä Tolppasen Arin rekrytointipuheluun saakka. 

Tomi haastattelu on osa Pääomasijoittajien Gradukilpailua, jossa etsitään vuoden 2019 vaikuttavinta lopputyötä pääomasijoitusalalle. Palkintona hyvästä työstä yhdistys lahjoittaa voittajalle 2500 euroa. Muista vinkata kilpailuista myös tutuillesi!

Lisätietoa: Kilpailun ohjeet ja säännöt
Mahdolliset kysymykset kilpailusta: info@paaomasijoittajat.fi

Pääomasijoittajat kasvussa

Pääomasijoittajien jäsenistö jatkaa kasvuaan! Jo 66 pääomasijoittajaa, 9 rahastosijoittajaa, sekä 61 toimialaa positiivisesti eteenpäin vievää liitännäisjäsentä kuuluvat Pääomasijoittajien kasvavaan joukkoon.

Uusimpina jäseneksi ovat liittyneet Translink Corporate Finance, Pikespo Invest, eCFOGrid.vc, Nordic Ninja, Sontek Ventures ja Hartwall Capital. Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Pääomasijoittajia ja toimialan tuoreimpia uutisia pääset seuraamaan myös TwitterissäLinkedInissä tai kotisivujemme välityksellä! Pääomasijoittajien tapahtumia sekä jäsenistön ja toimiston uutisia pääsee nyt myös seuraamaan Instagramissa - laita seurantaan!

–  Kasvun rakentajat
© 2019 Pääomasijoittajat / FVCA

Lähettäjä:
Pääomasijoittajat / FVCA
Epicenter
Mikonkatu 9
Helsinki 00101
Finland

Add us to your address book
Lue täältä tietosuojaselosteemme.

Saatko sähköpostin väärään osoitteeseen?
Voit halutessasi
päivittää tietosi tai poistua postituslistalta.