Bekijk deze mail online
JINT-nieuwsbrief september 2021

Nieuwsbrief september 2021

In deze editie: 

Kalender

 
22-09, 06-10, 20-10, 3-11: ID Talks (online) 
[deadline: telkens de dag ervoor]

19-11-2021 tot 21-11-2021: Vormingsweekend voor jeugdwerkers: Betrek jonge nieuwkomers in je werking (Brussel) 
[deadline: 05/11]

22-11-2021 tot 26-11-2021: Mobility Taster for Inclusion Organisations - Focus on Volunteering (Denemarken)
[deadline: 07/10]

08-12-2021 tot 09-12-2021: Recognition of competences acquired in the non-formal sector (Luxemburg)
[deadline: 01/10]
De komende maanden is er terug een divers aanbod aan (inter)nationale vormingen, waarvan vele 'live' en coronaproof doorgaan. Neem dus zeker een kijkje op onze kalender:
Kalender

Catch'Up: dé inspiratiedag voor (inter)nationale jongerenprojecten


WAT: Op de Catch’Up kan je alle mogelijkheden binnen de subsidieprogramma’s (Erasmus+ Jeugd, European Solidarity Corps en Bel’J) en het vormingsaanbod van JINT verkennen. Er staan heel wat praktische workshops op het programma die jouw organisatie kunnen ondersteunen. Zo hoor je onder andere jeugdwerkcollega’s van de jeugddienst van Leuven, Bouworde en Kras over hun inclusieve en (inter)nationale ervaring en kan je aan de slag met video op je smartphone. Nieuw dit jaar zijn de intervisiesessies waar je in groep op zoek gaat naar een antwoord rond een bepaald thema. En natuurlijk zijn er meerdere sessies die zich focussen op diversiteit en inclusie, sommige zelfs in het Engels. Afsluiten doen we (eindelijk in ’t echt) al netwerkend, met een glaasje tijdens de receptie.

WANNEER: Vrijdag 15 oktober 2021, van 9.30 tot en met 17.00 uur.

WAAR: Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel. Op 7 minuutjes stappen van station Brussel-Centraal.

VOOR WIE: Jeugdwerkers (zowel beroepskrachten als vrijwilligers) en organisaties die met jongeren werken en nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden die JINT te bieden heeft op (inter)nationaal vlak. Jongeren die zin hebben om zelf een project op poten te zetten, zijn ook welkom!

HOE: In ’t echt en volledig coronaproof! Het is een Nederlandstalig evenement met enkele sessies in het Engels.
Bekijk het programma
Schrijf je in

Playing without borders: Chiro op het internationale pad


“Het is een andere blik op je dagelijkse werking, Europese vrijwilligers maken je organisatie sterker.” 

Cristina was 22 jaar in 2019 toen ze van Roemenië naar België kwam om vrijwilligerswerk te doen bij Chirojeugd Vlaanderen. Ze vertelt over haar ervaring samen met Evy, educatief medewerker bij Chirojeugd Vlaanderen. 
Lees het verhaal van Chirojeugd Vlaanderen

Subsidiedeadlines dit najaar 


Stip 5 oktober en 3 november alvast aan in je agenda, want dat zijn de deadlines voor de subsidieaanvragen dit najaar! Ten laatste om 12.00 uur op 5 oktober dien je je aanvraag in voor vrijwilligerswerk en solidariteitsprojecten via het European Solidarity Corps of mobiliteit van jeugdwerkers, groepsuitwisselingen en participatieprojecten via Erasmus+ Jeugd. Een kleine maand later is het de beurt aan de (kleinschalige) jeugdpartnerschappen in Erasmus+ Jeugd: daar is 3 november om 12.00 uur de deadline. 

Bijna alle aanvraagformulieren zijn er al, enkel op die voor de jeugdpartnerschappen is het nog even wachten.

Heb je nog vragen over je projectaanvraag? Het JINT-team staat voor je klaar! Contacteer je verantwoordelijke stafmedewerker of stuur een mailtje naar projecten@jint.be
Bekijk de deadlines

Accreditatie opent deuren voor jouw internationale samenwerking


Wil je internationale samenwerking strategisch inbedden in je organisatie? En wil je daarvoor graag inzetten op meerdere groepsuitwisselingen en/of mobiliteiten van jeugdwerkers in de volgende jaren? Zijn Vlaamse of Brusselse jongeren jouw doelgroep? Heeft je organisatie de draagkracht om meerdere internationale projecten goed te laten verlopen?

Dien dan een aanvraag in om geaccrediteerd te worden! Zo bouwt je organisatie een internationale langetermijnvisie uit én voldoet ze aan de nodige kwaliteitsvereisten binnen Erasmus+ en de Jeugdstrategie. Meer nog, de accreditatie geeft toegang tot het subsidieprogramma via een vereenvoudigde subsidieaanvraag.

Wil je volgende jaar al aan de slag met een accreditatie? Dan moet je nog voor het einde van dit jaar je aanvraag in dienen. Je kan als organisatie op elk moment van het jaar een aanvraag doen voor een Erasmus+ Jeugd-accreditatie maar reken voor het hele proces van aanvraag tot goedkeuring zo’n acht weken. Een accreditatie is geldig gedurende het hele subsidieprogramma van 2021 tot en met 2027.

Voor meer info en vragen kan je terecht bij mauro.desira@jint.be
Lees meer over accreditatie

Jongerenparticipatie! Maar hoe?  


In een ideale wereld:
  • heeft elke jongere het recht zijn/haar/hun mening te kunnen zeggen, zeker over de thema’s die jongeren aanbelangen. 
  • heeft elke jongere de kans om een actieve rol te spelen in zijn/haar/hun gemeenschap. 
In de praktijk krijgen jongeren vaak niet de middelen, ruimte of ondersteuning om echt deel te nemen in de samenleving.
Het jeugdwerk biedt die ruimte wel aan jongeren. Daarom is jongerenparticipatie vanaf dit jaar één van de prioriteiten van de EU-programma’s. Maar hoe begin je eraan?
  • Gebruik de Youth Participation Toolkit (en bekijk het filmpje!) met methodieken en achtergrond om participatie waar te maken in elk project. 
  • Via Erasmus+ Jeugd kan je financiële steun krijgen om met een organisatie of groepje jongeren een project rond participatie op te zetten. De volgende kans is de deadline van 5 oktober. Wil je graag de jongeren in jouw organisatie mee warm te maken: deel onze video met hen!
Ontdek de Youth Participaton Toolkit

Nomineer jouw project en win 700 euro!


SALTO Participation & Information is op zoek in Europa naar de meest inspirerende projecten en wil ze graag in de bloemetjes zetten! Zette jij een origineel en inspirerend project op rond digitale transformatie, milieu en klimaatactie, media en informatiegeletterdheid, solidariteit en vrijwilligerswerk of jongerenparticipatie?

Dien voor 30 september je aanvraag in en maak kans om 700 EUR te winnen! De winnaars krijgen ook een plek in de Flagship Projects Collection en mooi promotiemateriaal voor hun project. 
Ga naar saltoawards.eu
Met de steun van:
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
YouTube YouTube

JINT vzw  I  Grétrystraat 26  I  1000 Brussel  I  02 209 07 20  I  jint@jint.be
0441.254.285 I  RPR Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank Brussel

DisclaimerThis email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
JINT · Grétrystraat 26 · Brussel 1000 · Belgium