Copy
View this email in your browser

Istoria mare și istoriile mici 

    
Datorez bucuria lecturii câtorva figuri feminine din viața mea: mama, bunica, doamna Ulieru, profesoara de română din gimnaziu, Ruxandra Oteteleșanu, mentor/profesor de franceză, istoria artei și… viață! Nu întâmplător, Șeherezada încarnează în istoria literaturii, povestitoarea prin excelență. Tot ea, Șeherezada a salvat viețile a mii de femei condamnate la moarte de sultanul rănit în orgoliul masculin, prin poveștile ei cu tâlc. 

    Din păcate, zilele acestea, nicio Șeherezadă nu poate salva destinele a mii de femei, pribege prin lume lângă copiii lor. Orgoliul unui singur bărbat a dat foc întregii planete. Din fericire, istoria ne mai învață că dictaturile până la urmă dispar, cu sacrificiile a milioane de oameni, totuși, la un moment dat se sfârșesc. Vine apoi timpul reconstrucției, al culturii, al artei și educației întrerupte de ciuma războiului, a închisorilor și lagărelor de exterminare. 

    Suntem datori cu toții să spunem aceste povești reale copiilor noștri, fără să-i înspăimântăm, dar alocând timp și determinare pentru a le preda istoria adevărată, formată din istorii mici, personale. 94 milioane de oameni au murit din cauza sistemelor totalitare comuniste pe glob, 20 milioane au fost victime ale nazismului. Un total de 114 milioane, fără să numărăm viețile pierdute ale soldaților uciși, ale prizonierilor morți în lagăre. Mai mult de 114 milioane de istorii mici, idealuri, iubiri care nu s-au mai putut împlini.

    Să nu uităm istoria mare și să avem grijă de istoriile mici, ale copiilor, familiilor, prietenilor sau vecinilor noștri de aici, din Ucraina, sau de oriunde în lume.
Adriana Moca
Manager proiect Clasa Vie - Asociația Vis-a-Vis

21 martie – Ziua Internațională a Poeziei

Vă invităm să ascultați poemul lui Roald Dahl, tradus de Florin Bican, în lectura actriței Adriana Moca. Lectura audio face parte din proiectul Arthuroteca, creat de Asociația Vis-à-vis în parteneriat cu editura Arthur.

27 martie – de Ziua Mondială a Teatrului – Morcoveață

Adriana Moca a tradus și adaptat piesa într-un act „Morcoveață”, adăugând fragmente din excepționalul Jurnal al scriitorului Jules Renard, care vorbesc despre teatru, literatură și povești. Spectacolul lectură a fost prezentat în premieră la Festivalul Național de Teatru, 2021. În distribuție, actorii Marius Florea Vizante (Morcoveață/Autorul), Emilia Popescu (Doamna Lepic), Richard Bovnoczki (Domnul Lepic), Adriana Moca (Anette).

Spectacolul online „Morcoveață” va putea fi vizionat în săptămâna 27 martie-3 aprilie, accesând linkul: https://youtu.be/Hxl6pJWZrm8

Conform statisticilor, în România, pe oră, doi copii sunt victime ale unei forme de violenţă. Copiii care au fost abuzaţi sunt mult mai predispuşi la maturitate la tentative de suicid, se afirmă în raportul de cercetare lansat de World Vision România „De ce lovim copiii?”

Poil de Carotte/Morcoveață, unul din textele celebre citite de cei născuți înainte de 1989, nu se adresează doar copiilor, cum s-ar putea crede la prima vedere. Ci și părinților de azi, depășiți de nefericire, capitulând resemnați în fața ei. Adulților, ce camuflează stângaci rănile copilului abandonat în tăcerea propriei familii, absente afectiv. E bine sau nu să spui adevărul, ce înseamnă să fii fericit, iată întrebări la care merită să reflectăm, (re)descoperind personaje în căutarea febrilă a iubirii și apropierii. E posibil să existe în fiecare dintre noi o esență de Morcoveață.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
E-mail:
asociatiavisavis@gmail.com
Facebook Clasa Vie:
https://www.facebook.com/Clasa-vie-114027997860115
Facebook
Website
Email
Copyright © 2022 ASOCIAȚIA VIS-A-VIS, All rights reserved.

Our mailing address is:
asociatiavisavis@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp