Copy
Nieuwsbrief Will2Sustain | oktober- 2019
View this email in your browser
 
Nieuwsbrief 

Will2Sustain
Inleiding
Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van Will2Sustain over juli - september 2019. Het was, je zou het haast vergeten, de periode van de zomervakanties. Die zomerrust bleek betrekkelijk, want we zitten middenin protesten, stikstof- en PFAS-discussies, klimaatacties en met de inval van Turkije in Syrië is het internationaal ook onrustiger geworden. In al dat geweld proberen wij als team onze klanten te ontzorgen met hun duurzaamheidsvraagstukken.

Zo zijn er meerdere MVO jaarverslagen afgerond en gepubliceerd, waarover meer in deze nieuwsbrief. Graag wens ik u veel leesplezier toe en we spreken de wens uit dat er meer rust in de samenleving komt, en dat verduurzaming niet op de lange baan wordt geschoven, maar dat we werk blijven maken van deze verantwoordelijkheid.

Tijdens een kwartaal verzamel ik informatie die ik interessant acht voor een nieuwsbrief. Heeft u tips/ suggesties voor de volgende nieuwsbrief? Neem dan contact op via prins@will2sustain.com 

Geert Jan Prins
Oprichter Will2Sustain 
Agenda 
 • Donderdag 7 november a.s. zijn we met Will2Inspire te gast bij het nieuwe 'tank'station van Kuster Energy in Groenlo. Zie voor meer informatie: Kuster Energy! 
 • Dinsdag 13 november zal de 2de bijeenkomst van het Sectorinitiatief Brandstofreductie Noord-Oost Nederland plaatsvinden met als gastspreker NOVE, de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche. Tevens zullen deelnemers hun CO2 prestaties over 2018 delen. Aspirant-leden voor wie geldt dat ze CO2 Prestatieladder gecertificeerd zijn; gros van hun CO2 uitstoot en energieverbruik gerelateerd is aan brandstoffen; en uit Noordoost Nederland komen: neem gerust contact op. 
 • Op 14 november a.s. zal de najaarsbijeenkomst van Stichting Noordwest Veluwe Verduurzaamt plaatsvinden in de ochtend bij Jan Bakker. Is uw bedrijf gevestigd in de gemeenten Oldebroek of Elburg en wilt u bijdragen aan de verduurzaming van de regio? Neem dan contact op. 
 • Onze laatste formele werkdag van 2019 valt op vrijdag 20 december.  
Stikstof

Het lijkt erop dat de stikstofdiscussie vooral gezien wordt als bedreiging, vooral voor de agrarische sector, maar ook voor andere sectoren als de bouw. Met het stikstofdebat wordt voor een breder publiek helder wat ecologen al lang wisten: de uitstoot van stikstof verarmt onze natuur. Naast CO2 uitstoot, fijnstof, geluidshinder is er een argument bijgekomen om het milieu serieus te nemen. Zoals u weet hebben wij vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren naar mogelijkheden om CO2 te binden in de eigen regio. Met aanplant van bepaalde bomen, struiken en gewassen kun je CO2 binden en ook stikstof. De response in de samenleving is tot nu toe geweest om het proces te blokkeren, maar we kunnen als samenleving ook kijken naar de kansen die ons toegenomen bewustzijn biedt. Het terugbrengen van verdwenen landschapselementen als hagen; het aanplanten van een bos met diverse functies; of het inbouwen van vlinderbloemigen als klavers in wisselteelt. Dat biedt ook kansen, zeker voor verduurzaming en we maken Nederland dan mooier. Heeft u dat rapport nog niet gezien? Zie: rapport CO2 compensatie! 
Dat dit niet luchtfietserij is, toont ook dit bericht: VolkerWessels! 

Tevens verscheen er onlangs op Cobouw een opiniestuk van Wim en Geert Jan Prins, welke na te lezen is via: artikel Prins broers
Nieuws van onze klanten 
 • MVO jaarverslag Jan Bakker: MVO 2018!
 • Run for Kika Eindhoven Bouwcenter Van Hoppe en Centen: MBO 2019! 
 • Wezendonk behaalt CSC brons: Trots!
Cursussen: update Petra Onnes
In de afgelopen maanden heb ik de kans gehad om twee cursussen met succes te volgen: de CO₂ prestatieladder voor Adviseurs en een cursus Normkennis ISO 9001 2015. 
 
Bij de cursus normkennis werden we twee dagen aan de slag gezet in Deventer. We hebben in die twee dagen de gehele norm door gelopen. De hoofdlijnen van deze norm vormen de kapstok waar elk bedrijf een goed werkend systeem omheen moet zetten. Het blijft een doorlopend proces wat gewoon nooit stil staat. Ik heb in die twee dagen wel extra respect voor KAM-managers gekregen.
 
De CO₂ prestatieladder cursus vond plaats in Utrecht. Dat was een interessante en leerzame dag die we afsloten met een kort examen. Deze heb ik gehaald en sindsdien heb ik de kennis die ik op deze dag heb opgedaan kunnen toepassen bij opdrachten van verschillende klanten wat ik een leuke uitdaging vind.
 
Blij met de nieuwe kennis en ervaring uit deze cursussen ben ik klaar om meer zelfstandig opdrachten aan te pakken zodat we met z’n allen, stap voor stap, de wereld wat duurzamer maken dan gisteren.

 
Ter inspiratie
 • Engelstalige humoristische video over klimaatverandering: typical!
 • Nog meer over stikstof: antwoorden RIVM: Q&A
 • Hoe duurzaam zijn theezakjes? Tea bags
 • Voor de (hardnekkige) klimaatveranderingontkenners: overzicht! 
Website Website
Email Email
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn


Contact

Postadres:
De Hagen 8
8096 MB Oldebroek


Bezoekadres:
Stouwdamsweg 4, 8096 BB,
Oldebroek

Mobiel: +31 (0)6 52646700
E-mail: prins@will2sustain.com
Web: www.will2sustain.nl
Wilt u de manier waarop u deze e-mails ontvangt veranderen?
wijzig uw gegevens afmelden nieuwsbrief


© 2019, Will2Sustain, All rights reserved.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Will2Sustain · Stouwdamsweg 4 · Oldebroek, Ge 8096 BB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp