Copy
Nieuwsbrief nr. 250
Bekijk deze mail in uw browser

Nieuwsbrief nr. 250, 15 december 2021


Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u alweer de 250ste editie van de nieuwsbrief ‘aartsbisdom.nu’ van het Aartsbisdom Utrecht: een mijlpaal! De nieuwsbrief zag het levenslicht in september 2010. Deze 250ste editie is tevens de laatste van dit kalenderjaar. U leest hierin onder meer over de Kerstboodschap die de Nederlandse bisschoppen vandaag hebben gepubliceerd, het eerste deel van ‘2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus’ op katholiekleven.nl, het kinder- en tienerkamp dat het Aartsbisdom Utrecht in de zomer van 2022 weer hoopt te organiseren en de herhaalde oproep om projecten te nomineren voor de Ariëns Prijs voor Diaconie. Veel leesplezier!

NB De eerstvolgende nieuwsbrief ontvangt u op woensdag 12 januari. Wij wensen u hierbij alvast van harte een Zalig Kerstmis en Gods zegen voor 2022.

Kerstboodschap bisschoppen: ‘Tussen de donkere wolken van de coronapandemie is er licht’


De Nederlandse bisschoppen hebben op woensdag 15 december een boodschap gepubliceerd voor Kerstmis. In verband met de coronamaatregelen kunnen de kerstdagen niet worden gevierd met grote bijeenkomsten maar, schrijven de bisschoppen, “wel kunnen we daardoor aandacht geven aan de volle betekenis van Kerstmis: de komst van Christus in ons leven en in de wereld. ‘Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer’ (Lucas 2:11).”
 
Lees meer

2021 in beeld: het jaar van paus Franciscus (deel 1)


In december blikt katholiekleven.nl terug op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? Het multimediakanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie zet de hoogtepunten van 2021 per kwartaal op een rij. In de eerste aflevering wordt teruggekeken op de maanden januari tot en met maart.
 
Lees meer

Week van gebed voor eenheid van christenen 2022: ‘Licht in het duister’


Tijdens de Week van gebed voor eenheid van christenen 2022 staan christenen vanuit de hele wereld stil bij de ster van Betlehem. Een licht dat schijnt in het duister en de weg wijst naar Jezus. Het thema voor deze editie van de gebedsweek luidt ‘Licht in het duister’. De jaarlijkse gebedsweek vindt plaats van 16 tot en met 23 januari. Kerken uit het Midden-Oosten kozen het thema naar aanleiding van het tweede hoofdstuk van het Matteüs-evangelie.
 
Lees meer

Arthur Miedema benoemd tot nieuwe ambtelijk secretaris CIO


Bij het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland is Arthur Miedema (37) benoemd tot beleidsmedewerker van de Bisschoppenconferentie en ambtelijk secretaris van het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken). Hij gaat onder meer de belangen behartigen van de leden van het CIO bij de overheid.
 
Lees meer

Paus roept Heilig Jaar uit voor pater Karel in Munstergeleen


Paus Franciscus heeft een speciaal Heilig Jaar uitgeroepen voor de pater-Karelkapel in Munstergeleen, zo meldt het bisdom Roermond. Aanleiding is de 200ste geboortedag van de heilige Karel Houben.
 
Lees meer

Kerkbalans: volgende maand is het zover!


In januari vindt Actie Kerkbalans plaats. In haar december-nieuwsbrief wijst de organisatie parochies en gemeenten onder meer op het belang van goede communicatie over deze actie.
 
Lees de nieuwsbrief

Kinderkamp en tienerkamp 2022


Na de succesvolle editie van 2021 organiseert het Aartsbisdom Utrecht ook in 2022 weer een kinder- en tienerkamp. Beide zomerkampen vinden opnieuw plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle en worden gehouden van 6 t/m 11 augustus. Het thema van het kinderkamp is ‘Beestenbende’ en dat van het tienerkamp ‘Reis door de tijd’. De aanmelding is geopend, dus wees er snel bij!

Synode en meer in bisdomblad ‘Op Tocht’


Het decembernummer van het bisdomblad ‘Op Tocht’ bevat een uitgebreid interview met hulpbisschop en vicaris-generaal mgr. Th. Hoogenboom vanwege het synodale proces in het Aartsbisdom Utrecht. Uiteraard staat dit Kerstnummer ook stil bij Kerstmis – zelfs de gehele Kersttijd komt aan bod. Elise Bangma-Mertens (projectmedewerker Huwelijk en gezin) vraagt zich in een artikel namelijk af: Hoe kunnen we de Kersttijd in het gezin vieren en beleven?
 
Lees meer

Oproep: nomineer projecten voor de Ariëns Prijs


In 2022 wordt de Ariëns Prijs voor Diaconie voor de zevende keer uitgereikt. Omdat – waarschijnlijk door de coronaviruspandemie – het aantal aanmeldingen tot nu toe erg beperkt is, doet de organisatie van de prijs een hernieuwde oproep om projecten te nomineren.
 
Lees meer

Interview: mgr. Hoogenboom over het synodaal proces


De diocesane fase van de Algemene Bisschoppensynode 2023 is in volle gang. De parochies in het Aartsbisdom Utrecht zijn gestart met de voorbereidingen van gespreksbijeenkomsten. Maar wat is de meest vruchtbare geestelijke houding van deelnemers aan deze parochiële geloofsgesprekken? In het decembernummer van het bisdomblad ‘Op Tocht’ gaat mgr. Hoogenboom – contactpersoon voor de organisatie van het synodale proces in het Aartsbisdom Utrecht – daarop in.
 
Lees hier het interview

TV-Missen Tweede Kerstdag en Driekoningen vanuit Aartsbisdom


De rechtstreekse uitzending van de Eucharistieviering op tv komt op Tweede Kerstdag vanuit de H. Nicolaaskerk in Baarn. Celebrant die dag is pastoor Joachim Skiba, met hem is ook het Geloofsgesprek. Een week later, op zondag 2 januari, wordt Driekoningen gevierd. De Mis wordt dan uitgezonden vanuit de St. Lambertusbasiliek in Hengelo; pastoor Jurgen Jansen is de celebrant. In het voorafgaande Geloofsgesprek spreekt Leo Fijen met kardinaal Eijk over onder meer de hoop die het nieuwe jaar biedt, ook in deze moeilijke tijd.

Geloofsgesprek, 9.45 uur op NPO2
Eucharistieviering, 10.00 uur op NPO2

Utrechtse bisschoppen: Zalig Kerstmis en Gods zegen voor 2022


Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, zijn hulpbisschoppen Th. Hoogenboom en H. Woorts en de medewerkers van het Aartsbisdom Utrecht wensen iedereen van harte een Zalig Kerstmis en Gods zegen voor het jaar 2022: “We zijn dankbaar voor de vele Kerstwensen die we altijd mogen ontvangen. Het lukt helaas niet altijd om iedereen persoonlijk te antwoorden. Daarom willen we dat langs deze weg doen.”
 
Klik hier om de kerstkaart te bekijken

Speurtocht langs kerststallen in winkelhart Enschede


In het winkelhart van Enschede is in de periode van Advent en Kerstmis een tentoonstelling van Kerststallen opgebouwd. Maar liefst 17 winkeliers en andere locaties hebben daarvoor een plekje in hun winkel of etalage beschikbaar gesteld.
 
Lees meer

Kerst(inloop)markt in Renkum


In de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming-kerk aan de Dorpsstraat 1 in Renkum is zaterdag 18 december een kerstmarkt, in de vorm van een inloop, van 10.30 tot uiterlijk 16.00 uur. De markt wordt zó gehouden dat ze voldoet aan de geldende coronaregels. In de kerk staan bezoekers stil bij het nagebouwde dorp Bethlehem met de kerststal, waar Renkum bekend om staat. Ook staan er ongeveer 25 kerststalletjes opgesteld uit de verzameling van de 90-jarige André van der Linden uit het Drentse Roden.
 
Lees meer

Kerststallenroute ‘De Weg van het Licht’ in Baarn


Rond Kerst 2021 wordt voor het 26ste achtereenvolgende jaar de kerststallenroute in Baarn georganiseerd. In 274 Baarnse tuinen staan kerststallen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De kerststallenroute kent een grote variatie, zo meldt de organisatie op haar website: stallen, schilderijen, kinderkerststallen, wandkleden, et cetera. Deze kerststallen en kersttaferelen zijn voor het overgrote deel door de deelnemers zelf gemaakt.
 
Lees meer

Diakenwijding Antoon van Gaans en Richard Meijer


De diakenwijding van Antoon van Gaans en Richard Meijer vindt plaats op zaterdag 15 januari 2022 in de Utrechtse St. Catharinakathedraal (Lange Nieuwstraat 36). Van Gaans en Meijer worden tot permanent diaken gewijd. De viering begint om 10.30 uur. De wijdingsplechtigheid zal plaatsvinden conform de dan geldende coronamaatregelen en is dus waarschijnlijk alleen op uitnodiging bij te wonen. Kardinaal Eijk: “In deze tijd van voorbereiding vraag ik om uw gebed voor de wijdelingen.”

Dag van het Jodendom


In het kader van de jaarlijkse Dag van het Jodendom organiseert de Diocesane Werkgroep Kerk en Jodendom van het Aartsbisdom Utrecht op zondag 23 januari voor alle geïnteresseerden (inclusief medechristenen van andere kerken en kerkelijke gemeenschappen) een inspiratiebijeenkomst in de H. Apostel Pauluskerk te Utrecht.
 
Lees meer / aanmelden
Facebook Facebook
Website Website
2021 Aartsbisdom Utrecht, Alle rechten voorbehouden.