Copy
View this email in your browser
Vinex: NOBO Nieuwsbrief 2, april 2020

Corona aanjager mediaconsumptie

Het coronavirus heeft de wereld flink in zijn greep. De dagelijkse stroom aan informatie over het virus is groot en de mediaconsumptie groeit navenant. Op TV neemt de schermtijd toe. Radio geeft een vergelijkbaar beeld. Ook wordt er meer print verkocht.
 

Groei nieuwsconsumptie

Online neemt de mediaconsumptie sterk toe. NOBO registreert een groei van de nieuwsportals. Het weekbereik van nieuwsmerken is vanaf week 9, de week van de maatregelen, sterk gestegen. De toename van de online nieuwsconsumptie geldt niet alleen voor het bereik (+14%) maar ook voor pageviews (+45%) en tijd (+26%).

Grafiek 1: weekbereik genre nieuws en actualiteiten week 1 t/m 13 (week 1=100)

Tijdstip van de dag

Sinds kort is het mogelijk om de NOBO-cijfers te bekijken naar uren van de dag. Voor nieuws en actualiteiten is een analyse gemaakt van de mediaconsumptie gedurende de dag. Het aantal pageviews is in dit genre met 45% toegenomen. De verdeling van die groei over de dag is hieronder goed waar te nemen.

Grafiek 2: aantal pageviews (x 1.000) genre nieuws en actualiteiten per uur, week 1 t/m 8 en week 9 t/m 13 2020 (totaal 6+)

De nieuwsconsumptie komt in de coronaperiode eerder op gang en laat vrijwel de hele dag en avond een hoog niveau zien. ’s Middags tussen 14.00 en 15.00 uur is er een opleving. Dat is het tijdstip waarop het RIVM dagelijks cijfers bekend maakt.
Meer weten? Download het complete leaflet. Met daarin alle insights over het online gedrag per gebied, per doelgroep en per uur van de dag.

NOBO in de pers

NOBO is in trek. De online bereiksdata worden volop toegepast om de veranderende online mediaconcumptie te duiden. Hieronder een bloemlezing van de onlangs gepubliceerde artikelen:
 

KANTAR: Hoe het coronavirus het online mediagedrag van de Nederlander verandert

Nu Nederlanders zoveel meer tijd thuis doorbrengen, zien we het online mediagebruik in snel tempo veranderen. Een van de meest in het oog springende veranderingen is de toename van bezoeken aan nationale nieuwssites. Deze groei wordt nog duidelijker in vergelijking met een global social platform als Facebook, waarvan het dagelijkse bereik licht daalt.
http://www.tns-nipo.com/nieuws/persberichten/hoe-het-coronavirus-het-online-mediagedrag-van-de
 

SvdJ: Nederlanders lezen veel meer online nieuws tijdens coronacrisis

In maart 2020 waren er aanzienlijk meer Nederlanders die nieuwswebsites bezochten dan in de maanden ervoor. De NOS online is koploper met gemiddeld 3,6 miljoen bezoekers in de eerste weken van maart. Bezoekers komen ook vaker per dag naar de nieuwssites die ze bezoeken.
https://www.svdj.nl/nieuws/nederlanders-lezen-veel-meer-online-nieuws-tijdens-coronacrisis/
 

NDP Nieuwsmedia: Burgers wenden zich massaal tot vertrouwde nieuwsmedia

De Nederlandse nieuwsmedia bedienen sinds de corona-uitbraak aanzienlijk meer kijkers, lezers en luisteraars. Dat is terug te zien in het sterk gestegen bereik en de toegenomen mediaconsumptietijd. Burgers vertrouwen in deze crisistijd vooral op vertrouwde nieuwsbronnen.
https://www.ndpnieuwsmedia.nl/2020/04/09/burgers-wenden-zich-massaal-tot-vertrouwde-nieuwsmedia/

Top-50 maandbereik online mediamerken

Zelf de prestaties van de grootste mediamerken bekijken? Download hier de maandcijfers van januari, februari of maart. https://www.vinex.nl/resultaten/

Over NOBO

VINEX is een initiatief van vooraanstaande publishers die streven naar transparantie en uniformiteit in de Nederlandse online (advertentie-)markt. VINEX heeft als doel om transparante en betrouwbare kengetallen over online media te publiceren. Het NOBO-bereiksonderzoek voorziet sinds 2016 in deze behoefte.
 

Cross-device, web én app

Binnen NOBO is het mogelijk om het internetgedrag van personen op alle platforms, cross-device en op detailniveau te meten en te rapporteren. Het hoogwaardige panel bestaat uit 5.500 panelleden, waarvan het online gedrag op 13.000 devices wordt vastgelegd.

Meer informatie

Voor meer informatie over (deelname aan) het NOBO-onderzoek en planningssoftware kunt u contact opnemen met:
 
NOBO
Karin Schut
06 57 57 30 27
karin@vinex.nl
Redactie: Erik Grimm, Peter Wiegman, Het Media Loket (openingsartikel)
Vormgeving: www.krijnontwerp.nl
Copyright © 2020 VINEX, All rights reserved.

Ons adres:
VINEX
Postbus 12040
1100 AA Amsterdam
Nederland

Voeg ons toe aan je adresboek


Wilt u deze nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
U kunt uw instellingen aanpassen of afmelden voor de nieuwsbrief

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
VINEX · Postbus 12040 · Amsterdam, Nh 1100AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp