Social hållbarhet oavsett konjunkturläge
Mycket tyder på att 2023 blir ett år då Sverige går in i lågkonjunktur. Det är känt redan innan att det finns kopplingar mellan lågkonjunkturen och ett ökat frågan efter billigare arbetskraft och svart arbete. Detta hänger samman med att en oviss arbetsmarknad skapar osund konkurrens och när oseriösa aktörer.
Ovissheten och varierande behov av arbetskraft kan motivera till att i större utsträckning agera illegalt. Svart arbetskraft blir i lågkonjunkturen ett sätt att dra ner kostnader för personal. Den pressande situationen som uppstår kan leda till att kontrollen av underentreprenörer försämras eller helt uteblir.
Det är viktigt att branscher inte prioriterar bort den sociala hållbarheten då det finns en hel del att komma tillrätta med, även under tider med lågkonjunktur. Problem inom social hållbarhet såsom bristande jämställdhet, olyckor, brist på arbetskraft, dåliga arbetsvillkor och människoexploatering försvinner inte trots stigande inflationen, högre räntor och dämpade produktionstillväxten.
Här måste flera aktörer samverka för att finna lösningar på de utmaningarna som uppstår i branschen, inte minst nu när lågkonjunkturen kan gå hand i hand med utökat fusk och osund konkurrens och där social hållbarhet står längst ned på agendan eller anses icke existera.
|