Copy
Nieuwsbrief nr. 2
Bekijk deze mail in uw browser

Nieuwsbrief nr. 2, 5 februari 2018

 

Beste lezer,

Met deze Nieuwsbrief (die onregelmatig zal verschijnen) willen het Aartsbisdom Utrecht en bedevaartorganisatie VNB u net als bij vorige bisdombedevaarten naar Lourdes op de hoogte houden van het laatste nieuws. De informatie is ook na te lezen op www.aartsbisdom.nl. Mocht u van iemand in uw (digitale) omgeving vermoeden dat hij of zij belangstelling heeft voor deze Nieuwsbrief: stuur deze dan vooral door! Zij kunnen zich via onderstaande link aanmelden. (Voor de goede orde: u hoeft uzelf natuurlijk niet meer aan te melden.)
 
Aanmelden voor deze Nieuwsbrief

Van de hoofdaalmoezenier


Beste medepelgrim,

De voorbereidingen voor onze vierde diocesane bedevaart naar Lourdes zijn in volle gang: diverse werkgroepen zijn bezig met de invulling van het programma, in vele parochies worden informatiebijeenkomsten gehouden en inmiddels hebben zich al honderden pelgrims ingeschreven. Om het overzicht te bewaren is het fijn als de inschrijvingen direct gebeuren en niet worden opgespaard. Daarom opnieuw het verzoek aan contactpersonen om de inschrijvingen snel door te geven aan VNB. Hartelijk dank daarvoor!

Mede namens de diocesane werkgroep bedevaarten wens ik u allen veel succes met de verdere voorbereidingen van onze Lourdesbedevaart.

Hartelijke groet,

Vicaris R.G.W. Cornelissen
Hoofdaalmoezenier Bisdombedevaart 2018

Pastoraal thema: ‘Doe alles wat Hij u zeggen zal’


Als pastoraal thema voor Lourdes 2018 is gekozen: ‘Doe alles wat Hij u zeggen zal’ (Joh 2,5). Het gebeuren van Lourdes is 160 jaar jong, maar zoals het Evangelie nog altijd actueel, aldus de toelichting op het thema: “Het jaar 2018 kan de gelegenheid zijn voor een terugkeer naar de bronnen, naar Maria en Bernadette. Maria toonde zich in Kana heel attent voor de noden van de mensen. Zij heeft kunnen zeggen: ‘Mij geschiede naar Uw woord’ en tot de dienaren bij de bruiloft van Kana: ‘Doe maar wat Hij u zeggen zal.’ Maria geeft ons de moed te gehoorzamen aan de stem die klinkt in ons binnenste.”

Informatiebijeenkomsten in parochies


Op vele plekken in het aartsbisdom zijn de afgelopen weken informatiebijeenkomsten gehouden over de Lourdesbedevaart. Onder meer in Twello (parochie Franciscus en Clara), Apeldoorn (Emmausparochie), Vorden (parochie Twaalf Apostelen), Raalte (zie foto), Heeten (parochie H. Kruis) en Vleuten (parochie Licht van Christus) zijn in goede sfeer dergelijke bijeenkomsten gehouden, soms vooraf gegaan door een Vesperviering. Wie ook zo’n bijeenkomst wil organiseren, kan contact opnemen met Ben Lokate (tel.: 030 2361570 / lokate@aartsbisdom.nl).

Mgr. Woorts in podcast over bedevaarten


In een nieuwe podcast spreekt katholiekleven.nl met mgr. Woorts over bedevaarten en zijn eigen allereerste bedevaart: “Dat was een fantastische, geweldige, indringende ervaring.” Het was 1979 en de bisschop herinnert zich die bedevaart naar Lourdes als de dag van gisteren. Wat maakte die reis zo bijzonder? Katholiekleven.nl sprak de Utrechtse hulpbisschop op 13 januari in Amersfoort tijdens de landelijke ontmoetingsdag voor vrijwilligers en pelgrims van de VNB.

Klik hier voor meer informatie en om de podcast te beluisteren.

Foto: Na afloop van de H. Mis op de VNB-dag zegende mgr. Woorts de waarderingstekens voordat deze werden uitgereikt aan vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor VNB.

Herinrichting Heiligdom Lourdes vordert


Sinds de vorige bisdombedevaart naar Lourdes in 2015 is het Heiligdom deels heringericht. In het kader van het project ‘De Grot, hart van Lourdes’ zijn aanpassingen gedaan. Belangrijkste reden was de overstroming enkele jaren geleden, die forse schade aanrichtte. Inmiddels is er een nieuwe sacristie rechts van de Grot, met een muur waarin achttien nissen met kraantjes voor Lourdeswater zijn gemaakt. Het aantal verwijst naar de achttien verschijningen van Maria aan Bernadette. De kaarsenbakken zijn verplaatst naar de overkant van de rivier de Gave. Ook het gebouw waarin de baden zijn gevestigd, krijgt een opknapbeurt. Een andere aanpassing is de verplaatsing van de kleine kruisweg (de kruisweg voor de zieken), deze komt bij de bedevaartweide en is zo beter toegankelijk.
 
Lees meer en bekijk foto’s

Stagemogelijkheid voor jongeren


De bisdombedevaart naar Lourdes valt in 2018 in de meivakantie. Dat betekent dat ook dit keer jongeren alle gelegenheid hebben om mee te gaan. VNB biedt verschillende stageplaatsen aan voor MBO en HBO studenten. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met VNB, tel.: 073 6818111.

Korting voor jongeren


Ook voor jongeren is een bedevaart naar Lourdes vaak een onvergetelijke ervaring. De Jeugdfondsen uit de drie vicariaten Arnhem, Deventer en Utrecht geven daarom een korting van 100 euro per jongere. Dat maakt het (financieel) extra aantrekkelijk voor parochies om jongeren mee te nemen naar Lourdes. VNB handelt dit af met de fondsen.

Verslag VNB-dag in Amersfoort


In theater Flint in Amersfoort werd op zaterdag 13 januari de jaarlijkse VNB-dag gehouden. Uit het hele land waren zo’n 900 mensen bijeen. Vele gelovigen uit het Aartsbisdom Utrecht waren erbij. De dag startte met een Eucharistieviering met als hoofdcelebrant kardinaal Eijk. VNB blikte daarna onder meer vooruit op komende bedevaarten, zoals onze bedevaart naar Lourdes. Het Aartsbisdom Utrecht was aanwezig met een eigen stand, met informatie over de diocesane bedevaarten.
 
Lees hier het verslag van deze dag

Pancratiusparochie reist met twee Lancebussen


Vanuit de Twentse Pancratiusparochie (Tubbergen e.o.) gaan maar liefst twee VNB Lancebussen mee met de bisdombedevaart naar Lourdes. De VNB Lance is een bus die, naast gezonde pelgrims, ook plaats biedt aan pelgrims die zorg nodig hebben. Zoals pelgrims die van een (elektrische) rolstoel gebruik maken of pelgrims die liggend vervoerd moeten worden.

Reisopties


Nog even de reisopties op een rijtje:
- TGV: 28 april t/m 5 mei
- Bus en VNB Lance: 27 april t/m 5 mei

Prijzen:
- € 899 (driesterren hotel, op basis van tweepersoonskamer)
- jongeren (t/m 25 jaar) € 599
- kinderen (t/m 11 jaar) € 499
 
Aanmelden voor de TGV
 
Aanmelden voor de bus
 
Aanmelden voor de VNB Lance
Facebook
Website
2018 Aartsbisdom Utrecht, Alle rechten voorbehouden.