Copy
De afgelopen weken presenteerden we de inzichten van Who Cares op verschillende congressen. We concluderen dat het nog steeds nodig is om aandacht te vragen voor nieuwe vormen van wonen en zorg en dat de interesse voor de Who Cares plannen onverminderd groot is. Uitvoering van dit soort integrale en domein-overstijgende oplossingen is echter ingewikkeld. Ook dat is een conclusie na 1,5 jaar Community of Practice. Het grootste probleem is dat gemeenten in het algemeen niet zijn ingericht op dit soort initiatieven. De bottleneck is de verkokering. Daarover meer in het artikel over Michi Noeki. Toch zijn we hoopvol gestemd over de voortgang van de verschillende Who Cares projecten. In deze nieuwsbrief een korte update. En tenslotte vragen we uw aandacht voor een nieuwe prijsvraag om wijken toekomstbestendig te maken: Panorama Lokaal.
 
Het projectteam - Jasper Klapwijk, Marcel van Heck, Milou Joosten, Tim 's Jongers en Rutger Oolbekkink - wenst u allen fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020

Op werkbezoek naar De Oosterburen


Op 15 januari zijn we als projectteam van Who Cares uitgenodigd voor een werkbezoek aan Oosterburen Den Bosch. Rijksbouwmeester Floris Alkemade zal hier ook bij aanwezig zijn. We mogen hiervoor ook 5 mensen uitnodigen vanuit de Community of Practice. Wil je mee naar dit inspirerende project, laat het dan voor 8 januari weten.
 
Een jaar geleden werd de woongemeenschap De Oosterburen opgeleverd. Een appartementencomplex met 19 zelfstandige koop- en huurwoningen en met gemeenschappelijke ruimtes e voorzieningen. Een bewonersinitiatief in optima forma, waarvan de bewoners meer willen zijn dan een verzameling mensen onder hetzelfde dak. Door aandacht te hebben voor elkaar, te investeren en te delen willen ze een omgeving creëren waar iedereen zich prettig, gekend en erkend voelt. 
Update Rotterdam
Het team van het winnende plan Who Dares verkent met de gemeente Rotterdam de haalbaarheid van de toepassing van het gedachtengoed in de wijken Bospolder-Tussendijken in Delfshaven en Bloemhof-Hillesluis in Feijenoord. Voor de wijk Carnisse heeft de Community of Practice afgelopen jaar nog een video gemaakt waarin duidelijk wordt dat zowel de wijk als de zorg in transformatie zijn video.

Panorama Lokaal


Vandaag werd de ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal gelanceerd. Een prijsvraag waarin ontwerpers en andere creatieve denkers en doeners worden opgeroepen om woonwijken klaar te maken voor de toekomst. In Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort kunnen ontwerpteams aan de slag om nieuwe energie te geven aan de randen van de stad. Zeven verschillende locaties met hun verschillende opgaven, maar ook met overeenkomsten. Woonwijken uit de jaren  60, 70 en 80 aan de rand van stad en groen. Wijken waar veel mensen zich thuis voelen. Het is de plek waar ze wonen en leven. Hun hart ligt er. En het klopt er. De wijken van toen kloppen alleen niet meer met de wensen van nu. Enthousiast geworden door WHO CARES, meldt je dan ook aan 1 of meer locaties van Panorama Lokaal.
Klik hier voor meer informatie over Panorma Lokaal
Update Geleen-Zuid
In opdracht van de gemeente Sittard-Geleen en met steun van de Provincie Limburg wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor De wijk als (t)huis. Omdat Woonpunt, de eigenaar van de beoogde locatie van de woningen in deelproject de Spaanse Hoaf, geen prioriteit geeft aan ontwikkeling, gaat de stuurgroep die voor de uitvoering van het plan gevormd is het gesprek aan met Zo Wonen, een andere corporatie die veel bezit heeft Geleen-Zuid.

Aandacht voor Groningse Who Cares teams 

Veel aandacht deze maand voor de Groningse inzendingen van Who Cares. In het Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 2019 wordt uitgebreid aandacht besteed aan winnaar Care2share. Het jaarboek is te bestellen via Uitgeverij Blauwdruk. In het kerstnummer van Architectuur Lokaal een dubbelinterview over Michi Noeki. Initiatiefnemer Irene Edzes van Vollmer & Partners vertelt over hoe het concept omarmt wordt door andere gemeenten. Jasper Klapwijk van de community of practice licht toe hoe de verkokering bij gemeentes dit soort initiatieven in de weg staat.
Update Groningen
Na overleg met de gemeente gaat Team Care2Share het winnende plan voor de Oosterparkwijk uitvoeren in een andere wijk van de stad: Beijum. Inmiddels heeft het team een eerste overleg gehad met de gebiedsmanager van Beijum. In 2020 gaat het team van start. Team Michi Noeki, de runner-up in de Oosterparkwijk, heeft nog geen contact met de gemeente over het vervolg van hun plan.

Jaarcongres Seniorenhuisvesting 


“Er staan tientallen mensen met diepe zakken klaar om in seniorenhuisvesting te investeren, maar er gebeurt niets.” beschrijft Jasper Klapwijk.
In de wandelgangen van het jaarcongres seniorenhuisvesting van VastgoedJournaal mopperen de beleggers dat er te weinig locaties zijn om in te investeren. Er zijn in Nederland krap 500 kleinschalige woonvormen voor kwetsbare ouderen: veel te weinig om te voldoen aan de vraag. Daardoor komen er te weinig woningen voor ouderen bij en is er op de markt te weinig doorstroming. Dat is volgens dagvoorzitter en expert seniorenhuisvesting Tromp Bakker de grootste uitdaging waar de Nederlandse vastgoedmarkt en zorgmarkt voor staan. Lees hier het verslag over het congres. 
Update Almere I
Na veel overleg over de grondprijs en enige wisselingen van de wacht binnen het bestuur heeft het winnende team Bloemkoolburenbond en Hedendaagse hofjes een projectleider binnen de gemeente Almere gekregen. De projectleider gaat met het team kijken naar de mogelijkheden voor de bouw van het hedendaagse hof op de locatie van het voormalige zwembad.

ZorgSaamWonen Congres


Waar blijven de nieuwe vormen tussen wonen en zorg? 
Ideeën voor nieuwe woonvormen met zorg genoeg, maar nog veel te weinig woonvormen waar de groeiende groep ouderen daadwerkelijk zelfstandig kan wonen. Het podium van het ZorgSaamWonencongres in Rotterdam op 25 november stond dan ook vol met mensen die daarin verandering willen brengen. De Rotterdamse wethouder Sven de Langen opende het congres en lanceerde het platform ZorgSaamWonen Het congres vormde de start van het platform ZorgSaamWonen, een initiatief dat erop gericht is om kennis en ervaring met vormen van wonen met zorg uit te wisselen. Lees meer... 

Update Almere II

Het gedachtegoed van Expeditie Almere heeft veel invloed gehad op het masterplan voor de herstructurering van Almere Haven. In een aantal sessies heeft team Expeditie Haven de procesaanpak en de ideeën voor samenzorg in de wijk gepresenteerd. De gemeente beschouwt het project hiermee als afgerond.

Agenda


15 januari werkbezoek De Oosterburen
29 januari 2020 congres 'Thuis in de Wijk' Het congres Thuis in de wijk is waar actieve burgers, gemeenten, provincies, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, architecten en ontwikkelaars elkaar ontmoeten en kennis en slimme oplossingen uitwisselen over de woon-zorgopgave van vandaag en morgen. Rijksbouwmeester Floris Alkemade is één van de sprekers. Bekijk het volledige programma klik hier.
15 april 2020 13e World Congress Design & Health Rijksbouwmeester Floris Alkemade is één van de sprekers tijdens het World Congress Design & Health in Gent. Voor meer informatie en het volledige programma klik hier.
Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Copyright © 2019 Prijsvraag Who Cares?, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp