Copy
Fietsflits Haagse regio
 
 
Inhoud:
+ Fietswinterongemak deel III
+ Vernieuwd fietspad
+ Herinrichting kruispunt Kerkhoflaan/Aletta Jacobsweg
+ Herinrichting Prins Willemstraat
+ Herinrichting Alexanderstraat
+ Plannen voor herinrichting Torenstraat
+ Waar laten we de elektrische snorfietsen?
 

      FIETSWINTERONGEMAK DEEL III


In deze Fietsflits komen we even terug op het winterongemak in februari zoals ook beschreven in Fietsflits 2021/2 en 2021/3.
De Haagse afdeling van de Fietsersbond heeft namelijk een brief aan het gemeentebestuur gestuurd over het gebrekkig sneeuw/ijsvrij maken van fietspaden en fietsstraten.
Hierin wordt geconstateerd dat het op nogal wat fietsroutes niet veilig fietsen was door sneeuw- en ijsplakken op het wegdek. Ook worden een aantal suggesties gedaan om dit voortaan te verbeteren zoals het aandacht besteden aan knelpunten zoals sneeuwhopen op fietsstroken en kruispunten.
De integrale brief staat op de website van de Haagse regio van de Fietsersbond: 
https://haagseregio.fietsersbond.nl/strooibeleid-verbeterpunten-in-brief-naar-wethouders/ .


 
 
VERNIEUWD FIETSPAD

Het Tulapad, een fietspad door de Houtwijk in Loosduinen, is volledig vernieuwd tot vreugde van veel fietsers.  Dit is een fietspad naar ons Fietsersbondhart: glad asfalt, geen stoepranden naast het pad, maar alles vlak en de lantaarnpalen op veilige afstand van het fietspad. Hulde voor de ontwerper!

 
 HERINRICHTING KRUISPUNT   KERKHOFLAAN/ALETTA JACOBSWEG

Het kruispunt Kerkhoflaan/Aletta Jacobsweg wordt opnieuw ingericht. Prima, maar jammer dat het op deze wijze gebeurt. Waarom toch steeds die veel te hoge stoepranden?
De ontwerper moet er toch van op de hoogte zijn dat fietsers trappers hebben die gemakkelijk kunnen blijven hangen achter deze bochtige constructie. Vooral als een fietsers hellend door de bocht gaat. Ook leiden deze hoge stoepranden de aandacht van de fietser van het verkeer af. Leg die stoepranden toch lager aan: lager dan 5 cm! 
  
Straks moeten de fietsers die op de foto van links komen een bocht van 90 graden maken, de beruchte Haag(k)se bocht. Niet fijn en niet veilig!
Ontwerper, denk vanuit de fiets en de fietser voordat u een ontwerp maakt.


 
HERINRICHTING PRINS WILLEMSTAATDe herinrichting van de Prins Willemstraat, een onderdeel van een sterroute, is bijna klaar.
Een sterroute is een fietsroute van hoge kwaliteit, die van de gemeente de kwalificatie krijgt: snel, veilig en comfortabel. Maar zijn de fietsvoorzieningen hier wel veilig en comfortabel?
Op de bovenstaande foto ziet u het laatste stukje van het vrij liggende fietspad (2 m breed) dat in de Jurriaan Kokstraat is aangelegd, keurig links een vlakke afscheiding en rechts een schuine afscheiding. Hier zal niet gauw over gevallen worden. Even verderop wordt de weg versmald en krijgt links en rechts ook nog eens hoge trottoirbanden. Daar blijf je als fietser verre van, zo blijkt uit onderzoek, zeker een halve meter. De versmalling past ook goed bij de fietsstrook die een breedte heeft van 1,30 meter.Zoals te zien ligt er tussen de fietsstrook en de autoparkeerruimte geen rabatstrook. Een rabatstrook is een buffer tussen de fietsstrook en de parkeerstrook die normaal toegepast wordt ten behoeve van de veiligheid van de fietser. Bij de aanwezigheid van een rabatstrook kan de fietsstrook over de hele breedte gebruikt worden. Nu blijft er een stuk van minstens een halve meter ongebruikt, omdat je daar niet kunt fietsen. Doe je dat toch - dat heet schuren - dan raak je de geparkeerde auto's en iedere fietser weet wat er dan gebeurt. De effectieve breedte van deze strook wordt daardoor slechts 80 cm. In het Mobiliteitsplan van de gemeente staat dat een fietsstrook in een sterroute minimaal 1,75 meter breed moet zijn en daar komt ook nog een rabatstrook bij.
Aanvankelijk wilde de gemeente het autoparkeren uit de straat halen om meer ruimte voor de fietser te creëren, er ligt per slot een parkeergarage in de straat. Maar de winkeliers waren tegen en de gemeente ging daarin mee. Dus moest de fietser ruimte inleveren ten behoeve van de geparkeerde auto.
De Fietsersbond heeft het al vaak gezegd: in Den Haag is het autoparkeren belangrijker dan veilig fietsen. 


 
HERINRICHTING ALEXANDERSTRAAT
 
   
Het einde van de werkzaamheden aan de Alexanderstraat komt in zicht. De Alexanderstraat is onderdeel van een sterroute. Bovenstaande foto toont het nieuwe wegdek dat bestaat uit grove klinkers, de zogenaamde residentiekwaliteit. Voor de fietser betekent dit flink door elkaar trillend fietsen. Niet het wegdek dat hoort bij een sterroute. Er is geen fietspad, fietsstrook of zelfs maar een fietssuggestiestrook (een strook die suggereert een fietsstrook te zijn maar dat niet is). Wel zijn deels autoparkeerplaatsen verwijderd ten behoeve van een langere en comfortabele tramhalte.Op de brug voor de kruising met de Mauritskade is er ineens een niet te brede fietsstrook gevolgd door  een OFOS (opgeblazen fiets opstelstrook) vooral bedoeld voor het linksaf slaande fietsverkeer. De rijbaan voor autos is erg smal, en beetje vrachtauto heeft ook stukje fietsstrook nodig.
Dus veilig en comfortabel? Nou nee!


 
PLANNEN VOOR HERINRICHTING TORENSTRAAT

 

Onlangs gaf de gemeente Den Haag de plannen vrij voor inspraak voor de herinrichting van de Torenstraat (op bovenstaande foto staat de huidige situatie), de Vondelstraat en de Zoutmanstraat. Ook een deel van de Laan van Meerdervoort valt hieronder. Aanleiding voor deze plannen is de aanpassing van tramlijn 16 door deze straten. 
Een paar citaten uit de plannen:
Het doel is 'Het verbeteren van de fietsveiligheid daar waar die in het geding komt of is". "De norm is het realiseren van fietspaden conform het Handboek Openbare Ruimte daar waar geen 30 km/u regime van toepassing is".
De Vondelstraat wordt een deel van een sterroute genoemd. Dat is niet juist! Alleen de Torenstraat is onderdeel van een sterroute. In de Torenstraat en Vondelstraat komen vrijliggende fietspaden die niet allemaal even breed zijn, in de Zoutmanstraat komt aan beide zijden een wegdeel tussen de stoep en de tramrails van 1,50 meter breed.

Eerste reactie van de Fietsersbond:
Niet het genoemde Handboek, maar de fietser en zijn/haar fiets moet de norm zijn voor het realiseren van fietsvoorzieningen. In het Handboek staat trouwens niet veel op het gebied van fietsen.
Onze eerste vraag is: Hoeveel fietsers rijden per etmaal door de Vondelstraat en de Torenstraat en dan in het bijzonder tijdens de spitsuren? De uitkomst hiervan geeft aan hoe breed het fietspad moet worden. Daar zijn tabellen voor. Nu bepaalt vooral de ruimte die nog over is (nadat de rijdende en geparkeerde auto aan bod gekomen zijn) hoe breed een fietspad wordt.
De aansluiting bij het kruispunt Torenstraat/Noordwal/Veenkade staat niet in het plan. Bij het afslaan staan weer de inmiddels beruchte Haag(k)se bochten op het programma. Straatmeubilair als masten van de bovenleiding en verlichting staan te dicht bij de geplande fietspaden. In het Handboek staat daarover juist wel iets: straatmeubilair staat op een afstand van 60 cm van het fietspad.


In de Zoutmanstraat komt de fietser in de knel, het fietsverkeer wordt geacht voor het overige verkeer uit te fietsen. Dat voelt niet goed!

Er is nog veel meer te noemen. Voor degene die hierover meer te  weten wil komen:
 https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/Overige%20bestuurlijke%20stukken/647865 .
Kortom er is genoeg werk aan de winkel voor de Fietsersbond om hiermee aan de slag te gaan.WAAR LATEN WE DE ELEKTRISCHE SNORFIETSEN?


Steeds vaker zien wij elektrische snorfietsen opgesteld staan ergens in de stad en lang niet altijd even verantwoord. .
Zo staan de bovenstaande snorfietsen wel erg dicht bij het fietspad, de op een na laatste hangt zelfs een stukje boven het fietspad. Je zal hier maar als voetganger (misschien wel met een rollator) over willen steken. Dat kan hier alleen maar via het fietspad.
Tip voor de gemeente: als u opstelplaatsen aanwijst voor dit soort leenvoertuigen geef dan via een rechthoek aan waarbinnen deze voertuigen moeten staan.
 

Our mailing address is:                                                                      

fietsflits@gmail.com
Klik hier:
als u zich wilt afmelden


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fietsersbond afdeling Haagse regio · Stephensonstraat 11 Den Haag · Den Haag, 2561XP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp