Copy

Stichting Humanitaire Hulp Syrië

nieuwsbrief maart 2017

Wat beweegt ons?
Het onvervreemdbare recht van mensen op waardigheid, respect en veiligheid.

Gelukkig, we kunnen weer aan de slag in Noord-Syrië
Sinds de laatste Nieuwsbrief (nov. 2016) is er veel gebeurd. Tot grote opluchting van veel mensen werd eind november 2016 IS verdreven uit Noord-Syrië. Dat gaf ons en onze lokale partnerorganisatie in de regio weer meer ruimte om de in Noord-Syrië in de steek gelaten vluchtelingen opnieuw de hand toe te steken. Er wordt gewerkt aan de scholen en de eerste schapen zijn gekocht voor de op te bouwen kudde. Veel tranen werden vergoten toen de stad Aleppo viel. Wie durft er nu nog terug? De wereld kreeg meer oog voor de slachtoffers van deze oorlog die haar 7-de jaar is ingegaan: een Oscar voor The White Helmets en een mooie toespraak van de recent overleden filosoof Zygmund Bauman. En tot slot: het jaarverslag 2016. Het bestuur van SHHS is dankbaar zoveel steun te hebben ontvangen en daardoor zoveel steun te hebben kunnen geven. Mogen we ook in 2017 op u rekenen?
Mimi Jorna, Annemiek Goes, Trui Bolscher, bestuursleden SHHS
 
Er is weer een begin!
Gelukkig we kunnen weer aan de slag in Noord-Syrië! De veiligheidssituatie in de regio waar we eerder veel noodhulp hebben gegeven is nu zodanig verbeterd dat we weer kunnen bouwen aan scholen en kinderen weer onderwijs kunnen volgen. Er is geld nodig voor restauratie van de scholen die tijdens de recente gevechten zijn beschadigd (o.a.glas in de ramen), er moeten betere en meer sanitaire voorzieningen komen voor de kinderen, school- en schrijfmateriaal etc. Ruim 2.300 leerlingen volgen inmiddels weer lessen, maar er zijn nog veel kinderen die staan te trappelen om ook te gaan.
Schapen en geiten
Het project met de kippen was een groot succes.
Eten en werkgelegenheid bieden is wat nodig is.
We gaan dat nu proberen met schapen en geiten.
Geitenmelk voor de baby's, schapen- en geitenmelk om kaas en yoghurt van te maken, wol voor warme truien en voor dekens en matrassen. De eerste schapen zijn gekocht in Noord-Syrië. Als de kudde compleet is hebben we er geen omkijken meer naar. Behalve natuurlijk het verdelen van nieuw geboren lammetjes: laat het voorjaar maar komen!
Lees meer over dit project
Documentaire The White Helmets ontving een Oscar!
When the bombs rain down, the White Helmets rush in......
http://www.whitehelmets.org

De korte documentaire, te zien op Netflix, over het levensreddende en gevaarlijke werk van een groep reddingswerkers heeft een Oscar gewonnen. De Nobelprijs voor de Vrede liepen ze mis maar nu is er op deze wijze toch aandacht voor hun werk. Deze groep vrijwilligers die samen in een aantal Syrische steden een burgerwacht, EHBO-post en ambulancedienst vormen hebben duizenden mensen bijgestaan en velen gered, alles met gevaar voor eigen leven. Hun drijfveer is een vers uit de Koran: 1 leven redden is een even grote deugd als het redden van de gehele mensheid.
In zijn dankwoord zegt de woordvoerder: Thank you for standing with us on the side of life. Het belangrijkste voor de groep zelf: Tijdens de prijsuitreiking (waarvoor zij geen visum kregen) konden ze een kind levend onder het puin vandaan halen. Hun grootste wens: De oorlog moet stoppen.
Zie de "acceptance-speech": https://www.facebook.com/TheSyriaCampaign/videos/1310639425694734/ 
 

Verkiezingen in Noord-Syrië

Wij voelen ons gesteund en vereerd dat onze lokale contactpersoon recent gekozen is tot een van de 25 leden van het bestuur van de regio Al Bab in Noord-Syrië en daardoor nog dichter bij het vuur zit. Hij kan zo een bijdrage leveren aan de wederopbouw en wij hebben iemand op een plek die ons meer kansen en mogelijkheden biedt.
Ido: gefeliciteerd en succes.

Onlangs bezochten we een 2-tal uitvoeringen van The Armed Man (Karl Jenkins) - A Mass for Peace. Prachtige uitvoeringen en een mooie collecte-opbrengst voor onderwijs aan de Syrische kinderen in de regio. Een concert met zoveel oorlogsgeweld dat elke vezel in je lichaam verlangt naar VREDE. Ido, "onze man in Syrië", kon vorige week eindelijk na 3 jaar en 20 dagen(!) in het van IS bevrijde Noord-Syrië zijn ouders weer bezoeken. De mensen in dat gebied zagen in de IS-periode vaak de dood voor ogen. Er was maar één vraag van hen aan ons: Bid voor ons!  
 
Jaarverslag 2016

U vindt het volledige verslag op http://humanitairehulpsyrie.nl/anbi/
Enkele belangrijke punten daaruit:
Totaal beschikbare middelen uit donaties: € 107.161,02,-
totaal gemaakte kosten: € 896,-- = 0.85%

 
Op 9 januari 2017 overleed de Pools-Britse socioloog en filosoof Zygmund Bauman (geboren 1925). In dit korte animatiefilmpje geeft hij zijn kijk op vluchtelingen, de angst die er heerst in onze wereld voor vluchtelingen: "We are walking on moving sands. They bring fear in our backyards."
Het kost maar even tijd. Op YouTube vind je meer van en over hem. Kijk je mee? 
Dank!

Wij bedanken u voor al uw steun en goede gaven die SHHS en dus de mensen in nood het afgelopen jaar ontving en hopen dat wij op u mogen blijven rekenen.

 

 

Wij plaatsen regelmatig nieuwsberichten op onze website. Deze kunt u hier lezen:  http://humanitairehulpsyrie.nl/nieuws

Of volg ons op facebook:
 https://www.facebook.com/SHHSyrie/
Geef, Uw gift blijft nodig!
Triodosbank NL33 TRIO 0781 3627 68
tnv St. Humanitaire Hulp Syrie, Enschede
www.humanitairehulpsyrie.nl

                        

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Humanitaire Hulp Syrie · Marthalaan 3 - 74 · Enschede, Ov 7511 AZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp