Copy
Nieuwsbrief nr. 221
Bekijk deze mail in uw browser

Nieuwsbrief nr. 221, 16 september 2020


Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u editie nr. 221 van de nieuwsbrief ‘aartsbisdom.nu’ van het Aartsbisdom Utrecht. Hierin staan we uiteraard uitgebreid stil bij het overlijden begin deze maand van kardinaal Simonis, het afscheid nemen en zijn uitvaart. Ook is er onder meer een verslag van de start van het nieuwe cursusjaar van het Ariënsinstituut, de ontmoetingsdag van de Ariënskring in Ommen en de TV-Mis die op zondag 27 september vanuit Lourdes wordt uitgezonden en waarin mgr. Woorts de celebrant is. Veel leesplezier!
(Foto kardinaal Simonis: Ramon Mangold)

Uitvaart kardinaal Simonis: ‘Hij wilde getuige zijn van Christus tot het einde toe’


In de St. Catharinakathedraal te Utrecht was op 10 september de uitvaartplechtigheid van kardinaal Simonis. Vanwege de coronamaatregelen was de viering alleen toegankelijk voor genodigden, wel zond KRO-NCRV de plechtigheid live uit. Hoofdcelebrant was de huidige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Eijk. De preek werd verzorgd door bisschop De Korte van ‘s-Hertogenbosch, voormalig hulpbisschop van kardinaal Simonis. Aan het eind van de viering hield prof.dr. Paul van Geest een In memoriam over kardinaal Simonis.
 
Lees meer

Parochies luiden kerkklok ter ere van kardinaal Simonis


Woensdag 9 september werd de kist met het lichaam van kardinaal Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, vanuit Voorhout (Zuid-Holland) naar de Sint Catharinakathedraal in Utrecht overgebracht. De staf van het Aartsbisdom Utrecht had de parochiebesturen van de parochies van het aartsbisdom verzocht om die dag indien mogelijk om 11.00 uur de kerkklok te luiden, ter ere van de overleden emeritus aartsbisschop.
 
Lees meer

Videoboodschap kardinaal Eijk bij overlijden kardinaal Simonis


In een videoboodschap reageerde kardinaal Eijk een dag nadien op het overlijden van kardinaal Simonis. In de video deelt kardinaal Eijk enkele herinneringen aan kardinaal Simonis, die hij al vroeg leerde kennen “als een warme, plezierige man, tegelijkertijd was de wijze waarop hij het geloof uitdroeg voor mij een voorbeeld.”
 
Lees meer

Mensen nemen in Utrechtse kathedraal afscheid van kardinaal Simonis


Woensdag 9 september is de kist met het lichaam van kardinaal Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, overgebracht naar de Sint Catharinakathedraal in Utrecht. Daar kwam de kist iets na elf uur aan. De parochies van het Aartsbisdom Utrecht was gevraagd om rond die tijd de klokken te luiden. Na de ontvangst was er om 12 uur een korte gebedsviering met kardinaal Eijk, de beide hulpbisschoppen van het Aartsbisdom Utrecht mgr. Hoogenboom en mgr. Woorts, vicaris Pauw en rector Kuipers (beiden priester gewijd door kardinaal Simonis).
 
Lees meer

Condoleances paus Franciscus na overlijden kardinaal Simonis


Via pauselijk nuntius mgr. Aldo Cavalli ontving kardinaal Eijk een condoleance bericht van paus Franciscus: “Bedroefd over de dood van kardinaal Adrianus Johannes Simonis, breng ik u en de geestelijken, religieuzen en lekengelovigen van het aartsbisdom mijn condoleances over.” Op de website van het bisdom Rotterdam (de eerste bisschopsbenoeming van kardinaal Simonis) stond mgr. Van den Hende stil bij diens overlijden.
 
Lees meer

Overlijdensbericht Adrianus kardinaal Simonis


Op 2 september is overleden Adrianus Johannes kardinaal Simonis, emeritus-aartsbisschop van Utrecht. Kardinaal Simonis is 88 jaar geworden. Hij woonde na zijn emeritaat enige tijd in het Brabantse Nieuwkuijk, in Mariapoli Mariënkroon van de Focolarebeweging. De laatste jaren woonde hij in een zorgcentrum in Voorhout.
 
Lees meer

Online cursus over liefde en seksualiteit


Voor katholieke jongeren met vragen over liefde en seksualiteit is er nu de mogelijkheid om een digitale cursus over dit thema te volgen.
 
Lees meer

Oktober: nieuwe encycliek paus Franciscus over broederschap


Voorafgaand aan de feestdag van Sint Franciscus, 4 oktober, zal paus Franciscus een encycliek over menselijke broederschap en sociale vriendschap presenteren.
 
Lees meer

KRO zendt live tv-mis uit vanuit grot in Lourdes


De Eucharistieviering die de KRO elke zondag op NPO2 uitzendt, komt op 27 september live vanuit de beroemde Grot van de Verschijningen in Lourdes. Hoofdcelebrant is mgr. Woorts. Het Geloofsgesprek is met hem en VNB-vrijwilligster Dorothé van Diemen en haar zoon Marky.
 
Lees meer

Digitale opening academisch jaar TST 2020 / 2021 met kardinaal Eijk


De opening van het academisch jaar 2020-2021 van de Tilburg School of Catholic Theology vond op 2 september digitaal plaats via een gezamenlijke zoom-sessie. Eén van de sprekers was kardinaal Eijk, grootkanselier van de faculteit.
 
Lees meer

Priester Fernando Peró Silva (Opus Dei) overleden


Het Aartsbisdom Utrecht ontving het bericht dat op 13 september te Utrecht Fernando Peró Silva (73) is overleden. Fernando Peró was priester van de Prelatuur van het Opus Dei.
 
Lees meer

Landelijke herdenkingsdienst overleden religieuzen


Het bisdom ‘s-Hertogenbosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) organiseren op zaterdag 19 september om 10.30 uur een landelijke herdenkingsdienst voor alle overleden religieuzen in de periode van 1 maart tot en met 31 augustus 2020.
 
Lees meer

Start cursusjaar Ariënsinstituut met aanstellingen tot lector


Op het Ariënsinstituut begon op zaterdag 12 september het nieuwe cursusjaar van de opleiding tot permanent diaken, catecheet en diaconaal assistent. Vier diakenkandidaten werden die dag aangesteld tot lector.
 
Lees meer

Priesters Ariënskring bijeen in Ommen en omstreken


In Ommen (Emmanuel parochie) en omgeving vond op 7 september de jaarlijkse Ariënskring ontmoetingsdag plaats van priesters van het Aartsbisdom Utrecht. Pastoor Monninkhof had het programma samengesteld: na de Mis in de St. Brigitta kerk te Ommen en de lunch volgden een boottocht op de Vecht en het bidden van de Vespers. Daarna ging het gezelschap van Ommen naar buurtschap Diffelen voor de maaltijd. In zijn inleidend woord op de Eucharistieviering stond mgr. Hoogenboom uiteraard stil bij het overlijden van kardinaal Simonis.

Willibrordvespers in Utrechtse kathedraal


De jaarlijkse Willibrordprocessie in Utrecht (op de tweede zondag van september) kon dit jaar vanwege de coronaviruspandemie niet doorgaan. Plebaan Boogers: “De Willibrordusschrijn bleef dit jaar present onder het altaar in onze St. Catharinakathedraal. Wel konden wij de Vespers vieren in de St. Catharinakathedraal.” Kardinaal Eijk was zondag 13 september de agens, hij hield een homilie over christelijke verkondiging in de 21ste eeuw.
 
Lees meer

Nieuw informatiebord in Kloosterhof Wijk bij Duurstede


In stiltetuin De Kloosterhof, achter de voormalige pastorie naast de katholieke kerk te Wijk bij Duurstede (parochie Paus Johannes XXIII), is een nieuw informatiebord geplaatst over historische gebeurtenissen op deze plek, dertien eeuwen geleden, toen Wijk bij Duurstede nog Dorestad heette. De Kloosterhof is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang voor een moment van verwondering, bezinning of gebed.
 
Lees meer

Wandeltocht naar Bunnik voor jongeren


Met het einde van de zomer in zicht, komen er ook weer activiteiten van JA (Jong Aartsbisdom) aan. Het seizoen begint op zaterdag 19 september klein met een wandeling vanaf Utrecht naar Bunnik (waar de Vespers worden gebeden) en weer terug samen met mgr. Hoogenboom.
 
Lees meer

Openingsviering voor jongeren in Almelo


De jaarlijkse viering waarmee het seizoen van jongerenactiviteiten ‘officieel’ wordt geopend, vindt ditmaal plaats op zondag 27 september in Almelo.
 
Lees meer

Landelijk Roepingenweekend in klooster te Thuine


Van 16 t/m 18 oktober 2020 organiseert het bisdom Groningen-Leeuwarden een roepingenweekend voor jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar. Dit weekend staat open voor deelnemers uit alle zeven Nederlandse bisdommen. Het roepingenweekend wordt gehouden in het Franciscanessenklooster te Thuine (Duitsland), waar de deelnemers verblijven in het gastenhuis.
 
Lees meer

Diakenwijding Paulus Tilma


Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, zal op 7 november Paulus Tilma tot diaken wijden. De plechtigheid vindt om 10.30 uur plaats in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht (Lange Nieuwstraat 36). Vanwege de momenteel geldende coronamaatregelen zal de wijdingsplechtigheid waarschijnlijk alleen op uitnodiging zijn bij te wonen.
 
Lees meer
Facebook Facebook
Website Website
2020 Aartsbisdom Utrecht, Alle rechten voorbehouden.