Copy
Fietsflits Haagse regio
  
INHOUDSOPGAVE
+ ALV Fietsersbond afdeling Haagse regio van 8 december gaat niet door
+ 3 metalen drempels in de Weimarstraat nog niet verwijderd
+ 'Alle fietsers gelijk groen' op het Emmaplein zonder dat dit aangegeven wordt 
+ De 4 grote gemeenten willen 30 km/u als norm in de bebouwde kom
+ Gemeente Den Haag wil 's middags fietsverbod in de Grote Marktstraat
+ Onveiligheid in Amsterdam door flitsbezorgers 
 
 


In de vorige Fietsflits 2021/11 werd aangekondigd dat er op woensdag 8 december in het Koorenhuis een ALV met een Fietsdebat wordt gehouden. In verband met de aangescherpte coronamaatregelen kan dit niet door gaan. Begin volgend jaar wordt dit hopelijk ingehaald. 

 
 
TOCH NOG 3 METALEN DREMPELS IN DE WEIMARSTRAAT 
 
        


In tegenstelling tot wat we in de vorige Fietsflits (Fietsflts 2021/11) schreven heeft de gemeente toch niet alle metalen drempels in de Weimarstraat verwijderd. Alleen de eerste twee drempels vanaf de Valkenboslaan zijn vervangen door gewone plateaus. De andere liggen er nog steeds en de vraag is nu wanneer de gemeente ook deze 3 gaat vervangen. 
ALLE FIETSERS GELIJK GROEN OP EMMAPLEIN 
   


 

Kortgeleden fietste ik vanaf de Veenkade over het Emmaplein richting de Constant Rebecquestraat. Aan de overkant werd ik bijna omver gereden door een fietser vanaf de Koningin Emmakade. Eerst dacht ik dat deze door rood reed maar hij bleek ook groen licht te hebben, een geval van 'alle fietsers gelijk groen'  dus. Maar het rare is dat bij dit kruispunt op de meeste tijdstippen de fietslichten juist niet tegelijk op groen gezet worden. Ook op de kruising Conradkade/ Groot Hertoginnelaan wordt zo nu en dan de regel ' alle fietsers tegelijk groen' toegepast. 
Erg verwarrend en ook gevaarlijk voor de fietser.
Ons advies aan de gemeente is zorg voor duidelijkheid. Of de lichten zijn gewoon om beurten groen òf er geldt altijd de regel 'alle fieters gelijk groen'. Maar dan moet de fietsers wel gewaarschuwd worden dat fietsers vanuit de andere richtingen ook door mogen rijden bij groen licht. 
Veel gemeenten gebruiken hiervoor een speciaal verkeersbord  

DE 4 GROTE GEMEENTEN WILLEN 30 KM/U ALS NORM IN DE BEBOUWDE KOM

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben gezamenlijk een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Hierin staat een oproep de standaard maximum snelheid binnen de bebouwde kom te verlagen naar 30 kilometer per uur. Op dit moment zijn er snelheidsremmende maatregelen verplicht op deze wegen. De vier gemeenten willen echter niet overal op 30 km wegen drempels neerleggen ook al omdat dit voor de hulpdiensten te veel hinder oplevert. Voor grotere doorgaande stadswegen zou de 50 km per uur gehandhaafd kunnen blijven als er vrijliggende fietspaden zijn.  
https://www.omroepwest.nl/nieuws/4490747/den-haag-pleit-voor-30-kilometer-per-uur-in-stad-meer-nodig-dan-een-bordje-vervangen

 
S' MIDDAGS FIETSVERBOD IN GROTE MARKTSTRAAT

 

 

De Haagse verkeerswethouder van Asten wil eind 2023 een fietsverbod tussen 11.30 uur en 18.00 uur in de Grote Marktstraat invoeren.  Fietsers zouden in die tijd uit moeten wijken naar de Gedempte Gracht, de Gedempte Burgwal en de Lutherse Burgwal, waarin fietsstraten komen. De uitwijkroute wordt vrij gemaakt van parkeerplekken voor auto's, maar de rijdende auto blijft welkom. Tot 11.30 uur mogen de fietsers wel door de Grote Markstraat rijden en kunnen vrachtauto's op de Gedempte Gracht en Gedempte Burgwal laden en lossen.
Volgend jaar  wordt het ontwerp verder uitgewerkt en daarna moet de gemeenteraad hierover beslissen. 

https://denhaagfm.nl/2021/11/17/grote-markstraat-wordt-s-middags-verboden-voor-fietsers/
De Fietsersbond heeft eerder al aangegeven dat een fietsverbod in de Grote Marktstraat alleen acceptabel is als er een goed alternatief komt dat veilig en comfortabel is voor de fietser.
Met het continueren van de rijdende auto in de uitwijkroute en de te verwachten rij wachtende auto's voor de parkeerterreinen van de Bijenkorf en de Markhof  is dat niet het geval. 


 
 

 

ONVEILIGE WEGEN DOOR FLITSBEZORGING IN AMSTERDAMIn de NRC van 19 november  stond een artikel over de onveilige situatie in de Haarlemmerstraat in Amsterdam door de e-bikes waarop veel te hard gereden wordt door de bezorgers.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/19/haarlemmerdijk-in-amsterdam-wordt-door-fietsverkeer-no-gozone-a4066171  .
Sinds enige tijd zijn er naast de maaltijd- en pakketbezorgers ook de flitsbezorgers van Gorillas, Flink en Getir die met grote snelheid de klanten van boodschappen voorzien. Het leidt tot een gevoel van onveiligheid bij veel weggebruikers.
De flitsbezorging zal naar verwachting ook in Den Haag  tot nog meer onveilige situaties leiden in combinatie met de vele (deel)scooters op de fietspaden die meestal te hard rijden.  

 

 

 
maling address is:                                                                      

fietsflits@gmail.com
Klik hier:
als u zich wilt afmelden
 

 

 
  


 

 

 

 
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fietsersbond afdeling Haagse regio · Stephensonstraat 11 Den Haag · Den Haag, 2561XP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp