Copy
Glad sommar – Bli av med IBS/SIBO – Bli av med värk – Sol!
View this email in your browser
Hej!
 
Vår fantastiska sommar är i full gång. Med det väder vi haft sen början av maj, känns det redan som om vi fått en hel sommar – och mer därtill! Njut njut njut, om det så bara är av morgonsolen på väg till jobbet, eller en promenad i kvällssolen, eller ett dopp på lunchen.
 
Jag insåg just att jag inte skickat ut nyhetsbrev sen i december, så nu är det ju verkligen dags!
 
Vad har hänt denna vår då, jo framförallt har vi ju poddat en hel massa med fantastiske Markus Greus. Men vi har också haft flera andra viktiga och populära avsnitt, tex ett om magsyra och intervjun med läkaren Marcus Gitterle på temat ”growing young”.
 
När det gäller avsnitten med Markus så finns det något för alla! Och lyssna gärna även på avsnitt som du inte tror är för dig, vi tar nämligen upp enkla övningar som du antagligen behöver för att din kropp ska hålla sig stark och frisk.
Det långa första avsnittet, 176 borde alla lyssna på, och sen har vi:
  • Avsnitt 180 om det extremt vanliga fotbesväret hallux valgus, och så ett litet extra stressreduceringstips i avsnitt 182
  • I avsnitt 184 pratar vi balans. Dålig balans är inte genetiskt, det är relaterat till var du är stark och var du är svag…
  • Avsnitt 186 är för den som ska bli, är eller har varit gravid. Men! Det innehåller övningsbeskrivningar och tips även för män….
  • Avsnitt 187 är främst för den som löptränar eller joggar, men det blir många tips för dig som är lite krum i bröstryggen, så även andra bör lyssna
  • I avsnitt 189, pratar vi om hur du styrketränar på rätt sätt
  • I avsnitt 190 börjar vi vår serie om värk med fokus på huvudvärk och problem med käken
Det kommer fler avsnitt om värk och problem med olika delar av kroppen. Vi går uppifrån och ner, så snart kommer avsnitt om nacken och sen om ryggvärk, innan vi pratar höfter, armar, ben, fötter osv.
Här hittar du det första ”grundavsnittet” med Markus: http://4health.se/176-markus-greus-postural-traning-smartfri-och-rorlig-fran-dag-1
Dagens skörd i min trädgård :) 
Här på hemmaplan njuter jag av sommarens små stunder, och tar gärna ett dopp eller surfar, trots att vi oftast har Skånes kallaste badvatten 
Denna sommar blir det också stort fokus på magproblem i form av IBS och SIBO, small intestinal bacterial overgrowth. Det blir dels en längre intervju med min kollega Graeme om orsaker och behandling. Dels har jag gjort ett eget avsnitt om det som kallas den tredje sortens SIBO, och dess koppling till genetik, toxiner, omsättning av svavel mm, som blir en bra fortsättning på detta.
Och vi kommer att avsluta sommaren och inleda hösten med en intervju med den amerikanska funktionsmedicinaren Liz Lipski som är en hejare på det här med autoimmunitet och hur tarmhälsan och immunförsvaret hänger samman.

Så här i Almedalstider så skrev jag en krönika/debattartikel som många av er såg då jag länkade till den på Facebook. Jag såg också att Kostdoktorn hade tipsat om den. Du hittar den här: http://analyssverige.se/article/digital-kronikoranna-sparre.html
 
Hälsotipset i detta nyhetsbrev får gå i sommarens tecken. Nämligen solljus!
Så sent som förra veckan skrev jag om att det finns ett samband mellan D-vitamin och prostatacancer. Och så även med bröstcancer. Men(!) det verkar inte bara vara D-vitamin, utan den tydligaste kopplingen ser man mellan solexponering och minskad dödlighet i prostatacancer. Statistiken visar också att antalet prostatacancerfall är högre i länder som ligger långt från ekvatorn, där solen inte visar sig lika ofta. Solljus och D-vitamin verkar alltså skydda mot dessa former av cancer. 
Att undvika att vistas i solen kan vara en lika stor riskfaktor som rökning, stillasittande och övervikt när det gäller hjärt-kärlsjukdom och död.
Solljuset ger dig D-vitamin som bl.a. är kritiskt för ditt immunförsvar och för ditt skelett. Men solljus behöver du också för din dygnsrytm och sömn, och för att dina hormoner ska vara i balans. Du behöver det dessutom för att bilda måbra-substansen serotonin.
Gå nu inte ut och bränn dig i solen, utan skydda dig i skugga eller med kläder när solen är stark. Men använd inte solkräm i onödan, eftersom solkräm innehåller en hel del onyttiga ämnen som verkar kunna göra mer skada än nytta.
Mer om solens betydelse lär du dig om i avsnitt 98: Solljus – mer än bara D-vitamin.
 
Det blev ett nyhetsbrev med tema podcast idag. Har lite annat också på gång och hoppas kunna dela med mig av det i ett nyhetsbrev i höst. Men avslutningsvis: Ju mer och bättre podcastavsnitt du vill ha, desto mer måste du engagera dig. Så enkelt är det. Att lämna en recension i iTunes är ett av de bästa sätten, och det kan du göra mer än en gång. Men också att visa andra personer olika avsnitt, och hur de hittar hit, är ett bra sätt att hjälpa till. Att dela relevanta avsnitt på Facebook, inte minst i olika Facebookgrupper är ett annat sätt.
 
Nästa podcastavsnitt handlar om yoga och forskning på yoga. Missa inte det! I det avsnittet får du också konkreta tips på hur du kommer igång med yoga.
 
Ha nu en fantastisk fortsatt sommar, och njut av de små tillfällena!
Mig och 4Health får du sällskap av om du hänger med på www.facebook.com/4health.se och instagram @asparre
//Anna
Copyright © 2018 4Health by Anna Sparre, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp