Copy
Så klarar du julhelgen - Nyttiga julrecept – Inled 2018 med intensivkurs
View this email in your browser
Bästa 4Health-följare!
 
Så roligt det var att få träffa en hel hög av er under hälsohelgen i november! Tusen tack för ert engagemang, och för er fina feedback efteråt!
Trots att jag fyllde kursen till bredden (jag vill alltid hålla gruppen tillräckligt liten för att vi ska kunna ha bra diskussioner och interaktiva sessioner) så fick många inte plats den här gången. Därför kör vi ett nytt tillfälle i februari som du kan läsa mer om nedan. I skrivande stund finns det sex platser kvar. Kanske en julklapp till dig själv, eller varför inte ge bort en plats i julklapp?
 
Nu nalkas juletider - och frestelser. I det här nyhetsbrevet får du därför tips både på hur du kan hantera julhelgerna, och på nyttiga julrecept. 
Podcastnyheter
Du har kanske märkt att jag under ett tag här drog ner takten lite. Det blev ett avsnitt varannan vecka istället för varje vecka för att jag behövde dra ner min egen ambitionsnivå lite :)  

Men här och nu får du två veckor i rad. Två fantastiska avsnitt med Sara Johansson, även känd som Saras Eviga, som lär dig om gifterna i din vardag, vikten av att undvika dem, och jättemånga praktiska tips kring allt från hur du undviker gifter i ditt hem och din mat, till hur du låter bli att sätta skadliga kemikalier på din kropp.

Du har väl inte heller missat alla avsnitt om hormoner här under hösten?! Och det kommer fler!

Framöver utlovar jag dessutom avsnitt om allt från genetik till födoämnesintoleranser, hur tarmfloran och immunförsvaret styr ditt beteende och en hel del annat. Emellanåt kommer det avsnitt varje vecka, och ibland behöver jag leva som jag lär, hitta stunder för återhämtning och publicera avsnitt varannan vecka istället. 
Hälsohelg / Intensivkurs
Den 11-12 februari blir det kurs hos mig på Österlen! Det skulle vara så roligt att få träffa dig som läser på 4health.se och lyssnar på podden!  Deltagarna brukar lämna kursen med mycket kunskap, inspiration och energi. Anmäl till boka@4health.se eller läs mer http://4health.se/intensivkurs-halsohelg-11-12-februari
Juliga recept
Mycket på julbordet är relativt nyttig mat. Ett utmärkt sätt att göra det till en komplett hälsosam måltid är att även servera grönsaker på julbordet. Gör en stor fräsch sallad (här är ett tips på en riktigt god http://4health.se/tradgardssallad-mitt-personliga-favorittillbehor-som-enkelt-blir-en-hel-maltid ) eller använd något av recepten på brysselkål- eller grönkålstillbehör som du får nedan.
Och du kan göra julbordet ännu nyttigare. Testa tex den fantastiska Janssons frestelse som jag använder mig av år efter år. Eller baka nyttigare pepparkakor eller julgodis. Här kommer några tips
 
Grönsaker / tillbehör:
http://4health.se/enkla-nyttiga-gronkalstillbehor-pa-julbordet
http://4health.se/janssons-frestelse-–-nyttig
http://4health.se/festligare-brysselkal-i-ugn
 
Bröd:
http://4health.se/sannas-limpa-modifierad
http://4health.se/supergott-mjolfritt-brod
 
Julgodis:
http://4health.se/nyttigare-enkelt-julgodis-manga-olika-tips
 
Pepparkakor:
http://4health.se/nyttiga-pepparkakor
 
Lussebullar / lussekatter:
http://4health.se/lussekatter-fria-fran-mjol-mejerier-och-socker
Så klarar du julhelgen
Medan många ser fram emot julhelgen med nära och kära, ledig tid, och god mat; så fasar en del för denna tid av frestelser. Oavsett om du har svårt att hantera frestelser och sötsaker eller inte, så vill jag ge dig några tips att ta med dig inför ledigheten.
 
För det första, julen är mer än bara mat. Se till att utnyttja lediga dagar till att faktiskt göra saker du tycker om. Träffa personer du vill umgås med, gör saker med familjen som du inte hinner i vardagen. Åk skridskor, gå och bada på badhuset, måla en tavla eller åk på utflykt någonstans. Fundera på vad du tycker om att göra.
 
För det andra, bestäm i förväg. Hur vill du göra i jul? Vilken mat vill du äta på julbordet? Vill du fortsätta äta hälsosamt hela julen eller vilka undantag vill du göra? Du behöver inte förbjuda något, men du behöver besluta i förväg. Gör du det så kan du vara nöjd sen, du gjorde ju som du hade planerat. Min erfarenhet av att ha arbetat med personer som är sockerberoende eller har icke-fungerande relationer till mat, är att tröstätande är det man gör efter att man tagit ett snedsteg. Och att snedsteg är det som händer efter att man missat att planera.
"If you fail to plan, you plan to fail" som en kursdeltagare så väl uttryckte det
Bestämmer du dig i förväg att du ska äta ischoklad på julafton, så behöver du inte sitta på juldagen och tröstäta för att det inte blev som du tänkt. Däremot kanske du behöver ha en bra strategi för hur du kommer tillbaka på banan igen efter eventuella undantag. Allt detta bör du fundera ut i förväg. Så avsätt en kvart här i dagarna och tänk igenom hur du vill ha julen – både när det gäller mat och annat.
(ps. är du verkligt sockerberoende gör du nog bäst i att låta bli att planera in ischoklad, bara en disclaimer) 
 
För det tredje, tänk inte att ”ah allt är ändå kört nu, jag får börja om i januari”. Det tankesättet gynnar ingen. Varje hälsosam måltid är näring och omtanke om din kropp. Varje måltid räknas. Varje gång du äter hälsosamt gör du något bra för din kropp. Detta gäller alltså även om den förra måltiden inte blev som du tänkt eller hade önskat. Ju snabbare du är tillbaka på banan igen efter ett undantag, desto bättre!

Så med det sagt, njut nu av julen. Njut av ledighet, att både få och ge en klapp, av att umgås med andra, av tända ljus, av vällagad mat, och av att ta dig tid att göra det du tycker om. 
 
Det var allt för det här året. Hör gärna av dig i kommentarerna på 4health.se eller facebook (www.facebook.com/4health.se) eller instagram (@asparre / https://www.instagram.com/asparre/ ) . Tipsa gärna någon du känner om podcasten, och så hoppas jag att vi ses i februari!
 
Önskar dig en riktigt god jul!
Anna
Copyright © 2017 4Health by Anna Sparre, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp