Copy
Delen
Tweeten
Doorsturen
26e editie - 14 februari 2020

Bauhaus WK Snertkoken & Stamppotkoken


GRONINGEN - Het BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK STAMPPOTKOKEN zal op vrijdag 14 februari 2020 plaats vinden in de prachtige keukens van het
Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen.


De inschrijving is reeds geopend. En de eerste aanmeldingen zijn binnen. "Mijn moeder maakt de lekkerste snert " -  "in ons bekende restaurant serveren ze in de wintermaanden een echte hollandse stamppot." - " Bij onze ambachtelijke slager ligt weer de lekkerste snert in de vitrine."  Het zijn opmerkingen die we vaak horen. 

Doe maar mee en schrijf je in:

Aanmelden :  http://www.oudhollandsegerechten.nl/index.php/aanmelden  

De studenten van het Alfa college heten u hartelijk welkom in de keuken!

 

Het Snertboek
Snertkoken is een traditie en dat verdient een mooi Snertboek met 25 recepten!


Ter gelegenheid van de bijschrijving van de traditie van het Snertkoken in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland op 15 februari 2019 is Het Snertboek verschenen.

25 jaar WK Snertkoken verdient een Snertboek met 25 verschillende nationale en internationale snert recepten. Het boek is samengesteld door projectleider Carin van de Wal en is in de eindredactie ondersteunt door Henk van der Velde. Het boek is gevuld met prachtige foto’s van snertfotograaf Pieter van der Velde.
Het is een uitgave van de Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen, met de prachtige vormgeving en drukwerkbegeleiding door Wieke Horneman en Jetze Smit van NoordPRoof Producties.

Een mooie uitgave om op te nemen in een Snert-, Kerst- of eindejaarspakket. Of bestel 'm voor jezelf!


Bestel je eigen Snertboek hier!
 
Henk de Haan van BROEZ N bereid zijn snert , terwijl de directie van BAUHAUS toekijkt. Henk gebruikt het recept van zijn moeder die 25 jaar geleden mee heeft gedaan!
Kort nieuws: 
Samen  met onze ambassadeur Michel Rekers heeft Jacco van Elteren van Hollandse Pot en Zo een voorronde WK Snertkoken en WK Stamppotkoken  gehouden op vrijdag 8 november in de keuken van SVO in Houten.  "Het was een gezellige goed georganiseerde wedstrijd, " aldus één van de organisatoren. De winnaars op beide onderdelen hopen zich in te schrijven voor het WK op 14 februari 2020 in Groningen.
Wereldkampioen Stamppotkoken 2019 Karin Keizer-Hoeksema heeft in de jury gezeten bij de test van het programma KASSA van BNNVARA.
Uitzending was op zaterdagavond 9 november NPO 1.
Klik hier voor de uitzending van Kassa!
Binnenkort zal er in het AD een test verschijnen van stamppot en in 2020 van snert. Ook daaraan hebben  deelnemers van het Bauhaus WK Snertkoken en WK Stamppotkoken deelgenomen.
BLOG van Gerda's snertzaken:

November  2019. De allereerste snertdag
De temperatuur is nog steeds zacht te noemen en de bomen verschieten al goed van kleur. De dageraad laat steeds langer op zich wachten. ’s Morgens is het kil en vochtig en pas na het middaguur warmt de zon de dag een beetje op. Als die schijnt natuurlijk, want de donkere luchten hangen soms als een zware deken in de lucht. Herfst. Het is een prachtig jaargetijde met rijkelijke geuren uit de natuur.
En als de 4-mijl verlopen is heeft de eerste pan snert het licht gezien. De potten en pannen zijn uit de kelder gegraven en van hun stof ontdaan. De varkensslacht heeft plaatsgevonden en zoals van oudsher de poot van het varken in de snert belandde, is dat heden ten dage nog steeds het geval. En zo gaat het in mijn keuken er ook aan toe. Een Zero Waste beleid, want weggooien is zonde. Bij de biologische boer Arkema te Noordbroek heeft Gerda’s snertzaken een mooie partij vlees bemachtigd. En dat houdt in dat de potten in grote getale op het vuur belanden. Mooie bouillons maken als basis voor de snert. Wel biologisch om de lekkerste smaken naar voren te halen.
Uren staan de pannen zachtjes stoom af te blazen en borrelt en bruist het in de pannen. Zo wordt de fijnste bouillon gemaakt. De geuren die verspreid worden laten mij verrukken. En mocht er dan zo’n winterse bui voorbij komen is dat dé bevestiging dat ik op de goede weg zit met snertavonturen beleven. En natuurlijk begint het avontuur al met het verzamelen van alleen maar de lekkerste ingrediënten en het liefst met zorg en aandacht bemachtigd. Een toegevoegd verhaal laat de etenswaar nog meer stralen om uiteindelijk samen te smelten tot een degelijke maaltijdsoep. Snert.
Na uren pruttelen is het tijd de bouillon te scheiden van botten en vetten. Zij hebben ruimschoots hun smaak achtergelaten. Na het zeven van het aftreksel komt het pluizen aan bod, dat wil zeggen het vlees van het bot scheiden. Een intensief handwerkje. En zo wordt de basis voor een overheerlijke snert gemaakt. Een recept lever ik aan om thuis eens te proberen.

Ingrediënten:
2 winterwortelen
1 bleekselderij
1 prei
2 uien
2 varkenspoten
300 gr krabbetjes
2-3 laurierblad
1 tl peperkorrels
1 -1,5 tl keltisch zout
 
Aan de slag:
Zet een grote pan met ruim koud water op het vuur. Snijd de groenten in niet al te kleine stukken. Spoel deze af. Doe het vlees samen met de groenten in de grote pan en breng deze aan de kook. Na zo’n 10 minuten het schuim verwijderen. Laat dit zo’n 2,5-3 uur zachtjes koken, totdat het vlees goed gaar is. Daarna het aftreksel zeven en het vlees van de botten en het vet scheiden. Het vlees kan terug in de gezeefde bouillon. De bouillon is klaar voor gebruik, kan in een weckpot of ingevroren worden.
Gerda Uiterwaal
Mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: 
Uit het rapport van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland:
" Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."
 
De bijschrijving heeft op 15 februari 2019 plaats gevonden.  
Onder leiding van de heer Leo Adriaanse , directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland samen met Max van den Berg , oud Commissaris van de Koning van Groningen en Henk van der Velde , voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen  werd  inschrijving  ondertekend.
Volg ons ook op Facebook!
Copyright © Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen
Nieuwsbrief gerealiseerd door: NoordPRoof Producties

Organisatie: Snert en Stamppotevenementen
Auke van der Velde / snert- en stamppotevenementen
Matty Woldring, secretariaat.
Henk van der Velde / stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen.
Jan Dales / stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen.
Pieter  Wesseldijk / stichting Oud Hollandse Gerechten.
Janet Wesseldijk Bos, ondersteuner en voorzitter jury.
Pieter van der Velde, snertfotograaf

met vriendelijke snert & stamppot  groeten,
Stichting Oud Hollandse Gerechten
Henk van der Velde , voorzitter
Grotestraat 13 K
9781 HA Bedum
tel. 050 3013081  /  0622605931
email: info@oudhollandsegerechten.nl
www.oudhollandsegerechten.nl
NL50 SNSB 0705 5500 01
NL8578.07.109.B.01
KvK : 69259321

Organisatie:
Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen
Telefoon: 06 - 22 60 59 31
www.oudhollandsegerechten.nl
info@oudhollandsegerechten.nl

Wil je je voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan hier or schrijf je hier uit.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SNERT EN STAMPPOTEVENEMENTEN · Grotestraat 13 K · Bedum, Gr 9781 HA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp