Copy
Jorda Grounding Earthing – faktan bakom hälsoflummet. Plus hälsotips mm
 
View this email in your browser
Dags att lansera årets podcastintervju! Den med Clint Ober – världskänd för att vara mannen bakom att jorda människokroppen. 
Låter det flummigt? 😅 Vi ska förklara hur det fungerar i kroppen, det är inte flum, Clint Ober och hans team har gjort massor med forskning på hur det påverkar inflammation, oxidativ stress, nervsystemet, stresshormoner, energiproduktion mm. 

Jag gjorde intervjun i början av sommaren, men kände att det skulle vara dumt att släppa årets största och viktigaste avsnitt mitt under semestrar. Och jag hoppas att jag inte låter alltför tjatig🙈🥰, men jag önskar av hela mitt hjärta att du hjälper mig så att avsnittet får den skjuts det behöver för att bli synligt för så många som möjligt. För detta är verkligen (verkligen!) ett avsnitt jag måste få hjälp att sprida (mer om varför längre ner)🤗

Tänk dig vilken skillnad en hälsosam kost kan göra jämfört med en västerländsk standardkost. Detta handlar inte om kosten, men är ett minst lika stort och viktigt steg för din hälsa. Kanske större… Så saknar du fortfarande något i din hälsa, dras med någon form av inflammation, värk, sömnproblem eller liknande, trots att du gör rätt med kosten – då är detta extra viktigt för dig!
För att du inte ska behöva vänta har jag redan nu skrivit ett par blogginlägg om detta, inklusive filmklipp. Du hittar dem här (särskilt den andra länken där jag har skrivit en hel del information om jordning):
https://4health.se/varfor-gar-jag-barfota
https://4health.se/mer-om-jordning-the-earthing-movie-hela-filmen
 
Kort sagt så handlar det mycket om ditt immunsystem. När det tar hand om skadliga mikroorganismer som bakterier, eller skadade celler, så skickar det ut vita blodkroppar. Vita blodkroppar i form av neutrofiler omsluter patogenen (eller det som ska tas omhand om) och utsöndrar reaktiva syreradikaler. Dessa fria radikaler är elektriskt laddade molekyler som fäster till patogenen och tar elektroner från den. Det är så immunsystemet tar hand om skadade celler, skadliga mikroorganismer osv. 
 
Fria radikaler, som bl.a. immunsystemet använder, saknar elektroner och är alltså elektriskt laddade. Dessa kan fästa in till andra molekyler och stjäla elektroner. Det är detta som är oxidativ stress i kroppen.
 
Det överskott av fria radikaler som bildas när immunsystemet arbetar, behöver neutraliseras av antioxidanter. Antioxidanter är elektrongivare. Om de fria radikalerna inte tas omhand, kan de stjäla elektroner från friska celler och på så sätt skada dem. Detta leder till en kedjereaktion där immunförsvaret måste skicka nya neutrofiler för att städa upp denna skada. Vi pratar alltså om oxidativ stress som sprider sig och skapar inflammation. 
 
När du står barfota på jorden så absorberar kroppen elektroner från jordens yta. Kort sagt fungerar alltså jordens yta som en enda stor antioxidant (antioxidanter är som sagt elektrongivare) så länge du har direkt hudkontakt med den.
Vi kan inte ha positiv laddning i ett jordat objekt. Detta är varför vi jordar vårt kylskåp, vår dator och andra saker i hemmet. Och detta är varför vi nu inser vikten av att jorda människor. För att förhindra elektriska störningar och inflammation i kroppen.
 
Mycket mer om detta, och HUR du gör för att motverka oxidativ stress och inflammation i podcastasvnittet! Vi hörs där på lördag 🤗
Hälsotipsen i detta mail relaterar till två mycket populära nya inlägg. De handlar om zink respektive ny forskning på hur salt fungerar mot cancer. Ett par saker skriver jag dock inte i inläggen, men vill gärna dela med dig här:
1) Eftersom den mekanism som gör att salt fungerar mot tumörer är för att det ökar mängden bifidobakterier och hjälper dem att ta sig till tumören, så borde även tillskott av just bifidobakterier vara en god idé (detta förtäljer inte studien, utan bara en egen tanke). 
 • Mängden bifidobakterier, men också tarmpermeabiliteten, ökar av salt i kosten
 • Bifidobakterierna hjälper till att aktivera immunförsvaret vid tumören, så att det bättre bekämpar cancercellerna 
 • Det är hippurat / hippursyra frisatt av bakterierna, som fungerar som väckarklockan som återaktiverar immunförsvaret. Detta genom att minska uttrycket av det immunsuppressiva PD-1-proteinet. Och detta är samma mål som nobelprisvinnaren Tasuku Honjos immunterapi har. 
https://4health.se/studie-mycket-salt-i-kosten-motverkar-tumorer-cancer-sa-funkar-det
Vill du veta mer om kost och annat vid cancer rekommenderar jag
avsnitt 272 https://4health.se/272-bekampa-cancer-ida-johnssons-resa-fran-stadium-iv-cancer samt avsnitt 40,92a och 92b
Dessutom finns det flera inlägg om specifika örter mm med anticancerogena effekter, bl.a. detta https://4health.se/orter-och-kryddor-mot-cancer
2) Jag skrev om varför du bör få zink från kost istället för från tillskott och hur detta fungerar.

Jag betonar då att ostron är den absolut bästa källan, både för att det är rikast på zink, men också för att det innehåller ämnen som är viktiga att få i sig i balans med zink (koppar, selen, jod, A-vitamin mm). 

Jag vill här också dela med mig av andra bra källor till zink (och till andra mineraler) som kan vara bra att äta, särskilt om du inte önskar äta ostron, nämligen: 
 • groddar
 • lever
 • kött
 • andra musslor och skaldjur
 • frön och nötter (helst groddade eller blötlagda för att minska fytinsyra och annat som gör att du inte kan tillgodogöra dig zink)
https://4health.se/darfor-ska-du-fa-ditt-zink-fran-ostron-och-inte-fran-tillskott
Några har frågat mig hur mycket tid jag lägger på podcasten. Och det varierar väldigt mycket, men är i regel betydligt mer än de flesta tror. Är du nyfiken på det, så läs texten i denna ruta. Scrolla annars ner 🤗
Svenska avsnitt går betydligt snabbare, men en engelsk intervju som jag översätter, som tex den som kommer i helgen, kan se ut så här:
 • Research före intervjun tex 5h
 • Sätta upp inspelningsutrustning etc 0,5h
 • Intervju 2h
 • Genomlyssning och grovredigering 4h
 • Översättning 6-8h
 • Inspelning av översättning 0,5h
 • Redigering av översättning 1-1,5h
 • Inspelning av inledningar etc 0,5h
 • Redigera in inledningar och översättningar etc 1h
 • Genomlyssning av färdiga avsnitt och finjusteringar 2-4h
Totalt ca 23-27h, dvs upp till 3-4 arbetsdagar i teorin, men fler dagar i praktiken eftersom dessa dagar såklart måste inkludera svara på mail och andra vardagliga sysslor. Och det varierar som sagt mycket beroende på ämne, språk etc
Vill du hjälpa mig att kunna fortsätta lägga den här tiden på att göra gratis podcastavsnitt så är det allra bästa att du hjälper mig att göra podcasten synlig genom att gilla, dela, kommentera och tipsa andra. Samt genom att lämna recensioner och betyg i din podcastapp. Ju fler som lyssnar, ju mer motiverad blir jag eftersom det känns som att det går att göra skillnad. Och desto bättre går det att få sponsorer till avsnitten (trots att jag säger nej till det mesta – det måste vara sponsorer som jag tror kan hjälpa dig som lyssnare) 

Att ta hjälp med redigering har varit på prov, men det stora problemet är att den som redigerar måste förstå tillräckligt mycket om hälsa för att veta tex vilken av omtagningarna som är den korrekta 😅 Det andra är att det inte riktigt täcks av sponsorpengarna. Men om du eller någon du känner är snabb på att redigera ljud så välkommen att höra av dig 🤗
Passa nu på att gå ut barfota👣 medan vi fortfarande har lite sensommarvärme kvar. Eller ta ett bad i havet (själv börjar jag helst mina morgnar antingen med ett dopp i havet eller surf). Och känner du att det redan är för kallt så kan faktiskt både handdisk, trädgårdsarbete och en dusch vara jordande 😊
Håll utkik efter kommande nyhetsbrev där det blir hälsotips och vi lottar ut MCT-olja, kollagen mm
Önskar dig en fantastisk vecka och att du får njuta av den vackra sensommaren!
Hörs och ses i podden, på instagram https://www.instagram.com/asparre/  och facebook https://www.facebook.com/4health.se/ ! 
Ps. erbjudande på E-böckerna till dig som prenumererar
Tack snälla du som köpt böckerna! Det är ett stort stöd för mig och podcasten. 
 
Läsare av nyhetsbrevet får alla fem böckerna för tot 249 kr. Här hittar du erbjudandet: http://4health.se/bokerbjudande

Har du redan köpt böckerna? Misströsta inte, du har lämnat ett mycket uppskattat bidrag till en gratis podcast! 🙏💕
Och du kan använda erbjudandet till att ge bort böckerna till någon du tycker om. Fyll då i mottagarens emailadress vid köpet. 
 


 
4Healths facebooksida
4Health.se
Instagram


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
4Health by Anna Sparre · Kåseberga · Löderup 271 78 · Sweden