Copy
Dit is een uitgave van de Stichting Breedband Westerkwartier.
FiberFlits nr. 1, november 2016
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Stichting Breedband Westerkwartier

samen voor ons eigen glasvezelnetwerk

Ga naar de website

Ons aller Westerkwartier krijgt zijn eigen glasvezelnetwerk! Razendsnel en betrouwbaar internet, tv en telefoon. Niet gecontroleerd door een groot commercieel bedrijf, maar ontwikkeld en beheerd door onszelf. Aangelegd door ondernemers uit de regio. In deze regelmatig verschijnende FiberFlits houden we u op de hoogte van de voortgang.

Stand van zaken

Onze ambassadeurs zijn de afgelopen maanden hard bezig geweest in het Zuidelijk Westerkwartier om u te informeren over onze plannen. Ook hebben ze gepeild hoe de belangstelling is om mee te doen. Nou, die is groot! 
Zo'n 1.350 belangstellenden in het Zuidelijk Westerkwartier en circa 1.450 in het gehele Westerkwartier. Genoeg om vol enthousiasme met de plannen door te gaan. De verwachting is dat we de 2.000 in het Zuidelijk Westerkwartier zullen passeren. 

 

Voor het Zuidelijk Westerkwartier zit het zo: Leek, Marum, Nuis/Niebert, Tolbert en Lucaswolde zitten ruim boven de benodigde 65% deelname. De Wilp, Zevenhuizen en Jonkersvaart zitten daar nog onder. Boerakker en Noordwijk zijn nog maar net begonnen. Met de ambassadeurs gaan we er de komende maand nog hard tegen aan. De registratie van belangstellenden eindigt op 15 december a.s. Zodra duidelijk is of de realisatie in het Zuidelijk Westerkwartier haalbaar is, starten we met de rest van het Westerkwartier.
 

Wanneer ligt ons glasvezelnetwerk er? 
Op grond van het huidige aantal aanmeldingen gaan we aan de slag. 

Onze inschatting is dat in het vierde kwartaal van 2017 gestart zal worden met de aanleg.

Wat moet er nu gebeuren?
We zijn gestart met het maken van een goed netwerk-ontwerp. Dat steekt nauw, vergissingen kosten veel geld. Als het ontwerp gereed is, kunnen we 
uitrekenen wat de aanleg van het glasvezelnetwerk kost. Op grond hiervan moet een gunstige lening afgesloten worden. Daarna kan er een aannemer geselecteerd worden.

De provincie en haar € 40 miljoen-regeling


Samen met andere glasvezelinitiatieven in de provincie deden we een poging om invloed te hebben op de concept-regeling van de Provincie, omdat deze ongunstig is voor burgerinitiatieven zoals de onze. Dat is niet gelukt. Toch onderzoeken we op dit moment of we gebruik kunnen maken van die provinciale regeling. Ondertussen gaan we enthousiast verder op het ingeslagen pad: een glasvezelnetwerk realiseren dat op termijn ons gezamenlijk eigendom wordt en waar we zelf de baas over zijn. En waar iedereen in ons Westerkwartier die dat wil glasvezel krijgt, zonder uitzondering. Wij willen onafhankelijk van grote marktpartijen en van de overheid zijn. Wij zijn onze eigen marktpartij. Daarvoor zal binnenkort een coöperatie worden opgericht.
Wat kunt u doen?

Ga naar onze website en lees alles over een eigen glasvezelnetwerk voor onze regio.
Wat kunt u doen?

Stuur deze nieuwsbrief door aan mensen in uw omgeving die ‘m niet kregen.
Wat kunt u doen?

Zegt het voort: Samen glasvezel! Sluit u nu aan via www.glasvezelwk.nl. Doe mee!

achtergrond

Wat is glasvezel eigenlijk?

Een glasvezel is een haardunne vezel, gemaakt van een speciaal soort glas. Daar doorheen kan licht gestuurd worden. Signalen van televisie, telefoon of internet worden omgezet  in ‘enen’ en ‘nullen’. Bij glasvezel betekent dit ‘licht aan’ of ‘licht uit’. Dat aan- en uitzetten kan bij licht supersnel: in meer dan een miljoenste van een seconde en in alle kleuren van de regenboog. Daarom is glasvezel zo snel en heeft het een enorme bandbreedte (dus veel data en informatie).

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dat zouden wij natuurlijk jammer vinden, want dan mist u alle informatie over deze ontwikkeling in het Westerkwartier. Maar hieronder vindt u de mogelijkheid u af te melden. U kunt zich via de website altijd weer aanmelden als u van gedachten verandert.
Wilt u ons iets vragen of zeggen? Stuur een e-mail naar: info@glasvezelwk.nl

Ons postadres is:
Stichting Breedband Westerkwartier
Haarsterweg 14
Marum, Groningen 9363 VD
Netherlands

Add us to your address book

Email Marketing Powered by Mailchimp
Wilt u deze nieuwsbrief niet of anders ontvangen?
verander uw voorkeuren
meld u af voor deze nieuwsbrief

Tekst en ontwerp digiTAAL duurzaam communiceren