Copy
View this email in your browser
Vinex: NOBO Nieuwsbrief 6, oktober 2019

Nieuw in NOBO: bereikscijfers per uur

Binnenkort wordt NOBO uitgebreid met nieuwe opties. De consumptie van web en app wordt al enkele jaren door NOBO gerapporteerd tot op het niveau van dagbereik. Met de introductie in de planningstools van de ‘Tijdvakmodule’ wordt het mogelijk om de bereiksopbouw door de dag heen te analyseren en tijdvakken met elkaar te vergelijken. Hierdoor krijgt de markt inzicht in het verloop van het online gebruik gedurende de dag.

De ‘Tijdvakmodule’ komt naar verwachting medio november voor NOBO-gebruikers in de mediaplanningssoftware beschikbaar. We delen alvast de eerste insights in een artikel op VINEX.nl. Voor deze publicatie is gebruik gemaakt van NOBO-data van april 2019 waarop de nieuwe weging, ingevoerd op 1 juli jl., al is toegepast.

Grafiek 1: Bereik (6+) per uur van alle sites en apps op alle devices en alle dagen van de week.

De Tijdvakmodule maakt het mogelijk om het online mediagebruik van uur tot uur te analyseren. In de grafiek hierboven wordt het patroon van het gebruik van digitale media getoond van alle gemeten platforms, devices, sites en apps samen. De lijn toont het totaalbereik van alle gemeten online media per uur van 0.00 tot 24.00 uur.
 
Op een gemiddelde dag in april 2019 was 43% van de Nederlanders (6 +) tussen 0.00 uur en 1.00 uur ’s nachts nog online. Daarna neemt het bereik sterk af tot circa 5% tussen 4.00 uur en 5.00 uur ‘s ochtends. Het online bereik (op de in NOBO gemeten platformen) begint vanaf 5.00 uur op te lopen en vanaf 11.00 uur tot 23.00 uur ligt het bereik per uur tussen 50% en 60%.

Patronen per doelgroep

De hoogste bereikscores per uur worden behaald in de doelgroep 20-49 jaar. In prime time loopt het bereik in deze groep op tot meer dan 70%.

Grafiek 2: Bereik per uur van alle websites en apps op alle devices en alle dagen van de week, naar leeftijdsgroepen

Overige patronen

Bij het devicegebruik wordt de leidende rol van de smartphone snel duidelijk. 's Middags is bijna de helft van de smartphonegebruikers online. Die piek loopt door tot in de avond.
 
Verder zijn er duidelijke bereiksverschillen voor werkenden en voor weekenddagen. Ook voor genres als nieuws en social platforms zijn de patronen verschillend. De nieuwssites komen ’s ochtend snel uit de startblokken, terwijl retail-sites vooral in de avond druk bezocht worden. Je leest meer nuances in dit uitgebreide leaflet.

NOBO kort 

Nieuwe mediamerken in de NOBO-meting

Afgelopen zomer is &C, de titel rond Chantal Jansen, als VINEX-lid toegetreden. Naar verwachting wordt het bereik van de online platforms van dit mediamerk in het najaar in de rapportage zichtbaar. Ook wordt er gewerkt aan de tagging van de site van Nederlands Dagblad. De bereiksmeting van nieuwssites en -apps in NOBO is daarmee vrijwel compleet.
 

NOM Mediamerken beschikbaar.

NOM Mediamerken is de dataset waarin het bereik van printmedia uit NOM Print Monitor en het bereik van sites en apps uit NOBO zijn samengebracht. Voor de merken die zowel een print- als digitale component hebben, is het netto merkbereik berekend. De nieuwste editie is verschenen in week 41. https://www.nommedia.nl/1851969/NOM-bereiksonderzoeken.html

NOBO in het nieuws 

 

NU.nl komt met nieuwssite voor kinderen

Uit NOBO-cijfers blijkt dat NU.nl al meer dan honderdduizend kinderen tussen 6 en 12 jaar bereikt. https://www.adformatie.nl/media/nunl-komt-met-nieuwssite-voor-kinderen
 

Van @VINEX_NOBO

De nieuwe bereikscijfers uit NOBO staan nu online. De Top 50 is uitgesplitst naar pc/laptop, tablet en online. #research #online #audience. https://vinex.nl/resultaten/
 

Nieuw bereiksonderzoek combineert alle mediabronnen

Dit onderzoek gaat het kijken, lezen en luisteren van media en reclame via alle beschikbare kanalen, online en offline, samenbrengen. https://www.emerce.nl/nieuws/nieuw-bereiksonderzoek-combineert-alle-mediabronnen

Over NOBO

VINEX is een initiatief van vooraanstaande publishers die streven naar transparantie en uniformiteit in de Nederlandse online (advertentie-)markt. VINEX heeft als doel om transparante en betrouwbare kengetallen over online media te publiceren. Het NOBO-bereiksonderzoek voorziet sinds 2016 in deze behoefte.
 

Cross-device, web én app

Binnen NOBO is het mogelijk om het internetgedrag van personen op alle platforms, cross-device en op detailniveau te meten en te rapporteren. Het hoogwaardige panel bestaat uit 5.500 panelleden, waarvan het online gedrag op 13.000 devices wordt vastgelegd.

Meer informatie

Voor meer informatie over (deelname aan) het NOBO-onderzoek en planningssoftware kunt u contact opnemen met:
 
NOBO
Karin Schut
06 57 57 30 27
karin@vinex.nl
Redactie: Erik Grimm. Met een bijdrage van Peter Wiegman, Het Media Loket.
Vormgeving: www.krijnontwerp.nl
Copyright © 2019 VINEX, All rights reserved.

Ons adres:
VINEX
Postbus 12040
1100 AA Amsterdam
Nederland

Voeg ons toe aan je adresboek


Wilt u deze nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
U kunt uw instellingen aanpassen of afmelden voor de nieuwsbrief

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
VINEX · Postbus 12040 · Amsterdam, Nh 1100AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp