Copy
View this email in your browser
POSTMEMORY
TENTOONSTELLING EN ARTIST IN RESIDENCE ELISABETH MORITZ
12.09.2020 - 06.12.2020

In de expositie Postmemory toont Dat Bolwerck fotomateriaal en documenten van Elisabeth Moritz (Zweden) die werkt met het thema: postmemories. Fotomateriaal en documenten uit haar eigen - van oorsprong Duitse – familie, materiaal geërfd van haar grootmoeder. Moritz laat een historisch landschap oprijzen met daarin het dagelijks leven en de politieke situatie van toen. De kijker wordt uitgenodigd zich te bewegen tussen deze zeer groot afgedrukte beelden van het begin van de 20ste eeuw tot het eind van de oorlog in 1945. Zij heeft van deze familiealbumfoto’s gigantische knipsels gemaakt, cut-outs, waar de kijker doorheen kan kijken. Men ziet op deze simpele foto’s, die in de meeste huizen in verschillende landen te vinden zijn, hoe iedereen de gewone gang van zaken probeert vol te houden. We kunnen ze nu echter ‘doorzien’, we kijken in het perspectief van de geschiedenis; we weten de verschrikkelijke gevolgen van het geleidelijk verschuiven en afglijden van normen en waarden.

Postmemory is meer dan een tentoonstelling, Elisabeth Moritz verblijft als artist in residence in Dat Bolwerck en hoopt een platform te creëren voor discussies en overdenkingen. Niet alleen over de oorlog die nu 75 jaar achter ons ligt, over de nagelaten sporen, maar ook over onszelf, onze keuzes nu.

De expositie is mede mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Zutphen en Stichting Don Quichot, Zutphen.

"Mijn ‘cut-outs’ tonen het proces van mijn lange, moeizame onderzoek naar mijn familie en het verleden. Zij dragen zowel het zichtbare als het onzichtbare. Met de scalpel snijd ik door de stilte, de schaamte en door het versimpelde verhaal. Ik knip om helderheid te krijgen, ik probeer een genuanceerd beeld op te bouwen." Elisabeth Moritz.
DUO ACHTEROM
Morgen, zaterdag 12 september, spelen het jazz/improvisatie koppel 'Duo Achterom'. De cellisten Alfian Adytia en Jascha Bordon kregen nationale bekendheid door hun optreden op de Amsterdamse Cello Biënnale en zijn regelmatig te beluisteren op Radio 4.
Koop hier een kaart voor dit concert om 19 uur / Koop hier een kaart voor dit concert om 20.30 uur.

Verder op 19 september in de serie MuziekWerck-t: Rolinha Kross en Tis Marang - zang/gitaren. Een reis langs de melancholische Balkan, Joodse Klezmer en de gepassioneerde Joods-Sefardische muziekcultuur. Een wereldreis! Koop hier een kaart voor dit concert om 19 uur / Koop hier een kaart voor dit concert om 20.30 uur.

In het weekend van 20 september organiseert Cellowercken Zutphen een masterclass. Het weekend zal worden besloten met een openbare repetitie en een slotconcert welke beiden voor publiek toegankelijk zijn. Koop hier een kaart voor 10 uur / koop hier een kaart voor het slotconcert om 16 uur.

 
EUROPA: BALANCE-AKT

Als het gaat om het klimaatprobleem, financiële ongelijkheid, fake-news en de rechtsstaat lijkt een heldere Europese visie soms ver weg maar is tegelijk broodnodig.

In twee avonden verkennen we aan de hand van enkele grote kunstwerken en denkers de ontwikkeling van ‘Europees burgerschap’ en bijbehorende waarden. Van de vroege Renaissance tot de Romantiek op de eerste avond, en van de Romantiek tot in onze tijd op de tweede avond. 
Het eerste deel van beide avonden heeft het karakter van een lezing, het tweede deel is interactief met ruimte voor gesprek.

Bart Keer is docent in het voortgezet onderwijs en trainer, en medeoprichter van Stichting Václav Havel

Data: dinsdagen 22 september en 6 oktober 2020, van 19.30 tot 21.30 uur, Kosten (voor twee avonden): € 25,00, Inschrijven: klik hier voor inschrijven en betalen.

Beeld: Balance-akt, Stephan Balkenhol 2009, Berlijnse muur.

Instagram
Facebook
Website
Copyright © 2020 Dat Bolwerck
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp