Copy
Nooit uitgelezen over de BO!NK Theaterschool!

De wereld als inspiratiebron
Iedere ervaring of gebeurtenis, iedereen die je tegen komt kun je bekijken door een theatrale bril.

Een tijdje terug waren wij met onze hond Sandy bij de Dierenkliniek Utrecht. Ik keek om mij heen:
Co-artsen (6), dierenartsen (3) en een kindercardioloog -- mogelijk is er een overeenkomst met dezelfde aandoening bij kinderen. Sandy lag roerloos en iedereen sprak met een gepaste zachte fluisterstem. Een kuchje, een kriebel in de keel. Zacht gezoem van apparaten, hakjes op de gang.
De co-artsen keken ons medelijdend aan en wisselden smalltalk uit. Er ontstond een klein verhit overleg tussen de artsen bij een groot fel beeldscherm… en twee artsen stonden in een hoekje. Iedereen praatte zachtjes door met de fluisterstem. Een kuchje, een kriebel in de keel.
Ben ik de enige die het ziet? Ze staan wel erg intiem bij elkaar. Kennen zij elkaar anders dan van werk? Zie ik daar een trouwring? Ik heb ze door! Ze hebben door dat ik kijk… Fluister, kriebel, hakjes op de gang… Abrupt gaat de deur open, einde scène.

Door het herkennen van dit soort theatrale momenten in je dagelijks leven, stimuleer je creatief denken. Je denken wordt rijker en je krijgt meer ideeën en fantasie. Je creëert nieuwe inzichten en ziet nieuwe perspectieven. En de tijd gaat veel sneller!

In deze nieuwsbrief alles over theatrale momenten opzoeken, creëren of gewoonweg ervaren; de wereld als jouw inspiratiebron zien.

Iedereen is een maker, op de theaterschool!
Iedere deelnemer van de theaterschool ontwikkelt op eigen tempo en binnen eigen mogelijkheden. Om dit te bewerkstelligen maken de docenten gebruik van de makerslijn, geschreven door M.J. Jungerius.
Als voornaamste inspiratiebron voor de makerslijn wordt gebruik gemaakt van de theatertoolkit. Deze is gebaseerd op het gedachtegoed van Ivo van Hove en Jan Versweyveld, beide regisseurs van Internationale Theatergroep Amsterdam (ITA). De theatertoolkit gaat uit van het principe dat iedereen een maker is. Iedereen is een maker in de kunst. Maker van zijn of haar eigen leven, maker van theater (ITA, 2019).
BO!NK Theaterschool vult dit aan door te zeggen dat theater overal aanwezig is! Overal liggen theatrale momentjes voor het oprapen. Iedere deelnemer maakt op basis van eigen momenten en ervaringen theatrale scenes. De docenten gaan samen met de makers op zoek naar inspiratie. Dit kan door verschillende bronnen zoals afbeeldingen, muziek, tekst. Iedere maker heeft een dummy, waarin zij alles verzamelen. De makers worden aangespoord om ideeën, vragen, reflectie hierin op te nemen.

De makerslijn kent vier fasen in het ontwikkelen van theater:

  • Fase 1: binding, veiligheid, vertrouwen, groepsdynamiek, kiezen van idee
  • Fase 2: filosoferen rondom idee, maken van ruw materiaal
  • Fase 3: voorstelling vormen
  • Fase 4: reflectie op proces, feedback

We zitten nu in fase 3, nieuwsgierig naar wat we aan het doen zijn? 

OPLEIDINGSJAAR 1
De Spaanse en Zuid-Amerikaanse culturen zijn de grootste inspiratiebronnen van deze groep. We ‘lenen’’ muziek vanuit de musical West Side Story en de zigeunerband The Gypsy Kings, en herschrijven door op de vloer de kinderen te laten onderzoeken wat nu ‘’komische timing’’ is. Er wordt veel gelachen op de late vrijdagmiddagen. Soms is het even zoeken waar de grap nu ligt, maar is hij eenmaal gevonden, dan barst het los: VÁMANOS OLÉ!

OPLEIDINGSJAAR 2
Wat is nu ‘’een leuk kind’’, wat maakt ‘’een kind leuk’’ en waarom moet ‘’een kind leuk’’ zijn? Met deze drie stellingen zijn we vooral inspiratie gaan verzamelen door met elkaar een filosofisch gesprek aan te gaan. In duo’s maar zeker ook met de hele groep. Er ontstonden mooie gesprekken, waarin er in het begin ongemakkelijk gegniffeld werd, maar later ook oprecht werd doorgevraagd. Met alle info zijn de kinderen begonnen met het maken van hun monologen. Het viel niet mee: ‘’Wat ga ik schrijven en hoe begin ik’’ – ‘’Wat maakt het nu een leuke monoloog’’, helaas hadden de makers weinig tijd om daarover na te denken. Met de opdracht: ‘’Zodra de muziek (klassiek) aangaat, mag jouw pen niet meer van het papier, je blijft schrijven, schrijven en nog eens schrijven’’. Aan het einde van de opdracht keek de docent naar rode konen en een opgeluchte glimlach: ‘’Wauw, ik heb al heel veel kunnen opschrijven, had ik niet verwacht. Precies: vanuit jouw eigen werk, kun je nog meer inspiratie halen. Je moet enkel starten, en de rest komt vanzelf. Nu werken we met alle materiaal naar een montagevoorstelling: ‘’Het leukste kind’’.

