Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser

Erfgoedhuis | Zusters van Liefde JM

UITNODIGING
BOEKVOORSTELLING OP 18 FEBRUARI OM 20 UUR
Zusters in oorlog. Ontdek hun verhaal.

Ons Erfgoedhuis nodigt u samen met Pelckmans uitgeverij met veel plezier uit voor de voorstelling van het boek ‘Zusters in oorlog. Leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting’. Deze boekvoorstelling gaat online door op donderdag 18 februari van 20 tot 21 uur.

De presentatie wordt ingeleid door Kristien Hemmerechts die ook de interviews met de auteurs en verschillende beeldfragmenten uit het boek naadloos aan elkaar praat. Na de presentatie kan u met de auteurs in gesprek gaan via de chatfunctie.

Inschrijven?

Inschrijven kan via de website van Pelckmans uitgeverij. Op het einde van de digitale presentatie ontvangt u ook een kortingcode van 10% voor de aankoop van het boek.

Zusters in oorlog

De Tweede Wereldoorlog spaarde niets of niemand. Ook niet de bijna 50.000 kloosterzusters in België. Hun oorlogsverhaal is nooit eerder verteld, net zomin als het verhaal van de duizenden patiënten en meisjesleerlingen onder hun hoede. Omdat oorlog lang een mannenzaak was, schijnbaar veraf van het onzichtbare bestaan van zusters verscholen achter hoge kloostermuren. En toch werd ook hun leven grondig overhoopgegooid. Daarom sloegen KADOC-KU Leuven, Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee en ons Erfgoedhuis de handen in elkaar hun oorlogsverhaal te vertellen.

Hoe gingen kloosterzusters om met vernieling, pijn, honger en dood? Was hun geloof een lichtpunt of zaaide de oorlog twijfel? Welke uitdagingen stelden zich in de scholen en zorginstellingen van de zusters? Bood het isolement van het klooster kansen voor verzet en clandestiene acties? Sympathiseerden sommige zusters met de nazi-ideologie? Hoe verhielden de zusters zich tot het Joodse drama dat zich voltrok? Op deze en andere vragen probeert het boek een antwoord te bieden.

‘”Wat een heerlijk boek! Ik heb het geboeid gelezen, én ik heb me geschaamd in het besef kloosterzusters schromelijk te hebben onderschat. Ze leefden misschien ‘in de luwte’ maar ze speelden vaak een actieve rol. Ik heb mijn beeld moeten bijstellen en vooroordelen overbood gooien.” (Kristien Hemmerechts)

Boek bestellen?

Kan u er donderdag niet bijzijn, maar wil u wel het boek bestellen? Dit kan via de website van Pelckmans uitgevers of de website van Standaard Boekhandel

  • Titel: Zusters in oorlog. Leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting.
  • Auteur: Roeland Hermans, Kristien Suenens, Ria Christens en An Vandenberghe
  • Jaar van publicatie: 2021
  • Prijs: 22,5 euro (+ eventuele verzendingskosten)

De Zusters van Liefde van Oudergem vullen strozakken voor vluchtelingen in mei 1940

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog troffen de zusters de nodige voorbereidingen. Zo kochten de zusters van Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle al in de jaren 1930 gasmaskers aan voor hun artsen.

Op deze foto staat zuster Laurentine Stevens omringd door haar hulpvaardige zuster-bewaaksters op de binnenplaats van de Gentse gevangenis. Zuster Laurentine, die werkzaam was in De Hagewinde in Lokeren,  was door de Duitse bezetter gestraft omdat ze Engelse gewonde militairen had helpen ontsnappen.
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Erfgoedhuis | Zusters van Liefde JM
Molenaarstraat 22 - 9000 Gent
+32(0)9 235 82 32
info@erfgoed.zvl.org
Wijzigen van je gegevens
Uitschrijven van deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Uw e-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erfgoedhuis | Zusters van Liefde JM · Molenaarsstraat 22 · Gent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp