Copy
Nieuwsbrief nr. 264
Bekijk deze mail in uw browser

Nieuwsbrief nr. 264, 20 juli 2022


Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u editie nr. 264 van de Nieuwsbrief ‘aartsbisdom.nu’ van het Aartsbisdom Utrecht. In deze Nieuwsbrief leest u onder meer over de eerste viering van de gedachtenis van Titus Brandsma sinds zijn heiligverklaring. En verder: het slotfeest van Jong Aartsbisdom in Zwolle, de ontmoeting van kardinaal Eijk met Oekraïense vluchtelingen in Bunnik en het eerste deel van het verslag dat medewerker Huwelijk en Gezin Elise Bangma-Mertens schreef over de Wereldgezinsdagen in Rome. Veel leesplezier!

NB Dit is de laatste nieuwsbrief van dit seizoen. Nieuwsbrief nr. 265 wordt op 31 augustus verzonden.

Pauselijke groet en zegen voor deelnemers Nationale Bedevaart


De bedevaartkerk in Brielle beleefde op zaterdag 9 juli een historische dag. Het was precies 450 jaar geleden dat op 9 juli 1572 op deze plek de Martelaren van Gorcum om het leven werden gebracht. En voor het eerst sinds 2019 kon de Nationale Bedevaart weer met veel mensen worden gevierd: 900 pelgrims hoorden hoe custos Glas van het bedevaartsoord bij aanvang van de viering een groet en zegen van paus Franciscus voor hen voorlas.
 
Lees meer

Gebedsprentjes heilige Titus Brandsma verspreid


Op 27 juli wordt voor de eerste keer de gedachtenis van de heilige Titus Brandsma gevierd. Paus Franciscus verklaarde hem op zondag 15 mei heilig. Brandsma overleed 80 jaar geleden. De gedachtenis van pater karmeliet Brandsma stond al op de liturgische kalender op 27 juli; die datum is dus ongewijzigd gebleven. In de aanloop naar deze eerste viering sinds zijn heiligverklaring heeft het Aartsbisdom Utrecht in de afgelopen weken gebedsprentjes van de heilige Titus Brandsma onder de parochies verspreid.

Mgr. Paul Tschang In-Nam nieuwe nuntius voor Nederland


Op zaterdag 16 juli om 12.00 uur heeft het Vaticaan de benoeming bekend gemaakt van de nieuwe nuntius voor Nederland. Het is mgr. Paul Tschang In-Nam, titulair bisschop van Amantia. Hij werkt sinds 1985 voor de diplomatieke dienst van de Heilige Stoel en is momenteel nuntius van Thailand, Cambodja, Myanmar en apostolisch gedelegeerde in Laos. De Nederlandse Bisschoppenconferentie kijkt ernaar uit hem te mogen ontvangen in Nederland.
 
Lees meer

Expositie over Sint Maarten als schutspatroon van Utrecht


Vanwege het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht is t/m 11 augustus in de Domkerk ‘De gelukkige stad’ te zien, over Sint Maarten en zijn rol als schutspatroon van Utrecht in de Middeleeuwen én vandaag de dag. De tentoonstelling is samengesteld door stagiaires aan de Universiteit Utrecht onder begeleiding van Els Rose (hoogleraar Laat- en Middeleeuws Latijn) en Bart Jaski (conservator handschriften en oude drukken aan de Universiteitsbibliotheek).
 
Lees meer

Wereldgezinsdagen: ‘Gezinsliefde: een roeping en weg tot heiligheid’


In Rome vond van 22 t/m 26 juni de tiende World Meeting of Families (WMOF) plaats. Medewerker Huwelijk en Gezin Elise Bangma-Mertens was met haar man vanuit Nederland afgevaardigd naar deze Wereldgezinsdagen. Zij doet in drie delen verslag van de bijeenkomst.
 
Lees meer

Belactie Actie Kerkbalans


Kerkleden via de telefoon vragen om een bijdrage voor de komende Actie Kerkbalans: het is een nieuwe en veelbelovende manier van werven. Parochies kunnen zich nu inschrijven voor de eerste belronde in oktober. De belactie is AVG-proof ingericht. Verder ondersteunt Actie Kerkbalans kerken met kant-en-klare informatie voor hun leden en antwoorden op veelgestelde vragen.
 
Lees meer

‘Hoor je Mij?’ Roepingenmiddagen bij kloosters


Onder de noemer ‘Hoor je Mij?’ worden kennismakingsmiddagen georganiseerd voor jonge vrouwen die interesse hebben in het kloosterleven en zich afvragen of het leven als religieuze of Godgewijde Maagd iets voor hen zou kunnen zijn. De deelnemende kloosters zijn voor het merendeel gevestigd in het bisdom Den Bosch, maar ook in het bisdom Roermond zijn er ‘Hoor je Mij?’-middagen gepland bij religieuze gemeenschappen. Geïnteresseerde vrouwen vanuit het hele land zijn welkom.
 
Lees meer

COMECE betreurt resolutie over abortus als Europees grondrecht


De Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) spreekt zich bij monde van secretaris-generaal Manuel Barrios Prieto uit tegen de resolutie die het Europees Parlement op 7 juli heeft aangenomen. Deze resolutie pleit ervoor om abortus in de Europese Unie tot een grondrecht te maken.
 
Lees meer

Kerken Kijken Utrecht 2022


Deze zomer vindt de 40ste editie plaats van Kerken Kijken Utrecht. Tot en met de herfstvakantie zijn op gezette tijden de deuren van elf binnenstadskerken (waaronder de St. Catharinakathedraal) voor het publiek geopend. De toegang is gratis, een (kleine) donatie wordt op prijs gesteld.
 
Meer informatie en openingstijden

Katholiekleven.nl komt in najaar met nieuwe podcast over bidden


‘Heer, leer ons bidden’. Onder die noemer start in het najaar een nieuwe podcast van Katholiekleven.nl en het Centrum voor Parochiespiritualiteit. De serie vormt seizoen twee van de podcast ‘Weg van de liturgie’.
 
Lees meer

Kardinaal Eijk bezoekt Ongeschoeide Karmelietessen


In het kader van het onderhouden van contacten met religieuze communiteiten in het Aartsbisdom Utrecht heeft kardinaal Eijk op 5 juli een bezoek gebracht aan de Karmel Nazareth van de Ongeschoeide Karmelietessen (O.C.D.). De gemeenschap in Arnhem bestaat momenteel uit tien zusters.
 
Lees meer

Sportief slotfeest in Zwolle


In Zwolle kwamen zondag 10 juli jongeren vanuit alle hoeken van Aartsbisdom Utrecht samen om het seizoen af te sluiten. Op het programma stonden onder meer een H. Mis met aansluitend rondleiding door de kerk, kajakken en waterfietsen over de gracht en een quiz. Ook werd deze dag afscheid genomen van Colinda en Joost van het team van Jong Aartsbisdom.
 
Lees meer

Kardinaal ontmoet Oekraïense vluchtelingen in Bunnik


Kardinaal Eijk heeft donderdag 7 juli een bezoek gebracht aan Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen door parochianen van de geloofsgemeenschap in Bunnik.
 
Lees meer

Mgr. Woorts bij viering Maria ten Hemelopneming in Renkum


In de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming te Renkum wordt het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming op de dag zelf, maandag 15 augustus, om 19.00 uur gevierd. Mgr. Woorts celebreert de Eucharistie; priester Erik Rozeman en pater Frans Bomers zijn concelebrant. Na de Eucharistieviering wordt het beeld van Maria van Renkum in een lichtprocessie door het Mariapark gedragen. Aanmelden is niet vereist, maar is wel mogelijk voor wie verzekerd wil zijn van een stoel met rugleuning of een rolstoelplaats vooraan in de kerk: klik hier.
 
Lees meer

Zomeravond orgelconcerten in Calixtusbasiliek Groenlo


In de Calixtusbasiliek te Groenlo (Kerkstraat 8) verzorgt de bekende organist Jaap Zwart op woensdag 3 augustus het eerste concert uit een serie van vier. Hij bespeelt dan het monumentale Adema orgel uit 1926. Dit rijksmonumentale orgel is uitermate geschikt voor het uitvoeren van werken van onder anderen Boëllmann, Franck en Vierne. De organist geeft aan het begin van elk concert een korte inleiding. Na afloop is er gelegenheid om bij een kop koffie of thee na te praten in de Calixtuszaal en het orgel met speeltafel op de koorzolder te bezichtigen. Data overige concerten: woensdagen 10, 17 en 24 augustus. Aanvang: 20.15 uur, entree gratis, na afloop is een vrijwillige gift welkom.

Zangdag Aartsbisdom Utrecht 2022: Bonifatiusmis centraal


De kerkelijke instelling Sint Caecilia van het Aartsbisdom Utrecht organiseert op zaterdag 8 oktober de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag. Dit jaar staat de Bonifatiusmis centraal. Tijdens deze studiedag, waar vele zangers elkaar ontmoeten, wordt ingegaan op de betekenis van vaste misgezangen en hun functie in de liturgieviering.
 
Lees meer

Roepingenweekend: Roeping? Tijd om te luisteren!


Het bisdom Groningen-Leeuwarden organiseert dit jaar twee roepingenweekenden. Het eerste was in februari; het volgende wordt gehouden in het weekend van 14-16 oktober (herfstvakantie). De bijeenkomsten zijn in een klooster in Thuine (vlak over de grens met Duitsland) en staan ook open voor jongeren uit andere bisdommen.
 
Lees meer
Facebook Facebook
Website Website
2022 Aartsbisdom Utrecht, Alle rechten voorbehouden.