Copy
View this email in your browser
Duurzame groei
De herfst is nu echt begonnen! Scholen in heel Nederland zijn dan ook al druk bezig met dit thema i.c.m. de GrowWizzKid. Hiernaast zie je een jong boompje, gekweekt door (toen) kleuters van Kindcentrum aan de Oosterplas (Den Bosch) in 2018. Zij zochten buiten zaden (les Zaadverspreiding) en kweekten deze op in de GrowWizzKid tot boompjes. Van appelzaadjes tot dennenzaadjes, alles mocht. De groeivergelijking was een mooie ontwikkeling gedurende de tijd. De link naar een groene leefomgeving of groen schoolplein is snel gemaakt: binnen opkweken, buiten uitplanten!  
Oktober is de maand van de duurzaamheid, waardoor er ontzettend veel mooie initiatieven zijn op dat gebied. Een aantal wordt uitgelicht in deze nieuwsbrief.

Je leest bovendien dat elke school binnen visie en beleid zijn eigen GrowWizzKid koppeling maakt met bestaande vakken, thema's en lessen. In deze nieuwsbrief zijn dat in VO technasium, groen onderwijs en in PO de methodes IPC, Faqta en Da Vinci Academie.

GWK ACTUEEL 

Gastlessen door GrowWizzKid
Voor drie technasiumklassen van het Dongemond college in Raamsdonksveer startte deze week het O&O-project 'Ontwerp je eigen voedingsproduct'. De eerste les was een GrowWizzKid gastles door Juanita. Zij maakte daarin de koppeling met de Dag van de Duurzaamheid. Duurzaamheid en innovatie zijn tenslotte onlosmakelijk verbonden aan onze voedselconsumptie. Voor de meeste brugklasleerlingen bleken innovatie en duurzaam nieuwe begrippen te zijn. Na afloop van de lessen wisten de leerlingen onder andere waarom witte eieren duurzamer zijn dan bruine, maakten ze kennis met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de Duurzame Schijf van Vijf en uiteraard dat innovatie noodzakelijk is om de leefbaarheid op aarde te verbeteren. Op naar een smakelijke uitkomst van het project! Lees hier een uitgebreid verslag van de gastles.

Dag van de Duurzaamheid
De Dag van de Duurzaamheid op 9 oktober is dé dag om duurzame acties uit te voeren. Alleen in het onderwijs doen er al duizenden scholen aan mee. Erwin van GrowWizzKid geeft op deze dag een gastles bij Aeres VMBO Almere over voeding met een toekomstgericht tintje. Samen geven we zo een extra impuls aan de bewustwording van duurzaamheid in voedselproductie, voedselgedrag en voedselconsumptie. 

Floriade Dialogues
16 oktober is Ida Hendricks, bedenker en directeur van GrowWizzKid, Key Note Speaker bij het webinar Floriade Dialogues #9. Het doel van Floriade Dialogues is om een ​​positieve impact te hebben op duurzame groene stedelijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld met voldoende en veilige voedselproductie en een evenwichtig gebruik van de natuur binnen de beperkingen van natuurlijke hulpbronnen. In elke dialoog staat een van de vier thema's groen, voedsel, energie of gezondheid centraal.

Ida licht toe hoe GrowWizzKid het verschil maakt in het onderwijs door voedseleducatie, duurzaamheid, techniek en natuur structureel met elkaar te verbinden in het curriculum. Lees hierover meer op de website

 

De Gezonde Basisschool van de Toekomst
Het symposium 'De Gezonde Basisschool van de Toekomst' vond twee weken geleden plaats in Venlo en natuurlijk waren wij daarbij. De organisatie presenteerde onderzoeksresultaten van het project dat bij basisscholen in Limburg loopt. Belangrijke uitkomst: Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Heel logisch vinden wij bij GrowWizzKid, door samenwerking gaan we het verschil maken!

 

GWK ONLINE

Gezond010
GrowWizzKid is partner van Gezond010 en draagt graag bij aan het bevorderen van gezondheid en vitaliteit. Niet alleen in Rotterdam. Dergelijke samenwerkingen bevorderen de groei naar een duurzame maatschappij. Belangrijk, want wij zijn ervan overtuigd dat samenwerking groei betekent. Lees hier meer over onze participatie aan Gezond010. 

 

GWK IN DE PRAKTIJK

Groei en bloei bij de Groene Vlinder

Op de foto zie je nog niet veel groen, maar dat zal binnenkort wel anders zijn! De groepen 3 en 4 van SALTOschool de Groene Vlinder zaaiden onder begeleiding van juffen Jojanneke en Petra basilicum en radijsjes in de GrowWizzKid. Geïntegreerd in het IPC thema 'je bent wat je eet' leren kinderen spelenderwijs genieten van hun zelfgekweekte kruiden en groente! En juf Nabila, gefeliciteerd met je babyspruit!

 

💎GROEIBRILJANT - BS PUUR SANG 💎

Kindcentrum Puur Sang
Is het een zonnebank? Een stapelbed?! Klik vooral op de link om de onthulling van de GrowWizzKid bij Kindcentrum Puur Sang te aanschouwen. Prachtig! Deze school willen we graag in het zonnetje zetten. De school in Mierlo startte begin 2020 met GrowWizzKid, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Inmiddels zit de GrowWizzKid vol met zaadjes waarbij het GrowWizzKid teeltsysteem wordt ingezet bij de koppeling met de wereldoriëntatie DaVinci-methode. Lees hier het inspirerende verhaal van Susanne Meuwissen, GrowWizzKid coördinator van deze school, die samen met ons gaat voor groei en ontwikkeling!
 
NET GESTART
De Groene Oase is begonnen!
Het zaadje bij Basisschool de Groene Oase uit Maasland werd begin dit jaar tijdens een GrowWizzKid inspiratieworkshop geplant. De GrowWizzKid werkgroep van de school maakte een jaarplan zodat elke groep dit schooljaar betrokken raakt met het lesprogramma. De jongste kinderen zijn gestart met gewassen met korte groeicycli en leren over verzorging en smaak. In het nieuwe jaar volgt de middenbouw die de aansluiting met de moestuin maakt. Zij gaan onder andere onderzoeken wat de verschillen zijn in onderhoud en smaak van producten uit de moestuin en uit de GrowWizzKid. De Groene Oase werkt met Faqta en koppelt GrowWizzKid nu met thema 'Groen moet je doen'. De bestaande relaties van de Westlandse school met de tuinbouwsector maken het bovendien interessant om de link naar de praktijk te maken en interesse voor de groene en technische beroepen in de regio te kweken!
Facebook
Twitter
Website
Instagram
LinkedIn
Copyright © 2020 GrowWizzKid, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
Email Marketing Powered by Mailchimp