Copy
Fietsflits Haagse regio
 

Inhoud
- Fietstunnel onder station HS dicht tot eind juli
- Lutherse Burgwal in Den Haag tot half juli afgesloten 
- Autoparkeerplekken Gedempte Gracht worden begin 2023 opgeheven
- Groep de Mos wil fietsverbod in winkelstraten Haagse binnenstad
- Hoe is het gesteld met fietsvoorzieningen op station Laan van NOI en Mariahoeve?
- Aanbeveling CROW-Fietsberaad: minimale breedte fietspad 2.30 meter
 
FIETSTUNNEL STATION HS DICHT TOT EIND JULI
 


In de vorige Fietsflits 2022/5 schetsten we het beeld dat fietsers in Den Haag op veel plaatsen gele borden tegen komen die aangeven dat ze om moeten rijden, zoals in de Torenstraat, de Stadshouderslaan en de Gravenstraat.
Er blijken echter nog meer afsluitingen te zijn zoals de fietstunnel onder het station Holland Spoor die tot eind juli dicht is. Fietsers moeten omrijden via de Rijswijkseweg of via het voetgangersgedeelte met de fiets aan de hand. 
https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4594123/werkzaamheden-aan-asfalt-en-verlichting-in-tunnel-onder-station-hollands-spoor


  
 LUTHERSE BURGWAL TOT HALF JULI AFGESLOTEN


 
Ook de Lutherse Burgwal is wegens werkzaamheden afgesloten tot half juli. Fietsers komend vanaf de Grote Markt naar de Paviljoensgracht moeten omrijden via de Grote Marktstraat/ Raamstraat/Gedempte Burgwal of via Boekhorststraat/Herderstraat.

 
 
OPHEFFEN AUTOPARKEREN GEDEMPTE GRACHT/BURGWAL BEGIN 2023 


 
In het kader van de aanleg van een alternatieve fietsroute voor de Grote Marktstraat wil de gemeente Den Haag begin 2023 een begin maken met de eerste fase van de herinrichting van de Gedempte Gracht/Gedempte Burgwal. Dit houdt in dat de autoparkeerplekken verdwijnen, fietsparkeerruimte verplaatst wordt en dat er venstertijden voor vrachtauto's ingesteld worden.
Verder komt er met de invoering van deze eerste fase 'een voorkeursroute voor het doorgaand fietsverkeer': tot 11.30 uur door de Grote Marktstaat en vanaf 11.30 uur via de Gedempte Gracht. De gemeente wil hiermee de alternatieve fietsroute via de Gedempte Gracht alvast stimuleren om het doorgaande fietsverkeer in de Grote Marktstraat (gedurende drukke uren) te verminderen.
Maar het zal duidelijk zijn dat er met de invoering van deze maatregelen nog steeds geen veilige en comfortabele alternatieve fietsroute voor de Grote Marktstraat tot stand komt. De rijdende auto blijft immers welkom en het autoparkeren achter de Bijenkorf en de parkeergarages blijft in takt. Het is daarom goed dat de gemeente besloten heeft (nu) geen fietsverbod voor de Grote Marktstraat in te voeren.  
https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/Overige%20bestuurlijke%20stukken/757406
 


GROEP DE MOS WIL FIETSVERBOD IN WINKELSTRATEN HAAGSE BINNENSTAD

 

 
Het raadslid Sluijs van Groep de Mos heeft schriftelijke vragen gesteld over de 'fietschaos in de Haagse winkelstraten' zoals die in een artikel in 'De Telegraaf' werd geschetst. Hij pleit voor een fietsverbod in de winkelstraten in de binnenstad. Dit in plaats van de gemeentelijke regeling 'Winkels open, fietsers lopen' die volgens hem niet werkt mede omdat deze niet gehandhaafd wordt.
In antwoord hierop stelt het college dat 'winkels open, fietsers lopen' bedoeld is om de overlast in het voetgangersgebied te verminderen en dat nader onderzoek kan uitwijzen waar eventuele bijsturing nodig is.

https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/11476145/1/RIS311792+Beantwoording+SV+Ondernemers+Hofkwartier+zijn+fietschaos+spuugzat
 


 
FIETSVOORZIENINGEN STATION LAAN VAN NOI EN MARIAHOEVEArthur Marquard en Nol Witte hebben de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de fietsvoorzieningen op de Haagse stations Laan van NOI en Mariahoeve.
De conclusie is dat bij station Laan van NOI veel te verbeteren valt zoals de overvolle fietsenstallingen en een te beperkt aantal beschikbare OV-fietsen.
Over station Mariahoeve zijn ze beter te spreken. De fietsvoorzieningen zijn hier redelijk op orde maar ook hier te weinig beschikbare OV-fietsen.
Zie verder op de website van de Fietsersbond afdeling Haagse regio: 
https://haagseregio.fietsersbond.nl/stationsschouw-deel-ii-station-den-haag-laan-van-noi/
https://haagseregio.fietsersbond.nl/stationsschouw-deel-i-station-den-haag-mariahoeve/
 
CROW-FIETSBERAAD: MINIMALE BREEDTE FIETSPAD 2.30 METER.CROW-Fietsberaad beveelt aan voortaan een minimale breedte van 2.30 meter voor het vrijliggende fietspad aan te houden. Deze breedte is nodig voor de veiligheid en het comfort van de fietser en geeft de mogelijkheid dat fietsers naast elkaar kunnen rijden.
Het zal duidelijk zijn dat veel fietspaden binnen de bebouwde kom in de Haagse regio niet aan deze norm voldoen. Zoals het smalle fietspad langs de Laan van NOI (zie foto boven) waar inhalen bijna onmogelijk is ook al vanwege de opstaande rand tussen fietspad en trottoir.
Nu maar hopen dat de gemeente Den Haag en de andere gemeenten in de Haagse regio hiermee snel aan de slag gaan te beginnen met de aller smalste fietspaden.
CROW-Fietsberaad is het kenniscentrum voor fietsbeleid van de Nederlandse overheden. 

https://www.fietsberaad.nl/Kennisbank/Een-fietspad-moet-voortaan-minstens-2,30-meter-bre?URLReferrer=sort%3d0%253b%26itemtypeid%3d(int)58%253b%26page%3d3%26aliaspath%3d%252fKennisbank

 
 
 
 Our mailing address is:                                                                      

fietsflits@gmail.com
Klik hier:
als u zich wilt afmelden


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fietsersbond afdeling Haagse regio · Stephensonstraat 11 Den Haag · Den Haag, 2561XP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp