Copy
Nieuwsbrief nr. 258
Bekijk deze mail in uw browser

Nieuwsbrief nr. 258, 20 april 2022


Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u editie nr. 258 van de Nieuwsbrief ‘aartsbisdom.nu’ van het Aartsbisdom Utrecht. Hierin leest u onder meer over de Open Kloosterdag op 15 mei, een nieuwe video over Titus Brandsma, de aprileditie van bisdomblad ‘Op Tocht’ en over een activiteit in en rond IJsselstein voor jongeren uit het aartsbisdom op zondag 15 mei, georganiseerd door het JA-team. Veel leesplezier!

Open Kloosterdag 15 mei: Dit zijn wij!


Op zondag 15 mei wordt voor de tiende maal de Open Kloosterdag gehouden. Zo’n 25 kloosters zetten hun deuren open om bezoekers te verwelkomen. Het thema is ditmaal ‘Dit zijn wij!’. De zusters, paters en broeders laten deze dag zien wie zij zijn en waar zij voor staan. Ze vertellen waarom zij kiezen voor een leven als religieus; om zich in te zetten voor anderen; hun leven te wijden aan mensen en aan God.
 
Lees meer

Mgr. Woorts bij opening expositie Sint-Janskerk Gouda


Koning Willem-Alexander opende op 12 april de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’. In 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. De stad viert daarom feest van 12 april tot 17 september. De expositie in de Sint-Janskerk en Museum Gouda werd geopend tijdens de bijeenkomst ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’.
 
Lees meer

Inspiratiebijeenkomsten Week Nederlandse Missionaris


Dit jaar organiseert Week Nederlandse Missionaris (WNM) weer de Inspiratiedag. In de aanloop naar de Pinksteractie vinden er verspreid door het land vijf bijeenkomsten plaats van maandag 25 april tot vrijdag 6 mei. Bezoekers horen daar uit de eerste hand hoe belangrijk en waardevol de Pinksteractie is voor het missiewerk. In het Aartsbisdom Utrecht zijn er bijeenkomsten in Geesteren (25 april) en Bennekom (3 mei).
 
Lees meer

Video: Titus Brandsma is een grote inspiratie


“Het is niet voor niets dat juist nu Titus heilig wordt verklaard. Hij heeft echt een boodschap. En ik hoop dat die gehoord wordt.” Op 15 mei zal paus Franciscus pater Titus Brandsma heilig verklaren. Hettie Berflo is zuster karmeliet. Zij vertelt in een video van het multimediakanaal katholiekleven.nl over de goedheid waar hij om bekend stond en zegt ook dat hij heel duidelijk was.
 
Lees meer

Podcast over parochievernieuwing


Hadewych Klaassen is parochiaan van de Zalige Titus Brandsmaparochie en is daar lid van de initiatiefgroep parochievernieuwing. Het vormen van kleine geloofsgroepen is een van de vijf stappen voor parochievernieuwing. Hoe gebeurt dat in haar parochie? Daarover gaat deze podcast van katholiekleven.nl in de zesdelige reeks over de missionaire parochie.
 
Lees meer en luister de podcast

‘Op Tocht’: van missionaire parochie tot pastorietuin


Het aprilnummer van bisdomblad ‘Op Tocht’ staat uitgebreid stil bij de drukbezochte conferentie ‘De missionaire parochie’ in Breda, waar ook veel mensen uit het Aartsbisdom Utrecht heen waren gereisd. Hoofdspreker was de Canadese priester James Mallon, schrijver van het boek ‘Als God renoveert’. Tijdens deze tweedaagse conferentie vol lezingen, workshops, gebed en ontmoetingen werden volop ideeën uitgewisseld.
 
Lees meer

Uitgelicht: de unieke band tussen Ripon Cathedral en Utrecht


De heilige Willibrord, de eerste bisschop van Utrecht en de patroon van de Nederlandse kerkprovincie, ging in 665 het klooster in Ripon onder leiding van abt Wilfrid binnen om er zijn vormende jaren door te brengen. Zo ontstond meer dan 1300 jaar geleden de unieke verbinding tussen Ripon in Noord-Yorkshire en de stad Utrecht. De Anglicaanse kathedraal van Ripon (bisdom Leeds) viert dit jaar haar 1350-jarig jubileum. Hierover gaat een uitgebreid artikel in het aprilnummer van ‘Op Tocht’.
 
Lees het artikel hier

Kardinaal Eijk zegent oliën tijdens Chrismamis


In de Onze Lieve Vrouwekerk te Apeldoorn (St. Franciscusparochie) werd op 13 april de jaarlijkse Chrismamis gevierd. “Na drie jaar is het gelukkig weer mogelijk om hiervoor bijeen te komen,” zo zei kardinaal Eijk in zijn openingswoord. In de kerk waren gelovigen vanuit vele parochies aanwezig. De Utrechtse aartsbisschop zegende in deze Mis de olie voor de zieken en geloofsleerlingen, alsook het Chrisma voor het doopsel, het vormsel, de priesterwijding en de consecratie van kerken en altaren.
 
Lees meer

Groet kardinaal Eijk bij start Paastriduum 2022


Kardinaal Eijk heeft ook dit jaar een groet gestuurd aan de gelovigen in het Aartsbisdom Utrecht bij het begin van het Paastriduum. De brief is gedateerd op 14 april, daags na de viering van de Chrismamis. Zelf was de kardinaal hoofdcelebrant tijdens de vieringen van het Paastriduum in de St. Catharinakathedraal te Utrecht.
 
Lees meer

Wim Kremer aangesteld tot acoliet


Mgr. Th. Hoogenboom heeft op zaterdag 9 april in de kapel van het Ariënsinstituut Wim Kremer aangesteld tot acoliet, in aanwezigheid van zijn echtgenote en andere studenten. Wim Kremer volgt de diakenopleiding van het Aartsbisdom Utrecht en hoopt in het najaar tot permanent diaken te worden gewijd.
 
Lees meer

Jongerenactiviteit in en rond IJsselstein


Jong Aartsbisdom organiseert op 15 mei een activiteit in en rond IJsselstein. De dag begint om 11 uur met een Eucharistieviering in de St. Nicolaasbasiliek (Sint Nicolaasstraat 12), met mgr. Hoogenboom als celebrant. Aansluitend vertelt de Utrechtse hulpbisschop over IJsselstein als bedevaartplaats en is de lunch. ‘s Middags is er een wandeling gepland rondom IJsselstein. De dag sluit af met een gezamenlijke maaltijd. Kosten: € 5 (lunch zelf meenemen). Voor drinken, tussendoortje en avondeten zorgt de organisatie. Aanmelden kan tot 10 mei via: jongerenpastoraat@aartsbisdom.nl.

Tiende herdenkingswake van de martelaren in Apeldoorn


Sant’Egidio Nederland organiseerde op 12 april in Apeldoorn voor de tiende keer de oecumenische herdenkingswake van de martelaren van onze tijd. De oorlog in Oekraïne gaf extra betekenis aan deze goedbezochte viering, waarin per werelddeel werd gebeden voor hen die hun leven gaven voor het Evangelie.
 
Lees meer

Diakenwijding Antoon van Gaans en Richard Meijer op 7 mei


Kardinaal Eijk zal op zaterdag 7 mei Antoon van Gaans en Richard Meijer tot permanent diaken wijden. De plechtigheid vindt om 10.30 uur plaats in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht (Lange Nieuwstraat 36). Na afloop is er gelegenheid tot feliciteren. (Foto: Antoon van Gaans en Richard Meijer samen met mgr. Hoogenboom b.g.v. hun aanstelling tot acoliet)
 
Lees meer

Reizen naar heiligverklaring Titus Brandsma in Rome


De Nederlandse karmeliet Titus Brandsma wordt op zondag 15 mei heilig verklaard. Het Huis voor de Pelgrim biedt i.s.m. de bisdommen ‘s-Hertogenbosch en Groningen-Leeuwarden twee reismogelijkheden naar Rome aan voor iedereen die de plechtigheid wil bijwonen.
 
Lees meer

Kinderkamp en tienerkamp 2022


Na de succesvolle editie van 2021 organiseert het Aartsbisdom Utrecht ook in 2022 weer een kinder- en tienerkamp. Beide zomerkampen vinden opnieuw plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle en worden gehouden van 6 t/m 11 augustus. Het thema van het kinderkamp is ‘Beestenbende’ en dat van het tienerkamp ‘Reis door de tijd’.
 
Meer info/aanmelden
Facebook Facebook
Website Website
2022 Aartsbisdom Utrecht, Alle rechten voorbehouden.