Copy

editorial de mai
Lectura în era digitală

Adriana MocaOdată cu era digitală, cărțile electronice au câștigat tot mai mult teren, această transmutație fiind considerată, în opinia lui Paul Cornea, „cea de-a treia revoluție pe care a traversat-o lectura”. Dispozitivele electronice de tipul Amazon Kindle sau Apple iPad sunt din ce în ce mai frecvent utilizate, în detrimentul tipăriturii. În 2004, Google Books a lansat proiectul de digitalizare a 15 milioane de cărți din bibliotecile americane, „pentru a le face disponibile accesului public”. Aplicații din AppStore și Google Play permit lectura cărților publicate doar în mediul online. Despre una din ele, WattPad, am aflat chiar de la tinerii elevi care o utilizau, cu ocazia campaniilor de sprijinire a lecturii, desfășurate prin asociația culturală Vis-à-vis pe care o conduc. 
 Cartea tinde să fie înlocuită de audiovizual, în secolul XXI. Audiobook-urile facilitează accesul omului la cultură și transformă individul din cititor în ascultător permițându-i astfel să desfășoare alte activități în același timp cu audierea unei cărți. Timpul petrecut în traficul aglomerat, în intimitatea mașinii personale, creează premise optime de ascultare a unui text audio. Astfel, impresia de pierdere a resursei celei mai importante se atenuează, în plus o audiție de acest gen diminuează stresul ambuteiajelor și oferă un moment de confort intelectual. „Reflectăm mai mult când ascultăm decât când citim”, afirma Kant și aserțiunea se adeverește în secolul XXI. Într-un interviu acordat revistei Wired, Laurence Howell, directorul diviziei Audible din Marea Britanie a site-ului Amazon spune că „pornind de la Homer, originile literaturii occidentale își au baza în povestirea orală. De-a lungul timpului, ne-am spus povești unii altora. A avea o voce transmisă direct în ureche este o experiență incredibil de intimă”.
Pe de altă parte, faptul că oricine poate avea acces la milioane de resurse text, articole, studii, bănci de date și muzee virtuale este probabil, cel mai important pas înainte al omenirii. Nu cucerirea altor planete, ci educarea acesteia pe care trăim ar trebui să fie primul deziderat politic al tuturor guvernelor. Dostoievski credea că „frumusețea va salva lumea” iar Marguerite Yourcenar că „iubitorul de frumos sfârşeşte prin a-l vedea peste tot”. Pentru ca aceste cuvinte să devină realitate, să începem prin a citi copiilor noștri, în fiecare seară o poveste dintr-o carte mai ales, dar și de pe un smartphone, un iPad, un computer. Să le facem cadou un cont într-o librărie sau un abonament la o bibliotecă. Atât cultura, cât și tandrețea se deprind cu un model învățat din copilărie!Gustave Flaubert – 140 de ani

Gustave Flaubert, fiul unui chirurg din Rouen, se naște pe 12 decembrie 1821. Atras de timpuriu de scris, face studii la liceul din Rouen, de unde este dat afară pentru indisciplină în 1839. Continuă cu aceeași lipsă de convingere studii de Drept la Paris pe care le abandonează în 1844, din cauza primelor crize de epilepsie. Începe să scrie prima versiune a romanului Educația sentimentală, publicat în 1869 și primit cu răceală de critică. Urmează Ispitirea Sfântului Anton, roman inspirat de un tablou și Doamna de Bovary, bazat pe o întâmplare reală. După 56 de luni de muncă, romanul apare în 1857. Flaubert este dat în judecată pentru ultragiu adus bunelor moravuri, în același an cu Baudelaire pentru Florile Răului, dar este achitat, grație abilității avocatului său și unor legături de prietenie din cercuri influente. Ultimii ani de viață sunt sumbri, are mari dificultăți financiare și suferă grave probleme de sănătate. Moare subit pe 8 mai 1880, urmare a unei hemoragii cerebrale. Este înmormântat la Rouen, în prezența a numeroși scriitori francezi importanți ca Emile Zola, Alphonse Daudet, Guy de Maupassant care îl recunosc ca pe maestrul lor. 

Recenzii premiate

În concursul de recenzii au fost înscrise 83 de texte ale elevilor. Jurizarea celor 52 de video-lecturi cu voce tare din concurs s-a încheiat, felicităm toți participanții pentru implicare și seriozitate! Vom trimite fiecărui profesor în parte lista câștigătorilor și a premiilor. Acestea constau în 5 tablete cu conexiune internet oferite de sponsorul Laboratoarele Remedia www.laboratoareleremedia.ro, vouchere Cărturești și pachete de cărți oferite de editurile Arthur, Nemira, Litera, Teatrul Azi, Centrul de cercetare teatrală „Ion Sava” – Teatrul Național București, precum și cărți achiziționate de Asociația Vis-a-Vis. Cărțile vor fi trimise școlilor prin curier sau poștă, urmând ca profesorii să le împartă conform listelor transmise, împreună cu semnele de carte și diplomele. Cele 5 tablete vor fi trimise prin curier de către compania Laboratoarele Remedia. Absolut toți participanții vor primi cărți și diplome.

 

Vă invităm să citiți câteva dintre cele mai bune recenzii, urmând linkurile de mai jos www.scoaladelectura.ro

 

Facebook
Website
LEGE ET IMPERA
un proiect al 
ASOCIAȚIEI CULTURALE VIS-A-VIS

www.asociatiavisavis.ro
 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.


E-mail:
asociatiavisavis@gmail.com

Dorești să modifici modul în care primești acest newsletter?
Poți să îți actualizezi preferințele sau să te dezabonezi.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CULTURA · Calea 13 Septembrie 13 · Bucharest 050711 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp