Copy
24e Editie 
Bauhaus WK Snertkoken & Stamppotkoken


GRONINGEN - Het BAUHAUS WK Snertkoken en WK Stamppotkoken zal op vrijdag 16 februari 2018 plaats vinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen. 

BAUHAUS - Groningen - Hengelo.

Het evenement worden benoemd als BAUHAUS WK Snertkoken en WK Stamppotkoken. BAUHAUS, specialist voor huis, tuin en werkplaats, heeft zich als hoofdsponsor voor de komende jaren verbonden aan het evenement. BAUHAUS heeft vestigingen in Groningen en Hengelo. In 2018 wordt de derde vestiging in Venlo geopend! Op zaterdag 10 februari kunnen bezoekers van BAUHAUS in beide vestigingen Groningen en Hengelo genieten van een heerlijke kop snert.
En de week na 16 februari zal de winnende snert geserveerd worden in beide BAUHAUS restaurants.
Lees hier het persbericht!
Stichting Oud Hollandse gerechten Immaterieel Erfgoed

Erwtensoep en Stamppot, levende tradities op de
Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed!


In verband met het verkrijgen van de erfgoedstatus voor Snert en Stamppot zijn er in de afgelopen maanden behoorlijk wat stappen gezet. Onder leiding van projectleider Carin van de Wal die het proces begeleid, zijn we nu reeds opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed.
Lees hier het persbericht!

Aanmelden 24e editie WK Snertkoken & Stamppotkoken
Inschrijving is bijna vol! Wees er snel bij!

 
Ga naar onze website voor aanmelding: www.oudehollandschegerechten.nl Hier vindt u een aanmeldingsformulier. De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren stamppot- opscheplepel.
Het Alfa-college is samen met studenten van de opleiding Horeca en Facilitaire Dienstverlening gestart met de voorbereidingen. De studenten maken onder andere een draaiboek voor het evenement. Het is voor hen een studieopdracht. De studenten ontvangen voor hun geleverde studieopdracht punten. Belangrijk om het evenement goed te laten verlopen. De deelnemers worden hartelijk welkom geheten en begeleid door de studenten van het Alfa-college, Kluiverboom. Na inschrijving kan de meegebrachte kookspullen zorgvuldig worden neergezet in een aparte ruimte. Pas na de opening van de 24ste editie kan de deelnemer zijn / haar kookspullen naar de prachtige keuken en de kookunit brengen. En dan aan de slag!

Bezoekers zijn hartelijk welkom vanaf 9.00 uur.De bezoekers kunnen In het restaurant gedeelte de verrichtingen van de deelnemers goed volgen op video schermen. En aan het einde van de kooksessie gaan de deelnemers in een lange rij hun kookkunsten laten PROEVEN van de snert of stamppot! Een geweldig onderdeel van het evenement dat erg gewaardeerd wordt door de bezoekers!
De bereikbaarheid voor deelnemers en bezoekers is met deze mooie locatie optimaal. Het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen. is zeer gunstig gelegen aan de vernieuwde Ringweg Oost, makkelijk te bereiken en een ruime gratis parkeer gelegenheid. We verwachten veel meer bezoekers, die komen kijken en proeven. En dat alles op de smaakvol ingerichte informatie plein.
GREYDANUS  AARDAPPELGROOTHANDEL  -  HEERENVEEN
nieuwe sponsor WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN in Groningen.

 
Het WK BAUHAUS Snertkoken en het WK Stamppotkoken  heeft een nieuwe sponsor bij het evenement kunnen verwelkomen. Het familiebedrijf Greydanus aardappelgroothandel en transport uit Heerenveen geeft met hun jarenlange ervaring ondersteuning. 
In de jaren dertig van de vorige eeuw begon Klaas Greydanus Sr. met de handel in aardappelen op de lokale markt. Met de groeiende vraag naar aardappelen wordt in de jaren veertig een pakhuis in gebruik genomen aan Het Vliet te Leeuwarden. Na 2 decennia groei wordt in 1963 het bedrijf vervolgens uitgebreid met een boerderij in Marrum. De boerderij, genaamd Lelia-State, komt onder de hoede van zoon Jacob Douwe Greydanus en in de jaren die daarop volgen worden de activiteiten steeds verder uitgebouwd. Zo wordt er onder meer met de verkoop van gewassen aardappelen gestart en al gauw volgen de verpakte aardappelen aan supermarkten. Ook wordt er gestart met de export naar Duitsland. Eind jaren negentig staat de 3e generatie Greydanus klaar om het stokje over te nemen. De zoons Cor en Klaas Greydanus  verplaatsen de gehele productie naar de huidige locatie aan de Kuinder 12 te Heerenveen. In de afgelopen decennia is Greydanus uitgegroeid tot een aardappelgroothandel van formaat. De rijke ervaring als aardappelgroothandel stelt Greydanus in staat om naast het behandelen en verhandelen van aardappelen, ook actief te zijn op het gebied van adviezen aan winkels.
 
Heerlijke maaltijden
Sinds kort worden onder de naam Earlik Ite Greydanus een heel assortiment aan maaltijden op de markt gebracht. Het bijzondere aan deze maaltijden is dat ze allemaal bereidt worden met producten uit de regio, zonder gebruik te maken van kunstmatige toegevoegde geur-,kleur- en smaakstoffen. Heerlijke gerechten staan op het menu zoals  Oma’s traditie, of de Romige zuurkoolstamppot. Het hele jaar rond worden nieuw maaltijden klaargemaakt met producten, die ook aansluiten bij het seizoen.
 
"Stichting Oud Hollandse Gerechten is erg verheugd met de nieuwe sponsor. Er zijn daardoor meer mogelijkheden om de oorspronkelijke gerechten SNERT en STAMPPOT nog breder onder de aandacht te brengen. Zo zijn er plannen om de winnende SNERT en STAMPPOT samen uit te brengen", aldus Henk van der Velde, voorzitter Stichting Oud Hollandse Gerechten.

 


Blog van Gerda's snertzaken:
Kookproces Gerda's snertzaken

Het nieuwe jaar is gestart en de dagen kunnen worden afgeteld naar het grote WK.
Ongetwijfeld zullen de ingeschreven deelnemers lekker aan het kokkerellen zijn om de beste snert of stamppot uit te kunnen serveren tijdens het WK. En dat geldt eveneens voor mij.
Mijn kookproces bestaat uit een aantal stappen welke ik voor je heb uitgeschreven…
Misschien herken jij je eigen kookproces erin of delen ervan? Ik ben benieuwd naar jouw kookproces en kijk uit naar de 16de februari 2018.

Tot slot wens ik iedere deelnemer veel succes met zijn eigen snertverhaal.
Tot dan!
Stap 1
Mijn eerste stap is het sorteren van alleen de beste en lekkerste ingrediënten op de leukste plaatsen. Ik vind het van belang om in mijn gerechten de beste en lekkerste ingrediënten te gebruiken. Natuurlijk heeft het verzamelen van deze producten een hoog sociaal karakter. Doorgaans struin ik op de markt en maak ik een praatje met de groenteboer. Even vragen hoe het met de handel staat en welke nieuwe producten er in de kraam zijn verschenen enzovoort. Vervolgens belanden de meest mooie producten in mijn tas om mee aan de slag te gaan. We groeten elkaar vriendelijk en wensen elkaar een fijne dag.
Stap 2
Het uitstallen van al mijn ingrediënten. Wanneer ik huiswaarts ben gekeerd met de neus in de wind, stal ik gebruikelijk al mijn inkopen uit op het aanrecht. De aanblik spoort mij al aan om al mijn zingtuigen AAN te zetten. Ik kan haast niet wachten om het kookproces in gang te zetten.
De geur & smaak begint bij mij al helemaal vorm te krijgen.

Stap 3
De bereiding. Snijden, snijden, alle groenten zijn heel en dienen nog gesneden te worden. Dat vind ik een heerlijke bezigheid. Het geluid van het mes op de snijplank… chop chop. Het ritme waarin dat plaatsvindt brengt mij in hogere sferen. Natuurlijk vergt iedere groente zijn eigen snijtechniek. Ik neem ruim de tijd om hier mee bezig te zijn en mij voor te bereiden op de volgende stap.
Stap 4
De grote soeppan wordt op het vuur geplaatst en het begint bij mij te borrelen en te bruisen.
Enthousiast breng ik de eerste ingrediënten aan de kook en heel zoetjes aan verspreiden zich heerlijke geuren in de keuken. Stapsgewijze worden er meer ingrediënten aan toegevoegd.
Dit alles in een bepaalde volgorde, om de mooiste structuur te verkrijgen.

Stap 5
Mijn gevoel geeft de juiste sturing aan het kookproces. Van daaruit kan ik de fijnste samenstelling tot stand brengen. Met koken staat mijn interne antenne volledig aan.
Stap 6
Wanneer er voldoende verbinding in de snert is, dat wil zeggen dat het bindingsproces precies juist is, dan is het tijd voor de volgende fase. Is de structuur precies goed? Zijn de erwten goed gebonden samen met de groenten? Hier gaat het om de zuiverheid van het geheel en dat mijn interne kompas daarop is ingesteld.
Stap 7
Nu komt het moment. Het moment te beslissen of het kookproces klaar is. Is alles in balans, de smaak, de ingrediënten, de textuur, de structuur. En dat is het meest lastige. Temeer wanneer het een kookwedstrijd betreft. Wanneer is de balans juist en kan ik het product ‘los’ laten om geproefd te worden?                         
Gerda's erwtensoep is klaar om uitgeserveerd te worden.

Hartelijke (kook)groet J,
Gerda’s Snertzaken

TV-terugkijk TIP: Klaas kan alles!

Maandag 28 november 2017 werden er opnames gemaakt voor het programma Klaas kan alles en wereldkampioen snertkoken 2017 Michel Rekers. Volgens KRO - NCRV is het allemaal heel goed verlopen. Julius Jaspers was het jurylid.

De uitzending was op vrijdag 22 december om 17:15 op NPO3 en
is terug te kijken via uitzending gemist.
Mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: 
Copyright © Stichting Oude Hollandse Gerechten Groningen
Nieuwsbrief gerealiseerd door NoordPRoof Prodcuties

Organisatie: SNERT EN STAMPPOTEVENEMENTEN.
Auke van der Velde / snert- en stamppotevenementen
Matty Woldring / secretariaat.
Henk van der Velde / stichting Oude Hollandse Gerechten Groningen
Jan Dales / stichting Oude Hollandse Gerechten Groningen
Pieter Wesseldijk / stichting Oude Hollandse Gerechten
Janet Wesseldijk Bos, ondersteuner en voorzitter jury
Pieter van der Velde, snertfotograaf

Contact:
info@snertenstamppotevenementen.nl

Wil je je voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan hier or schrijf je hier uit.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SNERT EN STAMPPOTEVENEMENTEN · Grotestraat 13 K · Bedum, Gr 9781 HA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp