Copy
The House of Books
Bekijk deze e-mail in je browserThe House of Books
Februari 2017
Hello February
Lieve booklovers!
Een tweede druk was al zeker voordat het boek verscheen. De boekpresentatie werd goed bezocht. De eerste reacties zijn niet-te-geloven mooi. Eva van Bregje Bleeker verovert harten. Het enige wat nog mist, is taart.
 
Eva boekpresentatie
Eva boekpresentatie
Eva boekpresentatie
Eva boekpresentatie

Eva in the picture

 
VERSCHENEN – De verschijning van Eva, de nieuwe roman van Bregje Bleeker, vierden we 26 januari met veel vrienden en familie en hooggeëerd publiek. Niemand minder dan Hugo Borst ontving het eerste exemplaar uit handen van Bregje en was vol lof over de roman. "Een prachtig klein monument voor je moeder," noemde hij Eva. Voor een fotoverslag van de boekpresentatie, kijk je hier. En als je benieuwd bent geworden naar deze titel, Bregje kan er heel mooi over praten. Check het interview bij Tijd voor MAX hier, haar optreden bij Spijkers met Koppen hier, en het gesprek bij Opium hier. Donderdagnacht was Bregje ook te horen bij Nooit Meer Slapen. Stay tuned for more!
Bregje Bleeker

Introducing Bregje

 
INTERVIEW – Dit is Bregje. Haar eerste roman, De Walrus, een autobiografisch verhaal over de stormachtige liefde tussen een studente en een hasjhandelaar, werd bestempeld als een van de beste debuten van het jaar 2007. In Eva staan de ziekte van hoofdpersoon Eva en de relatie met haar jongste dochter centraal, en het is gebaseerd op het leven van Bregjes moeder. Nog voor haar vijftigste bleek ze te lijden aan een progressieve hersenziekte met dementie en parkinson als gevolg. Eva beschrijft een tergende aftakeling, maar toch is het vooral een verhaal boordevol liefde. Hoogste tijd om de vrouw achter de boeken beter te leren kennen. 

Je begint Eva met een terugblik op de jeugd van je moeder.

Mijn moeder is in de Tweede Wereldoorlog geboren, in Princenhage, een klein dorp onder de rook van Breda. Ze groeide op in een arm gezin, te midden van een katholieke gemeenschap waar de pastoor het voor het zeggen had. Soms moest ze twee keer per dag naar de kerk om te biechten. 
Mijn moeder heeft me weinig verteld over haar jeugd. Wat ze me wel vertelde was dat ze als eerste meisje ooit uit het dorp naar het gymnasium in Breda is gegaan. Dat was heel uitzonderlijk, de andere meisjes uit het dorp, ook de dochters van de notaris en de huisarts, gingen hooguit naar de Mulo. 

Als eerste meisje naar het gymnasium, en vervolgens een glansrijke carrière.

Ik herinner me haar als een liefdevolle moeder, die het beste wilde voor haar kinderen. Maar ze was ook een perfectionist, een harde werker. Ze was een sterke én slimme vrouw. Ze heeft er alles aan gedaan om aan de armoede te ontsnappen. Ze maakte gebruik van de mogelijkheid om carrière te maken in de jaren zestig en zeventig. Dat kon toen, maar was nog erg ongebruikelijk. De wetten die tegenhielden dat getrouwde vrouwen betaalde arbeid verrichten, waren net afgeschaft. Toen ze eind jaren tachtig hoogleraar werd was slechts drie procent van de hoogleraren vrouwelijk. Ik beschrijf haar ook als een voorbeeld van een generatie van vrouwen (en mannen) die zich heeft los gemaakt van oude, vaak religieuze, gewoonten en regels. Dat ze die rol zo duidelijk vervulde werd me pas duidelijk toen ik haar levensgeschiedenis opschreef. Ook daar had ze het niet over. Ze deed altijd alsof alles vanzelf was gegaan. 

En toen werd ze getroffen door een verschrikkelijke ziekte.

Ze was net hoogleraar, en net vijftig, toen de huisarts haar adviseerde om een tijd te stoppen met werken. Ze zou overspannen zijn: ze had last van een stijve arm en moeheid en kreeg er moeite mee om haar wetenschappelijke betogen goed te structureren. In het begin leek de ziekte ook op overspannenheid. Mijn tante vertelde me later dat mijn moeder een tijd ook heeft gedacht, of gehoopt, dat het misschien de overgang was. 
In het jaar daarna werden de klachten erger. Ze begreep de achteruitkijkspiegel van de auto niet meer. Ze zag er wel de andere auto’s in, maar begreep niet hoe die zich tot haar auto verhielden. Soms begreep ze niet meer dat haar arm bij haar lichaam hoorde ‘Dan kijk ik en dan denk ik, wat ligt daar? Ja, als ik er dan over ná ga denken, ja, dán begrijp ik wel dat het mijn arm is.’ In het jaar daarna moesten we haar helpen met aankleden: ze begreep niet meer wat de onderkant en wat de bovenkant van een trui was. Haar geheugen werd slechter. Ze kon moeilijker op woorden komen. Natuurlijk, de rollen draaiden zich in die tijd om, ze was vaak mijn kind, maar soms ook weer mijn moeder. Eva is vooral een verhaal over hoe onze band veranderde en sterker werd terwijl zij ziek was. 

Lees de rest van het interview hier. 
Eva

Love, love, love

 
LOFPRIJZINGEN – Is alles wat je nodig hebt. En als je The Beatles nu in je hoofd hebt, zit je in de juiste bui. Een boek is altijd een goed idee, of je nou een geliefde hebt of niet. Hieronder voor je op een rijtje die oh-zo-mooie reacties van de liefdevolle roman Eva mocht je gedacht hebben dat het allemaal nepnieuws was:

Hugo Borst: Knap, raak en herkenbaar. Eva is een familietragedie boordevol liefde.

Isa Hoes: Eva is een ontzettend tragisch, pijnlijk, maar tegelijkertijd hoopgevend boek, omdat liefde altijd overwint. Dit is het type boek dat je niet weg kan leggen, hoe graag je dat soms ook wil.

Elsemarie van den Eerenbeemt, Familietherapeute: Het boek treft als een mokerslag. Ontroerend, vlijmscherp en bovenal liefdevol worden de familieverhoudingen binnen drie generaties beschreven in het licht van verdriet, verlangen en verzoening. De dochter richt hiermee een monument van mantelzorg voor haar moeder op.

Anne-Mei The, Hoogleraar langdurige zorg en dementie: Eva laat treffend en prachtig de wereld achter dementie zien. Eindelijk een boek dat leven met dementie durft te beschrijven: mensen met een geschiedenis en veranderende relaties, pijnlijk en rauw, maar ook met nieuwe perspectieven. 

Claar van Lieshout, Bruna te Horst: Ik las het boek uit met tranen in de ogen, prachtig, ontroerend verhaal, mooie sfeer, mooie schrijfwijze maar bovenal heeft Bregje Bleeker zo liefdevol een geweldig en voor eeuwig bewaard gebleven portret geschetst van haar moeder. Geweldig, compliment. Het is een eigentijds en helaas schrijnend actueel verhaal geworden.

Gre Neuhuys: Vlot geschreven in prachtige taal. Je ziet de gevolgen van opvoeding, gezamenlijke eenzaamheid, het belang van het uiten van gevoelens. Het schrijnende proces van achteruitgang door ziekte zowel lichamelijk als geestelijk door de dementie die een van de uitingen van de ziekte is. En de gevolgen voor allemaal. Vol liefde, humor en ook af en toe zonder tact met de situatie omgaan. Uiteindelijk vinden de gezinsleden elkaar weer in gevoel. Geweldig boek! 

Iet: Vrijdagmiddag begon ik Eva te lezen en ’s nachts was het uit. Ik heb het niet droog kunnen houden. Je hebt het prachtig geschreven; als je in het boek begint kan je echt niet stoppen.

Marit Verweij: Prachtig, waargebeurd en puur verhaal, waarin de dementerende moeder van Bregje centraal staat. Grappige, ontroerende en verdrietige momenten waar de familie mee te maken krijgt, hoe gaat de familie om met het heftige proces. Aan de ene kant brengt het haarzelf en haar moeder dichter bij elkaar en aan de andere kant drijft het het gezin ook uit elkaar. Het leest makkelijk weg, met een lach en een traan. Een absolute aanrader.

Esther Blok: Ik heb dit weekend het hartverscheurende boek Eva van Bregje Bleeker gelezen. Ik kan het iedereen aanraden.

Femke: Wat heb je dit ongelooflijk mooi beschreven. Tranen in mijn ogen.

Helma Chamuleau: Ik kan niet zeggen hoe ontroerd ik ben over het "standbeeld" dat je voor je moeder, mijn  hartsvriendin van weleer (en nog steeds) hebt opgericht. En over de liefdevolle wijze waarop je naast haar gestaan hebt in al die moeilijke jaren.

Arne Leffring: Wat een boek heb je geschreven! Eenmaal begonnen in één ruk uitgelezen, en moet daar nog van bijkomen. Erg knap dat je dit op papier hebt kunnen/durven zetten. Het leest als een genadeloos eerlijk en onthutsend familieportret.

Frans Douw: Wat een waanzinnig mooi boek heb je geschreven. Ik heb grote moeite met lezen sinds een oog-operatie en het feit dat ik Eva uit heb zegt wel iets over hoe geboeid ik was. Je schrijft fantastisch en als lezer werd ik vanaf het begin meegevoerd terwijl ik steeds gretiger werd te weten hoe het verder ging. Het was spijtig dat het al zo snel uit was, maar het bleef me in de dagen erna vergezellen. Prachtig, absoluut oprecht en authentiek, leerzaam, inspirerend. Een belangrijk boek, niet alleen over een ziekteproces, maar ook over families door de geschiedenis van de afgelopen eeuw heen.
Offer voor een verloren zaak

Offer voor een verloren zaak

 
VERSCHENEN – "Hugo tovert met woorden, het is een parel." Rake woorden voor Offer voor een verloren zaak van Hugo Luijten (voor de hele recensie kijk je hier). Hoe leuk de boekpresentatie was, kun je hier zien voor als je er niet bij kon zijn. En als je benieuwd bent naar hoe het is om een dronkenlap je boek te verkopen, lees dan vooral Hugo's column. Want het overkwam hem. 
Solovoorstelling PAAZ

PAAZ primeur

 
TIP VAN DE REDACTIE – Gisteren was het zover. De première van PAAZ, de theatervoorstelling. De kaarten voor de voorstelling in de grote steden gaan hard, dus wees er snel bij voordat iedereen het er over heeft en jij niet kan meepraten. Voor meer info en tickets kijk je hier. Myrthe en Yora Rienstra, de ster van de show, waren te gast bij Spijkers met Koppen, dus dat kun je ook beluisteren. Maar naar de theatervoorstelling gaan is leuker.
Scoop!

Scoop! going strong

 
NIEUWSScoop! van Iris Houx staat in de top 3 van de Chicklit Boek van het Jaar verkiezing! Woohoo! Of die nummer 1 gaat worden, is nog even afwachten. Het lot ligt nu in de handen van de jury. 
Vacature stage PR & Marketing

Gezocht!

 
VACATURE – Een stagiair(e) voor de PR en Marketing afdeling met een passie voor boeken en slechte woordgrappen (laatste is niet vereist). Wat wij bieden: veel boeken en middelmatige koffie. Er is vaak taart, soms bitterballen. Of zoals collega Ruurd het noemt: bruin fruit (dit is je ode, Ruurd).

Verwacht in februari en maart

Cesars aanpak midprice
Mijn niet zo perfecte leven
Fijn weekend!
Team The House of Books
Blijf op de hoogte via:
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2017 THE HOUSE OF BOOKS. Alle rechten voorbehouden.info@thehouseofbooks.com 

afmelden    voorkeuren bijwerken
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
The House of Books · Paul van Vlissingenstraat 18 · Amsterdam, MA 1001 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp