Copy
Delen
Tweeten
Doorsturen
26e editie - 14 februari 2020

Bauhaus WK Snertkoken & Stamppotkoken


GRONINGEN - Het BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN zal op vrijdag 14 februari 2020 plaats vinden in de prachtige keukens van het
Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen.


De eerste aanmeldingen zijn binnen. "Mijn moeder maakt de lekkerste snert " -  "in ons bekende restaurant serveren ze in de wintermaanden een echte hollandse stamppot." - " Bij onze ambachtelijke slager ligt weer de lekkerste snert in de vitrine."  Het zijn opmerkingen die we vaak horen.  

De belangstelling voor deelneming aan de 26ste editie van het BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK HOLLANDSCHE STAMPPOT op vrijdag 14 februari 2020 in Groningen is wederom  groot. Er hebben zich uit het hele land reeds een aantal deelnemers ingeschreven. Dus wacht niet te lang met aanmelden! De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel.

Doe maar mee en schrijf je in:
Aanmelden :  http://www.oudhollandsegerechten.nl/index.php/aanmelden  


Het Alfa-college Kluiverboom raakt langzamerhand in de snert en stamppot sfeer.
De studenten van het Alfa college heten u hartelijk welkom in de keuken! Het Alfa-college Kluiverboom is samen met enkele klassen druk met de voorbereidingen bezig.
De studenten worden ingezet met een College opdracht  voor het opstellen van een draaiboek en begeleiding van de deelnemers en ook de te verwachten bezoekers goed te ontvangen. Dus kom gezellig langs op 14 februari!


 
BLOG van Gerda's snertzaken:

De veelzijdige winterse knolselderij!

De knolselderij vindt vooral zijn weg naar de snert of erwtensoep, maar kan op zoveel meer manieren op je etensbordje terecht komen. Bijvoorbeeld als super gezonde frietjes of als smaakvolle zachte puree in je stamppot of gewoon als snelle romige selderijsoep. Eenvoudig te maken en lekker gezond. Dat de knol ook nog voedzamer is dan de aardappel is mooi meegenomen.
Deze rondvormige wortel staat bol van de vitaminen en mineralen en daarmee is de knol een supergroente te noemen. De knol groeit ondergronds en is familie van de wortel. Bakken, frituren, koken, stomen of blancheren en zelfs rauw kan de knol verorberd worden. De welbekende selderijstengels worden meestal gebruikt om een soep een kruidige smaak te geven of juist als gezonde snack met een vleugje zachte kaas.
Dit keer heb ik er een zachte romige soep van gemaakt. Een vegetarische versie met broodrestjes.


Ingrediënten:
500 gr knolselderij
1 kruidenbouillonblokje
500-750 gr water
1 ui
2 teentjes knoflook
Verse peterselie
Nootjes en broodkruim
25 gr olijfolie

 
Aan de slag:
De noten en/of broodkruim in de mengbeker stoppen. 10 sec/snelheid 10 . In een kom doen en apart zetten. Schil en snijd de ui in 4-en en ontdoe de knoflook van de schil. Doe deze in de mengbeker en hak 5 sec/snelheid 7. Duw het mengsel met de spatel naar onderen in de mengbeker. Voeg olijfolie toe en sauteer 3 min/120⁰ C/snelheid 1. Schil en snijd de knolselderij in blokjes van 2-3 cm en voeg deze toe. Water in de mengbeker gieten totdat de blokjes onder water staan. Kook 20 min/100⁰C/snelheid 0,5. Ondertussen de nootjes in de koekenpan roosteren eventueel samen met de broodkruim (restjes). Peterselie fijnsnijden en tegen het einde van de kooktijd van de soep toevoegen. Blender 15 sec/snelheid 5-7. Checken welke structuur de soep heeft en eventueel herhalen. Schenk de soep in een soepterrine of grote serveerkom, garneren met nootjes & broodkruim en uitserveren maar!
Smakelijk 😊

Gerda Uiterwaal, Natuurlijk Gerda

Mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: 
Uit het rapport van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland:
"Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."
 
De bijschrijving heeft op 15 februari 2019 plaats gevonden.  
Onder leiding van de heer Leo Adriaanse , directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland samen met Max van den Berg , oud Commissaris van de Koning van Groningen en Henk van der Velde , voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen  werd  inschrijving  ondertekend.
Volg ons ook op Facebook!
Copyright © Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen
Nieuwsbrief gerealiseerd door: NoordPRoof Producties

Organisatie: Snert en Stamppotevenementen
Auke van der Velde / snert- en stamppotevenementen
Matty Woldring, secretariaat.
Henk van der Velde / stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen.
Jan Dales / stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen.
Pieter  Wesseldijk / stichting Oud Hollandse Gerechten.
Janet Wesseldijk Bos, ondersteuner en voorzitter jury.
Pieter van der Velde, snertfotograaf

met vriendelijke snert & stamppot  groeten,
Stichting Oud Hollandse Gerechten
Henk van der Velde , voorzitter
Grotestraat 13 K
9781 HA Bedum
tel. 050 3013081  /  0622605931
email: info@oudhollandsegerechten.nl
www.oudhollandsegerechten.nl
NL50 SNSB 0705 5500 01
NL8578.07.109.B.01
KvK : 69259321

Organisatie:
Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen
Telefoon: 06 - 22 60 59 31
www.oudhollandsegerechten.nl
info@oudhollandsegerechten.nl

Wil je je voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan hier or schrijf je hier uit.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SNERT EN STAMPPOTEVENEMENTEN · Grotestraat 13 K · Bedum, Gr 9781 HA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp