Pääomasijoittajien uutiskirje – kesäkuu 2021
Click here to read this newsletter in English

Hei,

 
24.6.2021
Toimialan lomakausi lähestyy, mutta meillä on vielä paljon kerrottavaa: Helsingin pörssi käy kuumana ja listautumisia riittää - ja moni listautuva yritys on pääomasijoittajan kasvattamana. Tästä kirjeestä voit lukea lisää siitä, mitä yrityksiä sijoittajat nostavat salkuistaan tänä vuonna.

Pääomasijoittajat uskovat suomalaisiin yrityksiin, ja siitä kertoo esimerkiksi se, että koronakriisistä huolimatta viime vuonna täällä tehtiin buyout-sijoituksia yhtä paljon kun aiemminkin. Perinteisten buyout-vuositilastojen lisäksi selvitimme ensimmäistä kertaa, mitkä kansainväliset pääomasijoittajat sijoittavat ahkerimmin suomalaisiin kasvuyrityksiin.

Toimialan merkitys on myös puhuttanut viime päivinä: Tesin tuottotutkimuksen mukaan suomalainen pääomasijoituskenttä tuottaa hyvin. Lisäksi eurooppalainen vaikuttavuustutkimus osoittaa, että toimialalla luodaan jatkuvasti uusia työpaikkoja. Erinomaisia uutisia siis, erityisesti rahastoihin sijoittaville.

Me puolestamme  julkaisemme diversiteettiselvityksen lomien jälkeen ja  vaikuttavuustutukimuksemme syksyllä, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Tästä uutiskirjeestä voit lukea lisää muun muassa
Lisäksi löydät tuttuun tapaan
Ajankohtaista
Potentiaaliset pörssilistautujat - mukana uusia toimialoja
Pääomasijoittajat ovat jälleen nimenneet salkuistaan potentiaalisia pörssilistautujia. Noin puolet vuosien 2015 ja 2021 välillä Helsingin pörssiin listautuneista yhtiöistä on pääomasijoitustaustaisia, eli ne ovat saaneet kasvunsa jossain vaiheessa kasvuapua pääomasijoittajalta. Tämän vuoden aikana listautumistahti on ollut reipas, ja listalle on tullut myös runsaasti pääomasijoittajien salkkuyhtiöitä.

📌 Päälistan uusista pörssilistautujista vuonna 2021 jopa 75 % ovat pääomasijoittajataustaisia yhtiöitä. 

📌 Uusista pörssilistautujista Kreate Groupia ja Sitowisea on ollut listaamassa Intera Partners ja Orthexia Sponsor Capital. Lisäksi First North -listan Merus Powerin sijoittajina ovat olleet VNT Management ja Inventure. Seuraavista mahdollisista listautujista Spinnovaa on ollut rahoittamassa muun muassa Maki.vc ja Puuiloa on listaamassa kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö Adelis Equity Partners, ja jota on aiemmin kasvattanut Sentica Partners.

📌 Uusia toimialoja on näkyvissä listautumisissa, esimerkiksi terveysteknologiassa.

Lue lista potentiaalisista pörssilistautujista täältä.

Lue myös Kauppalehden artikkeli aiheesta (15.6.2021): Pörssiin on nyt kova tunku, näitä yrityksiä povataan vielä uusien listautujien joukkoon – Mukana mielenkiintoisia nimiä
 
Buyout-sijoituksen saaneiden kasvuyritysten määrä pysyi tasaisena koronavuodesta huolimatta
📌 Buyout-sijoittajat sijoittivat 851 M€ suomalaisiin kasvuyrityksiin vuonna 2020.

📌 Kokonaispotista 320 miljoonaa euroa tuli kotimaisilta pääomasijoittajilta ja 531 miljoonaa euroa ulkomaisilta pääomasijoittajilta.

📌  Suomalaiset buyout-sijoittajat keräsivät rahastoihinsa yhteensä 443 miljoonaa euroa vuonna 2020.

📌 Uuden rahaston perustivat vuoden aikana enemmistösijoituksia tekevä Sponsor Capital, vähemmistösijoituksia tekevä Bocap sekä suuryritysten spin off -yhtiöihin sijoittava Verso Capital.

Lue koko tiedote täältä.
Myös mediat kirjoittivat aiheesta:

✏️ Kauppalehti (3.6.2021): Näin suomalaiset kasvuyritykset saivat koronavuonna pääomaa – ”Kuvastaa uskoa yrityksiin”

✏️ Talouselämä (3.6.2021): Buyout-sijoitukset suomalaisyrityksiin laskivat: Syntyi yli 100 miljoonan euron lovi verrattuna edellisvuoteen
Kansainväliset buyout- ja growth -sijoittajat Suomessa
Julkaisimme hiljattain raportin kansainvälisten buyout- ja growth-sijoittajien tekemistä sijoituksista Suomeen. Lue tästä selvityksen pääkohdat:

📌 Suomalaiset kasvuyritykset ovat saaneet kotimaisilta ja ulkomaisilta growth- ja buyout-sijoittajilta yhteensä 6,7 miljardia euroa sijoituksia vuosina 2013–2020.

📌 Kokonaissummasta ulkomaisten pääomasijoittajien osuus oli yli puolet, eli yhteensä yli 3,6 miljardia euroa. Suomalaisista growth- tai buyout-sijoituksen saaneista kasvuyrityksistä 17 % on saanut sijoituksen kansainvälisiltä pääomasijoittajilta.

📌 Vuoden 2013 jälkeen suomalaisiin kasvuyrityksiin on sijoittanut 47 kansainvälistä sijoittajaa. Suurin osa sijoituksista on tehty Ruotsista, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Norjasta ja Saksasta.

Lue lisää täältä.
Tesin tuottotutkimus 2021: suomalaiset pääomamarkkinat tuottoisia
Erinomaisia uutisia rahastosijoittajille: Tesin tekemän tuottotutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalainen pääomasijoitusmarkkina voi tällä hetkellä hyvin.

📌 Kasvu- ja buyout-rahastojen tuotot ovat vakioituneet hyvälle tasolle, ja sijoitusten arvo realisoituu tasaista tahtia.

📌 Myös venture capital -markkina kukoistaa ja suomalaisten venture capital -rahastojen tuotot ovatkin nousseet erinomaiselle tasolle viime vuosina.

Lue koko tiedote täältä.

Aihe nousi myös mediaan, ja HS Visio uutisoi siitä 31.5.2021 (tilaajille): Startup-rahastoihin leivotut jättiodotukset odottavat nyt sadonkorjuuta
 Eurooppalaiset sijoitustilastot: Sijoituksia suomalaisiin startupeihin tuplasti enemmän kuin lähes missään muussa maassa
Tuoreen eurooppalaisen tilaston mukaan suomalaiset startupit saavat reippaasti eniten venture capital -rahoitusta, kun kertynyttä summaa tarkastellaan suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi on pitänyt kärkipaikkaa jo kolmen vuoden ajan, mutta vuonna 2020 Suomi erottuu joukosta ylivoimaisesti.

Tässä muutama pääkohta:

📌 Suomi on toisena olevaa Iso-Britanniaa edellä 77 % - ja neljäntenä olevaa Ruotsia jo tuplasti.

📌 Suomen kehitys ollut jatkuvaa - olemme olleet ykkössijalla jo kolme vuotta. Myös kuluva vuosi näyttää erittäin lupaavalta.

📌 Ykkössijaan vaikuttavat erityisesti isot sijoituskierrokset, joita on tehty suomalaisiin huippukasvajiin, kuten esimerkiksi Woltiin, Ouraan ja Aiveniin - ja Woltin saamaa 440 miljoonan megakierrosta ei edes lasketa vuoden 2020 tilastoihin.

📌 Kasvurahoitukselle on hyvät näkymät myös tulevaisuudessa. Viimeisen viiden vuoden aikana Suomeen on perustettu 16 kokonaan uutta rahastotiimiä, jotka sijoittavat erityisen paljon varhaisen vaiheen startupeihin.
 
Lue koko tiedote täältä
Raportista kirjoitettiin myös mediassa:

✏️ Helsingin Sanomat (24.5.2021): Suomi muuttui Euroopan startup-keskukseksi: Suomen kasvuyritykset saavat verrattain ylivoimaisesti eniten sijoituksia

✏️ Markkinointiuutiset (24.5.2021): Suomalaiset startupit keräävät eniten sijoituksia Euroopassa, kun rahapottia tarkastellaan suhteessa bruttokansantuotteeseen
 Muita ajankohtaisia uutisia
🔎  Pääomasijoittajat ry:n uusi markkinakatsaus on julkaistu. Löydät siitä kootusti toimialan ajankohtaiset tilastotiedot ja raportit, startup- ja kasvuyritysten rahoituksesta ja kestävästä kasvusta. Tutustu katsaukseen täällä.
💡 Invest Europen Private Equity at Work -selvityksessä kerrotaan, että pääomasijoittajien kohdeyrityksissä työskenteli vuonna 2019 Euroopan tasolla yli 10 miljoonaa ihmistä. Raportissa tarkastellaan myös kokonaan uusien työpaikkojen määrää. Lue lisää täältä (englanniksi).
🌎 PwC:n Private Equity Responsible Investment Survey 2021 -selvityksen mukaan entistä useampi pääomasijoittaja arvioi ESG-ajureiden vaikutusta yhtiön arvoon. Noin kolme neljäsosaa selvitykseen vastanneista tarkastaa kohdeyritystensä ESG-riskit ja yli puolet vastaajista on hylännyt potentiaalisen sijoituksen ESG-riskien takia. Lue lisää täältä.
Blogit
Jäsenesittelyssä P Capital Partners & Trailmaker
P Capital Partners (PCP) is an active credit investor and loan provider to mid-sized Northern European companies, who acts as a strategic partner to family-owned and entrepreneurial companies. They invest in a broad palette of industries, industrial and consumer businesses included.

Find out more about PCP.
Trailmakerin tiimi kutsutaan avuksi silloin, kun yrityksen strategia on valmiina ja on aika aloittaa sen toteuttaminen. Yli 300 toteutunutta hanketta puhuu puolestaan - tehokas prosessi säästää aikaa ja varmistaa sen, että yrityksen johdolla ja hallituksella on yhteinen näkemys.

Lue lisää Trailmakerista täältä.
 Uutiset
 Rahastot, sijoitukset ja exitit
Sparkmind.vc:n EdTechiin keskittynyt riskipääomarahasto saavuttaa 55 miljoonaa euroa. - Lue koko artikkeli täältä (vain englanniksi).

MB Rahastot tukemaan TietoAkselin kasvua. - Lue koko uutinen täältä.

Lifeline Ventures osakkaaksi vihreää vetyä tuottavaan P2X Solutionsiin. - Lue koko uutinen täältä.

CapMan Growth ja Mandatum lähtevät vauhdittamaan Sofigaten kasvua. - Lue koko uutinen täältä.

Kasvusijoittaja Verdane siivittää hävikkiruoan Fiksuruoka.fi-verkkokaupan kansainväliseen kasvuun. - Lue koko uutinen täältä.

Chromologics successfully completes their € 6M seed round financing. - Lue koko uutinen täältä.

Vaaka Partners luopui omistajuudestaan EnerKeyssä. - Lue koko uutinen täältä.

Nordic FoodTech VC sijoitti ruokateknologia-startup Hailia Oy:n, joka tuo alihyödynnetyt kotimaiset villikalat takaisin suomalaisten ruokapöytiin. - Lue koko uutinen täältä.

Adelis myy enemmistöosuutensa talotekniikkakonserni Quattro Mikenti Groupista KLAR Partnersille. - Lue koko uutinen täältä.


 
Intera Partnersin neljäs rahasto keräsi 335 miljoonaa euroa. - Lue koko uutinen täältä.

IPR.VC sijoittaa uutuuselokuvaan, jota tähdittää Joaquin Phoenix. Lue lisää täältä.

MB Rahastot vahvistamaan Pyroll Pakkausten kasvua. - Lue koko uutinen täältä.

S-Pankki tuo markkinoille listaamattomiin yhtiöihin sijoittavan rahaston. - Lue koko uutinen täältä.

Senticasta uusi pääomistaja johtavalle suomalaiselle työvaatebrändi Dimexille. - Lue koko uutinen täältä.

Nordic Option vauhdittamaan Owatecin kasvua. - Lue koko uutinen täältä.

Nordia Rahasto myi omistuksensa Hippo Terapiaklinikassa Mehiläiselle. - Lue koko uutinen täältä.

Bocapin kolmas rahasto sai jälleen uusia sijoittajia mukaan yltäen 100 miljoonaan euroon. - Lue koko uutinen täältä.

Hyönteisproteiinia elintarviketuotannon sivuvirroista: VTT:ltä spinnaavalle Volare Oy:lle 0,7 miljoonan euron rahoitus Maki.vc:ltä. - Lue koko uutinen täältä.

Nordic Option ja Innovestor kiihdyttämään Sensmetin kasvua. - Lue koko uutinen täältä (vain englanniksi).
Lue lisää uutishuoneesta
Tulevat mielenkiintoiset tapahtumat
SHIFT Business Festival | 25.-26.8.
Turussa järjestettävän SHIFT Business Festivalin upeassa puhujakattauksessa mukana myös Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta! 

SHIFT brings together change-oriented business leaders, innovators, and decision-makers who believe that business as usual is not good enough. We cannot predict the future, but we can have an effect on it. 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
Lukemista, kuuntelemista ja katsomista kesäajalle
📖 KH-Koneet Group: Kovia kasvulukuja rehdillä suomalaisella otteella. Lue koko tarina täältä.

📖 Kotkamills on kasvanut äärettömällä sinnikkyydellä – ja aikoo seuraavaksi ponnistaa ykkössijalle muovittoman kartonkikupin materiaalivalmistajana. Lue lisää.

📺 Pääomasijoittajat ry:n ja Business Finland Venture Capitalin Interested in Becoming a VC? -webinaarisarjan tallenteet ovat nyt katsottavissa Youtubessa. Lue lisää.
📖 Supermetrics: Superkasvajalla monta ideaa laajentaa bisnestä moninkertaiseksi. Tutustu Supermetricsiin tarkemmin täällä.

📖 PHM Groupin menestystarina rakentuu vahvan osaamisen varaan: ”He ovat saaneet kaikki ostamansa yritykset menestymään”. Lue lisää täältä.

 
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Website

© 2021 Pääomasijoittajat / FVCA

Lähettäjä:
Pääomasijoittajat / FVCA
Epicenter
Mikonkatu 9
Helsinki 00101
Finland

Add us to your address book
Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Saatko sähköpostin väärään osoitteeseen?
Voit halutessasi
päivittää tietosi tai poistua postituslistalta.

Email Marketing Powered by Mailchimp