 

OPLEIDINGSJAAR 4
In het donker met zaklampen kruipen de makers onder tafels en stoelen op zoek naar inspiratie, letterlijk. En dan gaat het licht weer aan, ogen knijpen even en we zien weer verheugde gezichten: Ja, dat was gaaf! Nog een keer herhalen en dan hebben we hem! ‘’Bezeten’’, het stuk dat we maken met Opleidingsjaar 4, is ook een eigen visie op ‘’The Haunting of Hill House" (bron: (jawel) Netflix)

Durven de ouders, en broers en zussen nog te komen op 10 mei? 

THEATERCOLLECTIEF
Vooral veel materiaal verzamelen, vele spelvormen onderzoeken en van daaruit kijken wat tof is. Een fusion van speelstijlen ontdekken. En dat dan weer gieten in een van de geplande opdrachten waar het Collectief mag spelen. Dat zijn er nu twee: HiStories De Bilt in Groenekan en ‘’Gluren bij de buren’’ in Utrecht. Beide stukken worden elke week gemaakt en gerepeteerd. Met nog maar zes weken te gaan met al de eerste ‘’gig’’ in Kaffeetaria te Utrecht. Er is een nieuw element bijgekomen en dat is tijdsdruk: halen ze dan nog steeds veel inspiratie uit elkaar, als het element tijd om de hoek komt kijken?

Foto 1: Trainingsjaar 2 - Eigen personages vormgeven, door deze zelf uit te tekenen
Foto 2: Theatercollectief - Het uitwerken van de eigen ideeën

Je kunt overal wel drama van maken
Oké, eerlijk is eerlijk, soms slaan we door. Maar ook van deze momenten zijn vaak prachtige scènes te maken. Zie onderstaand een paar voorbeelden van drama queen en king-momenten:

"Ik was een keer zo moe en overwerkt dat ik vanuit stilstaande positie van mijn fiets viel. De hele Provincialeweg terug naar huis heb ik hysterisch gehuild, want ik had een gat in mijn panty.", Margo

"Ik had een fantastische opdracht op werk binnengehaald en toen ik dit ging vertellen aan de programmadirecteur stelde die me zoveel irritante vragen, dat ik na het gesprek huilend en schreeuwend mijn leidinggevende belde. Ik was toch geen kind? Blijkbaar hoor je in het bedrijfsleven mensen mee te nemen in belangrijke beslissingen...". Laurien

"Als ik naar prachtige, romantische kostuumdrama's kijk (zoals die naar de boeken van Jane Austen), kan ik me heel melancholisch en zielig vinden, als enige vrouw in een mannenhuishouden. De mannen thuis herkennen dit ook en weten, 'Het is weer zover!'", Jonne

"Op werk heerste een griepepidemie en van mijn team waren vier mensen ziek. Toen ik het kantoor binnenkwam en stomtoevallig precies op dat moment even moest kuchen, stortte ik dramatisch ten aarde, zo vanuit de deuropening naast mijn bureau. Al mijn teamgenoten schrokken zich rot! Uiteraard was er niets aan de hand. Ik wilde gewoon ook even aandacht. Ik ben nooit ziek!",  Sven

"Ik was bezig met een opdracht en wachtte tevergeefs op reactie van mensen. Toen mijn opdrachtgever vroeg wat de status was en mij beschuldigde van te laat te zijn begonnen, was dat voor mij de druppel - er speelde al veel meer. Als een heuse drama king stormde ik tierend weg en volgde een bekvechtmomentje.", Dirk
Foto 1: de cast van SinterSmart, het Sinterklaasfeest in opdracht van a.s.r. verzekeringen
Foto 2: de cast van Lavendel, een stuk over seksualiteit en grenzen, in opdracht van de Hogeschool Utrecht

Doe-het-zelf theatertips
Probeer zelf eens een theatraal moment te ervaren door stil te staan bij het volgende:

  • Wat zie je? Wat hoor je?
  • Hoe loopt je personage? Waarom loopt hij of zij zo?
  • Waar komt je personage vandaan, waar gaat hij of zij naar toe?
  • Wat zou er gebeuren als je een (alledaagse) handeling zou vergroten? Of verkleinen? Heel traag of heel snel? Herhalen? Hoe zou dat eruit gaan zien?
  • Observeer emoties van anderen, van jezelf; hoe voelde je vooraf? Hoe voelde je achteraf? Wat heeft het je opgeleverd?
  • Denk na over je persoonlijke leven. Welke rol/rollen speel jij?

Schrijf alles op in een dummy! Dit is een persoonlijk inspiratiedocument dat jou kan helpen om de wereld als inspiratiebron te zien. Teken, knip en plak afbeeldingen, verzamel muziek en geluiden. Noteer alles wat jou inspireert.

De wereld is gevuld met alles en iedereen die het draaiende houdt. Ja, dat gaat vanzelf, maar al die theatrale mensen zorgen voor een mooie invulling. In 2020 leveren wij, onze ambassadeurs, cast, crew en vrijwilligers samen een invulling om weer naar theater uit te kijken. Het tijdperk 2020 brengt ons nieuwe voorstellingen van de kinderen, jongeren en volwassen, stralen op festivals en evenementen en nog meer verrassingen. Zien we jullie dan?
BO!NK Theater Facebook
BO!NK Theater Youtube
BO!NK Theater Instagram
BO!NK Theater Twitter
BO!NK Theater Website
Copyright © * 2020* *BO!NK THEATER*, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Tolhuislaan 3A
3981 HR Bunnik

Heeft u geen interesse meer in onze nieuwsbrief?
U kunt dan uw voorkeuren aanpassen of afmelden voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BO!NK Theater · Tolhuislaan 3A · Bunnik, Utrecht 3981 HP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp