Copy

FAS-Kompas

In FAS2025 worden vijf kinderen met FAS gevolgd op weg naar volwassenheid. In de verschillende uitgaven van het FAS-kompas zie je hoe Mila, Isiah, Lorenzo, Jasmijn en Marcella hun koers bepalen. Met deze week in de hoofdrol: Jasmijn
In deze editie van het FAS-kompas staan veranderingen centraal. Jasmijn gaat verhuizen van een klein vakantiehuisje naar een volwassen huis in een echte straat. Het was de hoogste tijd volgens Jasmijn.
  
Veel ouders leven lang in onzekerheid als ze niet weten wat er met hun kind aan de hand is. Maar als je eenmaal de diagnose hebt begint er een zoektocht naar de juiste begeleiding. Meer hierover in de podcast: Daar sta je dan met je diagnose.

Als je maatje wordt, ben je er echt voor iemand anders. Heeft de startdag van het maatjesproject de maatjes op weg geholpen? Weten ze nu meer over FAS?  Wat willen ze nog leren? Nieuw maatje Johanna vertelt erover in haar blogje.

Mini-doc: Jasmijn gaat verhuizen

Jasmijn verhuist en de dieren verhuizen met haar mee. “Het komt allemaal goed schatjes, rustig maar” fluistert Jasmijn tegen konijnen Karel en Josephine. Na een wilde achtervolging is het gelukt alle dieren te vangen. Samen met haar maatje Dora en tante Angelique brengen ze de dieren naar hun nieuwe plek.

Als pleegmoeder Esther informeert of alle hokken wel op de juiste plek staan, antwoord Jasmijn: “Niet nu mama, de dieren hebben al genoeg stress gehad voor vandaag”. En Jasmijn waarschijnlijk ook.
Gezinshuis 'Kikkerdril'

Waarom zou je als pleegouder een gezinshuis willen beginnen? Het werk en de situatie blijft immers min of meer hetzelfde. Esther, pleegmoeder van Jasmijn, bleef elke keer weer een kindje opvangen, terwijl het huis al zo vol was. Waarom koos ze toch voor die uitbreiding? En wat is er veranderd? Dat lees je hier.
Podcast: 'Daar sta je dan met je diagnose'
Wat is de meerwaarde van een FAS-diagnose?

Is het niet voldoende om te kijken naar het gedrag van een kind en daar de behandeling op aan te passen? Zorgt de diagnose niet juist voor een stempel? Waar helpt een diagnose bij als het zorgt voor weerstand bij instanties, omdat ze er te weinig over weten?  En ontstaan er juist niet alleen maar extra spanningen met biologische ouders over de vraag of er wel of niet gedronken is tijdens de zwangerschap?
 
Maar misschien zorgt een FAS-diagnose uiteindelijk wel voor veel duidelijkheid bij zowel ouders als kinderen. Ze weten waar bepaald gedrag vandaan komt en weten beter hoe ze ermee om moeten gaan.
 
Voor veel pleegouders en hulpverleners is het de vraag wat een diagnose brengt en of het alle onrust waard is. Vier pleegouders vertellen in deze podcast hun verhaal.
 
Luister naar de podcast
Bij ons zei de orthopedagoog van pleegzorg: "Wat heb je daar nu aan om dat te weten, ze hebben gewoon gedragsproblemen…" Vervolgens jarenlang moeten vechten tegen stigma’s. Alles lag aan ons, ze dichten bepaald gedrag niet toe aan FAS, maar aan ons. Terwijl wij wisten dat het wel aan FAS lag.
Door de diagnose kon het allemaal beter worden ingericht. Niet alleen voor hem, maar ook voor ons als gezin.
HERFST BOEKENDEAL
Tot en met november: 0% Alcohol en Zwangerschap en Waanzinnige Verhalen samen voor €20,-
Bestel hier
Maatjes '101'
Johanna wordt dit jaar maatje van Myrthe. Zij vertelt hoe zij de startdag van het maatjesproject heeft ervaren en wat zij had verwacht te leren. Hoe kijkt zij terug op deze dag? Wat wist ze nog niet en wat weet ze nu wel al over FAS?

"Zoals met alles in het leven is er niet voor elk scenario een handleiding van toepassing. Ik ben er achter gekomen dat dat ook geldt voor kinderen met FAS".

Haar blogje lees je hier.
Benieuwd waar wij ons allemaal nog meer mee bezig houden? Volg ons op Facebook en Instagram of bezoek onze website.
Steun het FAS-project
Facebook
Instagram
Website
Het Witte Bos

Het FAS-project is een project van stichting Het Witte Bos. Het doel van het FAS-project is om blijvend aandacht te vragen voor FAS (Foetaal Alcohol Syndroom), voor meer begrip en erkenning. Dit bereiken we samen met jullie door de ervaringsverhalen met steeds meer mensen te delen.

Help je mee? Voel je vrij dit FAS-kompas door te sturen.

FAS2025 wordt gesteund door het Gehandicapte Kind, Kansfonds, Stichting Boschuysen en de Janivo Stichting
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Copyright © |2021|Het Witte Bos| All rights reserved.

Contact
Stichting Het Witte Bos
Schippersgracht 1-3 // 1011 TR Amsterdam
020 221 2960 // info@wittebos.nl // info@fasproject.nl

Wijzigen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Het Witte Bos


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Witte Bos · Schippersgracht 1 · Amsterdam, Noord-Holland 1011 TR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp