Copy
Kære læser,
Hvad gør vi med den næste generation af lyttere, læsere og seere? 
Den generation, der ønsker nyheder fra online og sociale medier, og som vil have disse nyheder på en smartphone. Det spørgsmål er helt centralt for nordiske nyhedsredaktører.

Vi sætter i dette nyhedsbrev fokus på de unges oplevelser og på ny nordisk best practice. Som når norske NRK opbygger et helt nyt newsroom, der fortæller historierne på de unges præmisser, – og med et indhold, der frem for alt skal give de unge håb for fremtiden. Marius Tetlie, nyhedsredaktør hos NRK, fortæller om planerne.

Eller finske Yle's Kioski, der har formået at tiltrække 45 procent af de unge mellem 15 – 29 på ugeniveau. Kioski bruger unge værter, prioriterer historier, som ikke dukker op i ”gammel-nyhederne”, og arbejder bevidst med humor. 

Danske DR har planer om at lukke DR Ultra i 2020 – en kanal, der pt. når ud til 50 procent af de 7 – 12 årige. Fremtidens nyheder for børn skal være 100 procent digitale, siger redaktør Christina Johansen.

Kender du CrowdTangle? Et værktøj, der gør det muligt at overvåge sociale medier. Effektivt og gratis. Som journalist kan du få besked, så snart dine søgeord bruges i bestemte kombinationer, eller hvis en person eller en gruppe pludselig har ekstremt høj aktivitet. Læs Månedens tip.

NJC's hovedkursus også kaldet Aarhus-kurset, tager i år fat på både store og konkrete spørgsmål: Hvor er Norden og Europa på vej hen? Hvordan håndterer vi som journalister de store omvæltninger i politik, medier, omverden?  2019 er et vildt år. Nordens gamle allierede, Storbritannien, forlader EU. I maj måned er der valg til Europa Parlamentet, og 1. juli overtager Finland formandsskabet for EU. Det giver nye udfordringer og nye muligheder for alliancer. 
Ruten hedder Aarhus – Riga – Stockholm – Bruxelles.

God læselyst
John Frølich
Leder af Nordisk Journalistcenter


Norske unge fravælger nyheder fra NRK  


Norske unge vil gerne have nyheder – bare ikke i den form, som NRK leverer.

”Det er vanskeligt at få lyst til at klikke på nyhederne… Kedeligt at se på – billede, tekst, billede, tekst. Der er ingen variation.” Sådan siger en af de unge, som NRK News bad om at vurdere deres nyheder på hjemmesiden.

”De ser os som kedelige og forudsigelige,” siger nyhedsredaktør hos NRK, Marius Tetlie. 

MERE: Norske unge fravælger nyheder fra NRK (njc.dk) 
VIDEO: Hør og se hvad norske unge siger om NRKs nyhedsstrøm og hvad Marius Tetlie og hans kollegere arbejder med: Livestream video fra Nordicom: Expert meeting on quality journalism in the Nordic regionPart 2 – ca. ved 1,50 minut


Kioski når varje vecka 45% av de finska ungdomarna


Det som har möjliggjort vår succé bland de unga är först och främst vår strategi – vi utgår från publikens behov och beteende, och ändrar vår strategi snabbt vid behov. För det första är vi där de unga är, i huvudsak på tredje plattformer.

Yle Kioski har nästan 390 k beställningar och följare på YouTube, Instagram och Facebook, de flesta i åldern 18-29. 

Vi har talanger som både förstår och talar det språk som de unga använder, både bokstavligt och bildligt. När det kommer till nyheter väljer vi ämnen som inte genast dyker upp i “gammelnyheterna” och vi jobbar mycket med humor för att få fram budskapen.

Läs inlägg: Kioski har tag i finska unga (njc.dk)
Från producenten Peter Westerholm och redaktör Nora Kajantie, KIOSKI (Facebook)  


Public service nyheder til danske børn bliver helt digitale i 2020 


DR nyhedsprogram for børn, DR Ultra, lukker som flowkanal i 2020 og sætter turbo på den digitale udvikling. Redaktør Christina Johansen giver her sit bud på fremtidens nyheder for børn. 50 procent af de 7-12-årige så eller brugte Ultra i 2018, alligevel giver det god mening at styrke det digitale, siger Christina Johansen. 

"Målgruppen er snart 100 procent digitale, og vi kan se, at seertallene på flow i bedste fald stagnerer, men ofte er i fald, mens brugertallene på vores digitale platforme stiger og stiger. Så vi er i fuld gang med at konvertere brugere," siger hun. 

Få 3 gode råd fra Christina Johansen, hvis du producerer til børn og unge og hør, hvad hun og kollegerne på Ultra har gjort. Nogle af element er, at alle produktionsformer flyder sammen, skellet mellem tv og digital produktion er helt nedbrudt og der er oprustet på værter og grafik. 
 
Læs det fulde indlæg: Public service nyheder til danske børn bliver helt digitale i 2020 (njc.dk)


Flere solo-historier, bedre research og mindre fake news

CrowdTangle er et gratis værktøj, der overvåger sociale medier. Værktøjet er udviklet til medier og gør det muligt at følge alle offentlige opslag. Som journalist kan man følge et stofområde og få besked, så snart bestemte ord bruges i bestemte kombinationer eller hvis en person, en gruppe eller side pludselig har højere aktivitet en normalt. 

Hos CrowdTangle har vi talt med Christopher Miles, der uddyber, hvorfor værktøjet er gratis for alle etablerede medier. Der er i dag godt 75 partnere i de nordiske lande - for to år siden var der kun et par stykker. Værktøjet egner sig i høj grad til lokale medier og mindre redaktioner.  Vi har også talt med svenske SVT Opinion og danske Medietrends, der begge anbefaler værktøjet:


Aarhus-kurset 2019 - med afstikker til Riga


Er du journalist og interesseret i politik og populisme, medier og meninger, kultur og krig? Så er NJC's Aarhus-kursus noget for dig. Tre ugers rejse med fokus på Nordens relationer til Baltikum og EU.

Deltagerne på årets Aarhus-kursus kommer som noget nyt – og ekstra – på en afstikker til Baltikum. Vi følger ruten Aarhus – Riga – Stockholm – Bruxelles og garanterer tre indholdsrige uger fra søndag den 20. oktober til fredag den 8. november. Året 2019 er et ekstremt spændende år for det nordiske samarbejde og EU. Nordens gamle allierede, Storbritannien, vil om godt en måned være uden for EU, som også Norge, Island, Færøerne, Grønland er – men med en helt ukendt tilknytning. Vi undersøger potentielle alliancer mellem like-mindede lande – og et nordisk-baltisk samarbejde synes oplagt. 

I Stockholm bliver nordisk Kulturpris-galla et højdepunkt. Vi skal endvidere besøge ambassader, overvære Nordisk Råds samling og møde politikere, herunder de nordiske stats- og udenrigsministre. 

Og det vigtigste: De tre 3 pakkede uger bliver i tæt samvær med nordiske kolleger. 

Tilmelding og mere information: Aarhus-kurset 2019 - med afstikker til Riga 
Artikler: Om Aarhus-kurset

Fik du set NRKs jagt på klimaforandringer? 


En journalistisk foto-fortælling i topklasse, der viser vejen for nye visuelle digitale fortælleformer:
Noe er i ferd med a skje med Norge (nrk.no) 

Endnu en fantastisk web-doc fra Norge 


The Tinder Swindler (vg.no) 
He has seduced and swindled young women for millions and is af fugitive form justice in several countries. 


Meet Finnish Silja Raunio investigating constructive journalism  


Silja Raunio is a fellow at the Danish Constructive Institute. We asked her to tell about her experiences and how she will use them when she is back in Helsinki. 

Silja Raunios task is to figure out whether a constructive approach in journalism could help her and her colleagues at the Finnish Public Broadcaster Yle to create more dialogue-oriented discussion online, also on social media.

More: Meet Finnish Silja Raunio (njc.dk) 

Ny medarbejder til NJC 


Elisabeth Bjarløv er ansat som international koordinator hos NJC. Hun har en kandidatgrad i russisk, har taget dele af sin uddannelse i Rusland og rejst i flere russiske regioner. Hendes job bliver dels supportering af de russiske projekter og generel administration hos NJC. 

"Jeg glæder mig enormt meget til at arbejde for NJC og håber, at jeg kan være med til at åbne op for mere samarbejde mellem Rusland og Norden. Pressen er en utrolig vigtig spiller, og vi har rigtigt meget at lære - både russerne og os selv," siger Elisabeth Bjarløv. 

Mere:
Ny international medarbejder til NJC (njc.dk)  

KONTAKT
Nordisk Journalistcenter 
Mail: 
kontakt@njc.dk

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list