Copy
Delen
Tweeten
Doorsturen
De 27ste zomer editie van het BAUHAUS
WK Snertkoken & het WK Stamppotkoken
wordt gehouden op


Dinsdag 21 juni 2022!
Bauhaus WK Snertkoken & Stamppotkoken

De zomer editie!

GRONINGEN - Het BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN zal met een ZOMERSE editie EXCLUSIEF plaats vinden op dinsdag 21 Juni 2022 in de prachtige keukens van het
Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen.

In de afgelopen periode zijn velen in beperking geweest door de corona perikelen. Daardoor was het belangrijk om steeds contact te houden met het Alfa college. Samen met de coördinator Niels van Alfa college Kluiverboom en enkele leraren zagen we, door een aanhoudend hoog aantal besmettingen - lesuitval - leraren en studenten ziek of in quarantaine, geen mogelijkheid om het evenement op vrijdag 18 februari 2022 door te laten gaan! Dat was voor het Alfa college en voor ons een behoorlijke domper.

Maar er was een klein lichtpuntje, dat werd besproken in het overleg.
Met als grote verrassing:
Er komt een ZOMERSE editie van het WK SNERTKOKEN EN WK STAMPPOTKOKEN! En wel op DINSDAG 21 JUNI 2022.

Wat een fijn vooruitzicht! Dan kunnen de studenten hun opdracht oppakken en verder uitwerken! Ook de werkgroep reageerde enthousiast! We maken dankbaar gebruik van het aanbod en kunnen de prachtige keuken van het Alfa college, met de kookunits weer gebruiken. En voor de deelnemers een mooie uitdaging om een zomerse SNERT en een zomerse STAMPPOT te bereiden!

DANK ALFA college KLUIVERBOOM voor het meedenken! De voorbereidende werkzaamheden lagen goed op schema. Daar kunnen we verder aan werken .

Wil je je aanmelden voor de 27ste zomer editie van het BAUHAUS WK Snertkoken & het WK Stamppotkoken?

Dat kan via onderstaande link!


Aanmelden:  
http://www.oudhollandsegerechten.nl/index.php/aanmelden
  
Maak je eigen Kookfilmpje met Presentatie

Als deelnemer kunt u wel thuis aan de slag! Maak thuis een leuk, boeiend filmpje naar eigen idee. Een filmpje van ongeveer 5-7 minuten. Dat filmpje stuurt u ons toe voor 11 februari 2022.  Een  jury zal zich erover buigen en kiest uit de inzendingen de mooiste 3 filmpjes.

Wij stellen voor de winnaars 3 prijzen ter beschikking  1ste prijs een VVV bon van 100 euro 2de prijs een VVV bon van 50 euro en de derde prijs is een VVV bon van 25 euro. U hebt vast tijd genoeg om wat leuks te bedenken! 

Filmpje opsturen via de verzendmogelijkheid van
www.wetransfer.com naar info@oudhollandsegerechten.nl

 
Bureau EMzovoort Tekst en Project Elise Meier heeft een leuk gesprek gehad met oud-wereldkampioen Snertkoken en Stamppotkoken Hans Everse.

Hierbij haar gesprek met Hans.
‘Ik experimenteerde zo vaak met het koken van snert, dat mijn kinderen zeiden: Pap, maak nou eens frites of zo!’

Het geheim van drievoudig Wereldkampioen Hans Everse

Door Elise Meier
Hans Everse uit Zeeland heeft verschillende keren meegedaan met zowel het WK Snertkoken als het WK Stamppot koken en ook een paar keer gewonnen. Hij is professioneel kok en werkt veel voor de gezondheidszorg, maar doet ook horeca- en cateringopdrachten.
 
Verschillende vragen borrelen op als we hem spreken: Waarom heeft hij meegedaan met de WK’s? Wat heeft hij met snert? En Groningen ligt toch niet om de hoek van de deur vanuit Zeeland?
‘Ha ha, nee inderdaad,’ beaamt Hans. ‘Die lange reis is ook de reden dat ik meteen maar aan allebei de WK’s mee heb gedaan, toen ik er was. Ik hou van de Hollandse pot. Ik vind het maken van snert en stamppotten gewoon hartstikke leuk. Ook de uitdaging om het net even anders te maken, met een eigen draai. En het was natuurlijk hartstikke bijzonder, dat ik ook meteen won, in 2012 zelfs allebei de WK’s.’
 
Had je een speciaal recept of maakte je elke keer weer iets anders?
‘Iedereen heeft een eigen, vertrouwd recept. Een soort basisrecept dat je van huis uit hebt mee gekregen, van je oma of moeder. Zelf heb ik mijn basisrecept samengesteld uit allerlei andere recepten tot een eigen versie. Kijk, iedereen gebruikt meestal erwten, knolselderij, prei, bladselderij en een basis van varken. Om te winnen moet je iets speciaals doen.
In 2011, na mijn eerste WK, kreeg ik van iemand een fles gezuiverd Oosterschelde water. Ik vond dat zo’n mooi product en ook zo typisch Zeeuws, dat ik met allerlei recepten ben gaan experimenteren om dit natuurlijke zilte water erin te gebruiken. Je moet misschien wennen aan het idee. Maar waarom zout met water mengen (zoals we vaak doen), als e gewoon gezuiverd zeewater kunnen gebruiken.’
 
Snert met zeewater als basis?
‘Ja en nee. Het bleek dat erwten niet garen als je ze in zeewater kookt. Normaal vallen erwten uit elkaar na een tijdje koken of kun je ze goed pureren met een staafmixer. Maar in zeewater blijven ze hard en korrelig. Toen moest ik dus iets anders bedenken. Ik gebruikte als basis een varkensbouillon, puur varkenspoten laten trekken in water zonder zout. In dat vocht heb ik de erwten gegaard. Dat gaf een hele dikke soep, die ik heb aangelengd, verdund, met het zeewater. Dat steekt wel nauw, want je wilt geen te zoute of te dunne soep. Maar het was wel dé oplossing.’

 
Dat experimenten betekent vaak snert eten dus? Of gaf je het aan je klanten te eten?
‘Nee, ik vrees dat mijn gezin de slachtoffers waren. Ze vonden het gelukkig wel lekker, maar mijn kinderen smeekten me wel op een gegeven moment om eens iets anders te maken, frites of zo. Daaruit zijn de met zeewater gezouten frites voortgekomen. Die verkoop ik ook nog steeds.’

Wat gebruik je verder om jouw snert bijzonder te maken?
‘Snert en stamppot zijn heel voedzame gerechten. Dat was vroeger ook nodig, want je had veel energie nodig om op het land te werken. Tegenwoordig hebben we niet meer zo veel calorieën nodig. Ik maak mijn snert daarom fris en lichter. Ik gebruik goede, verse ingrediënten en verse kruiden zoals tijm en majoraan. Ik let op kleur, geur, smaak en diepgang.
De oorsprong van mijn ingrediënten is voor mij erg belangrijk, al hoeft dat niet per se biologisch te zijn. Maar lokale en seizoensgebonden groentes zijn vaak beter van smaak dan uit blik of van ver gehaald. Ik wil mensen graag bewuster maken van waar hun producten vandaan komen en hoe je een gerecht lekker maakt. Niet overal een maggiblokje of kruidenmix doorheen voor de smaak, maar echte kruiden gebruiken bijvoorbeeld.
 
En het geheim van je stamppotten?
‘Ik stamp of pureer eigenlijk alleen de gekookte aardappelen, de rest spatel ik erdoorheen. Ik kook de groente niet, ik blancheer ze in zilt water. Als je zo werkt, behoud je meer kleur, smaak en structuur. Voor de smaak hoeft er wat mij betreft geen jus meer door. Dan voeg ik liever wat crème fraîche of mosterd toe.’
 
Hoe was het om mee te doen met de WK’s?
‘De sfeer was heel fijn, heel open. Niemand vond het erg dat ik professioneel kok was, deelnemers gunnen elkaar de prijs. Toen ik de eerste keer meedeed, was het WK nog niet zo bekend. Dat is in de loop der jaren wel gegroeid. Het wordt nu ook echt serieus genomen in de media en door gastronomische koks.’
 
Zien we je nog eens terug op het WK?
‘Ik heb me niet opgegeven voor dit jaar, maar misschien ga ik ooit nog wel een keer meedoen. Het waren hele leuke ervaringen.’
Meer weten over Hans Everse en zijn zilte producten: www.Zilt-e.nl
Uit de collectie een prachtige foto-collage
van onze snertfotograaf Wim Pot. 
Mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: 
Uit het rapport van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland:
"Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."
 
De bijschrijving heeft op 15 februari 2019 plaats gevonden.  
Met ingang van 1 januari 2022 is , na controle , de bijschrijving voor 3 jaar verlengd.
Onder leiding van de heer Leo Adriaanse , directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland samen met Max van den Berg , oud Commissaris van de Koning van Groningen en Henk van der Velde , voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen  werd  inschrijving  ondertekend.
Volg ons ook op Facebook!
Copyright © Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen
Nieuwsbrief gerealiseerd door: NoordPRoof Producties

Organisatie: Snert en Stamppotevenementen
Auke van der Velde / snert- en stamppotevenementen
Matty Woldring, secretariaat.
Henk van der Velde / stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen.
Jan Dales / stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen.
Pieter  Wesseldijk / stichting Oud Hollandse Gerechten.
Janet Wesseldijk Bos, ondersteuner en voorzitter jury.
Wim Pot, snertfotograaf

met vriendelijke snert & stamppot  groeten,
Stichting Oud Hollandse Gerechten
Henk van der Velde , voorzitter
Grotestraat 13 K
9781 HA Bedum
tel. 050 3013081  /  0622605931

email: info@oudhollandsegerechten.nl
www.oudhollandsegerechten.nl
NL50 SNSB 0705 5500 01
NL8578.07.109.B.01
KvK : 69259321

Organisatie:
Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen
Telefoon: 06 - 22 60 59 31

www.oudhollandsegerechten.nl
info@oudhollandsegerechten.nl

Wil je je voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan 
hier or schrijf je hier uit.


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SNERT EN STAMPPOTEVENEMENTEN · Grotestraat 13 K · Bedum, Gr 9781 HA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp