Copy
View this email in your browser
EEN DRIEDAAGSE FILOSOFIEVAKANTIE
OVER GELUK, VRIENDSCHAP EN TIJDELIJKHEID
DINSDAG 30 JUNI, WOENSDAG 1 JULI EN DONDERDAG 2 JULI 2020

De tuin van Epicurus
Verlangen naar een goed gesprek met vrienden? Verlangen naar eenvoud? En verlangen naar aandacht? Wie verlangt hier niet naar? Dit is ook precies wat de filosoof Epicurus voor ogen had toen hij in 307 v. C. een huis kocht in Athene met een grote ommuurde tuin. Daar gaf hij colleges en vormde met vrienden een bijzondere leefgemeenschap waarbij de vraag ‘hoe te leven?’ centraal stond.
Onder ‘geluk’ verstaat Epicurus een leven met zo min mogelijk angst, onlust en pijn. In plaats daarvan gaat het om het leven van je mogelijkheden waarbij vriendschap een belangrijke rol speelt. Maar ook het ontwikkelen om rechtvaardig, moedig en wijs te zijn. En natuurlijk het besef dat ons leven tijdelijk is en altijd gekleurd wordt door dit tijdsbesef.
De school van Epicurus wordt ook wel ‘De tuin’ genoemd. Hierop geïnspireerd biedt Dat Bolwerck in de ommuurde tuin een filosofie driedaagse aan. Iedere dag met een eigen thema waarbij het steeds gaat om de vraag naar een goed en gelukkig leven. Een vraag die nog altijd actueel is. Naast Epicurus wordt ook geput uit het werk van Aristoteles en worden hedendaagse filosofen aangehaald. Deze bijzondere driedaagse wordt gegeven door filosoof Corrie Haverkort. 
Zij is als filosoof gespecialiseerd in de wijsgerige ethiek en heeft jarenlange ervaring in het werken met groepen.
 
PRAKTISCHE INFORMATIE
Di. 30 juni, wo. 1 juli: 10.00-17.00 uur inclusief lunch, Do. 2 juli: 10.00-21.00 uur inclusief afsluitend diner, zelf picknick-lunch meenemen, Aantal: max. 12 deelnemers, Kosten: € 395,00 inclusief 2 x lunch, 1 x diner, koffie/thee en BTW, Inschrijven: mail naar xera@datbolwerck.nl
PROGRAMMA
De filosofiecursus bestaat uit colleges in de tuin, onderlinge uitwisseling en persoonlijke reflectie. De anderhalve meter afstand wordt in acht genomen en bij echt slecht weer is er voldoende ruimte in Dat Bolwerck. Klik hier voor het uitgebreide programma per dag.
Dag 1. Geluk, eenvoud en vriendschap: vormgeven aan ons leven - “Als gevoel van verwantschap ons één van geest maakt”

Dag 2. Samenleven en gemeenschap - “Een gelukkig bestaan realiseer je niet in je eentje”
Dag 3. Tijd en tijdelijkheid - “Stel niet uit wat vreugde brengt”
QUINTETTO

ZATERDAG 13 JUNI
Quintetto is een blaaskwintet bestaande uit musici die elkaar kennen uit het oude muziek circuit. Ildikó Kertész - fluit, Vincent van Ballegooijen - hobo, Diederik Ornée - klarinet, Yukiko Murakami - fagot en Stefan Blonk - hoorn. Allen spelen in vooraanstaande barok en klassieke orkesten in Europa, zoals 'het orkest van de Achttiende Eeuw', 'Anima Eterna' en vele andere. Ze spelen 18e en 19e eeuwse muziek voor blazers op instrumenten uit die tijd.
Programma: Franz Danzi, W. A. Mozart, Antonin Reicha, kijk hier voor het volledige programma.

Wanneer: 13 juni, Aanvang: 16 uur, Entree: € 16,00, Reserveren: xera@datbolwerck.nl Let op, er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar!

‘STOF TOT NADENKEN…EN DOEN’
ZONDAG 28 JUNI
Wat is de waarde van werken met je handen in een tijd van smartphoneschermpjes, virtuele werelden en machinemode? Kunsthistoricus Mirjam Deckers (1996) - gespecialiseerd in esthetica en kunstfilosofie - geeft een antwoord op deze grote en prangende vraag aan de hand van textielkunst. Schitterende stoffen verweven met een vleugje filosofie en alledaagse huis-tuin-en-keukensituaties. Lezing in het kader van de expositie ‘Snelheid verstilt’ van Pauline Nijenhuis in Dat Bolwerck.

Wanneer: 28 juni 2020, Aanvang: 15 uur, Entree: € 10,00, Reserveren: xera@datbolwerck.nl
Bekijk hier meer over Mirjam Deckers.
Instagram
Facebook
Website
Copyright © 2020 Dat Bolwerck