Copy
Nooit uitgelezen over de BO!NK Theaterschool!

Vroeger, dat is zeg maar lang geleden, was ik als kind zijnde al een echte control freak. Kon niks loslaten en wilde van alles weten. Je zal maar in je jonge leven iets moeten missen. Vermoeiend. In de poppenhoek speelde ik al een kleine regisseur, uiteraard in de verleden-tijd-pratende-regisseur: "En toen ging jij –dit" en “Toen had ik de hond eten gegeven". Zelfs de poppen moesten stiller blijven zitten. Uiteraard verliepen de generale repetities in de hoek van het kleuterlokaal altijd slecht. Maar met een slechte generale heb je een mooie voorstelling, hoorde ik pas jaren later. En dat klopt. Nu is het zo, dat iedereen wel dingen van mij aanneemt. En ik uiteraard iets meer genuanceerder bent gaan werken.
Als ik werk met de leerlingen, dan zie ik steeds mijzelf  terug. Met echte controle geven ze ongenuanceerd elkaar feedback.

Waarom hadden ze dit vroeger niet, zo’n theaterschool? Waar je echt kon theatermaken en gelijkgestemden had? Zonder dat je ruzie kreeg omdat ze je te gepassioneerd vonden, bij de weekafsluiting? Iets te veel aanwezig bij het opdeinen van rijmpjes en versjes in het kringgesprek? Cultuurbarbaren!

Zelf doen, zelf maken en zelf ondervinden. Dat is wat mensen die controle willen en krijgen. Met enige sturing nu van dé control freak: ik. Ik laat nu wel los, omdat mijzelf zie in deze kleine, middelgrote en puberende leerlingen. Kom maar toon je passie, toon je aanwezigheid!
Vroeger, dat is zeg maar lang geleden; stampvoetende kleuter met bril: "En toen begon ik een theaterschool, en daar had iedereen het naar zijn zin, daar maakten we zelfgemaakte stukjes, en iedereen vond het mooi…”

Veel plezier met het lezen van de maart nieuwsbrief, waarin Rosanne je meeneemt in haar brein (seatbelts on), Tanja deelt dat ze haar vuurdoop krijgt met het werken met zingende acteurs, Cleo’s wens is om "Oma BO!NK” te worden, en nog veel meer.

 

Theatrale groet,


Claudia

IN DE SPOTLIGHT
Naam: Cleo van Weenen (links op de foto)

Ik ben  al sinds september 2015 betrokken bij BO!NK Theater, al vanaf het allereerste seizoen van de cursusgroep op de donderdag.

Ooit wil ik nog wel eens een grotere rol in een productie van BO!NK Theater en hoop ik "Oma BO!NK" te mogen worden. En m’n lijstje daarbuiten is erg groot. Dat varieert van een reis naar Japan, meespelen in een film, tot een fotoshoot met vriendinnen en meedoen aan De Vloer Op dat je op tv ziet.

Mijn meest ontroerende moment zijn er verschillende. Tijdens "Zusjelief" mocht ik tijdens de repetities genieten van het oefenen van de liedjes. Kippenvel van mijn kruin tot mijn tenen en tot in het diepst geroerd.

Tijdens de lessen moest ik eens een vrouw spelen die niet kon praten door een verlamming. Tijdens de scène speelden mijn medecursisten destijds Anke en Jeroen mijn zus en broer, die langs mij heen de strijd aangingen. Ik kon en mocht niets zeggen en kon niks doen. Dat raakte me zo dat ik daarna even heb staan brullen.

Ik ben erachter gekomen dat mijn mama gelijk heeft. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Tijdens het spelen van iemand anders, ben ik het meest mijzelf. Dus houd ik de rol zo dicht mogelijk bij mijzelf.

Ik hoop oprecht dat ik de naam van onze theatersportgroep eer aan mag doen..... "Nooit Uitgespeeld!"

Zonder beweging, geen leven!

Bij BO!NK Theater krijgen alle leerlingen les in bewegingstheater, maar wat is dat nou eigenlijk? Ik doe een poging het uit te leggen: Alles begint bij beweging.

Dat klinkt heel poëtisch, maar het is wel zo, denk maar aan het kloppen van je hart. Zonder beweging zou het leven niet mogelijk zijn en heel saai, zeker in het theater. Bewegingstheater kan heel veel betekenen, in mijn lessen komen er dan ook heel veel verschillende dingen voorbij. Soms maken we een choreografie, dan is het bijna dans. Soms staan we juist heel erg stil: een freeze. De ene keer maken we een gevecht en een andere keer kijken we juist naar hoe de personages bewegen.

Ik denk veel in beeld en beweging, dus ook als we met tekst werken kijk in naar wat iedereen doet op dat moment, waar je staat en hoe je beweegt. Bij een monoloog kan het bijvoorbeeld heel leuk zijn als de rest van de groep er in beweging op reageert.  

Af en toe maken we bij BO!NK een korte voorstelling helemaal zonder tekst, zoals vorig jaar bij On Stage. Het leuke daaraan is dat iedereen van over heel de wereld, met welke taal dan ook, het kan begrijpen. Je kunt er dan een eigen betekenis aangeven.

Dus of er nou een beetje tekst gebruikt wordt, het op dans lijkt, of alleen maar beweging is: het is voor mij allemaal bewegingstheater, omdat je een verhaal vertelt door middel van beweging.

Hallo allemaal,

 

Tanja van Dijk is mijn naam en ben sinds november bezig bij BO!NK Theater als zangcoach.

 

We hebben op de dinsdagavond een ontzettend gezellige club mensen die graag zingen en daarmee kunnen we dus iets muzikaals op de planken gaan zetten. Samen met Claudia (die het hele script geschreven heeft) en Ben (die de teksten van de liedjes bedacht) brengen we in oktober een angst-bevrijdend 😉optreden in Utrecht met jaren 80 songs.

 

Het werken met deze groep is nieuw voor mij, aangezien ik veelal als koordirigent werk en gewend ben dat mensen naar mij kijken en ik de boel kan sturen. Nu is iedereen in een rol aan het spelen en ondertussen moeten ze ook nog eens zingen…en dan wel zo, dat het ook nog eens leuk klinkt! Petje af voor de spelers dus!! Knap ook dat ze, naast hun dagelijkse bezigheden/werk, de tijd vinden om de teksten en liedjes uit het hoofd te leren. Ik vind het echt leuk om met zulke creatief ingestelde mensen te werken.

 

Het is nog hard oefenen, maar we gaan er ECHT iets TOFS van maken!


PRESENTATIES TRAININGSJAREN OP ZONDAG 14 APRIL  
ZIMIHC THEATER WITTEVROUWENTRAININGSJAAR 1 "BEELDIG"
Voorstellingstijd: 14:00-15:00

 

 

TRAININGSJAAR 2 ‘’Later, als ik groot ben’’
Voorstellingstijd: 15:30-16:30


Heeft u al de mail ontvangen van ons, met daarin hoe en hoeveel kaarten er gereserveerd kunnen worden?  
Reserveer nu de kaarten en reken deze svp af na de les van donderdag bij Claudia.  

NOOIT UITGESPEELD OP HET NEDERLANDS THEATERSPORT TOERNOOI?


Zondag 17 maart ging deze kersverse Theatersportgroep naar het Nederlands Theatersport Toernooi dat werd gehouden in “Het Huis”, een tof theater in Utrecht. 45 groepen gingen in poules van 5 de strijd met elkaar aan. Een mooi uitstapje, want als snel waren alle leden het erover eens: volgend jaar moeten zij hier ook staan! Mits ze worden ingeloot natuurlijk, want er is veel aandacht voor deelname.

De grote winnaar van dit toernooi was Flunknarf met de spelers Stefan, Andries, Ad-Just en Remco. Nooit Uitgespeeld was direct fan! Zij vroegen dan ook direct of Remco hen eens een keer een gastles wilde geven, en Remco zei volmondig JA!

Inmiddels hebben onze theatersporters een eigen T shirt, en gaan geheel in stijl hun eerste thuiswedstrijd spelen op zondag 7 april. Mis het niet!

Theatersportgroep Nooit Uitgespeeld tegen Theatersportgroep Mauve
Datum: Zondag 7 april aanstaande
Locatie: Theaterschool, Midlandia
Aanvang: 20:00 en duurt tot 22:00
Prijs: Pay-what-you-want

 
De winnaar van onze prijsvraag
"Verzin een naam voor onze Theatergroep van de dinsdagavond"


Op de prijsvraag hebben wij veel inzendingen mogen ontvangen. Ontroerende, grappige, toepasselijke en minder geschikte namen passeerden de revue. Wij hebben kritisch gekeken naar de mogelijke namen. Hierbij was voor ons een passende naam voor de groep, met een duidelijke link naar onze slogan "Nooit Uitgespeeld".

De winnaar is Ben Vollenbroek, hij bedacht de naam


Theatergroep JO!N

Deze allesomvattende naam dekt de lading op meerdere fronten. De deelnemers combineren hun spelvaardigheden met zangkwaliteiten, zij joinen als het ware hun eigen capaciteiten om iedereen versteld te doen staan. Daarnaast is het open karakter van de theatergroep, waar mensen ieder seizoen kunnen aanhaken om zichzelf te zien groeien, een belangrijk kenmerk. En ja, de befaamde BO!NK Theater-i, het uitroepteken, ons logo, komt ook mooi uit!

Gefeliciteerd Ben, we zorgen dat de prijs zo snel mogelijk jouw kant op komt!
Copyright © * 2019* *BO!NK THEATER*, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Tolhuislaan 3A
3981 HR Bunnik

Heeft u geen interesse meer in onze nieuwsbrief?
U kunt dan uw voorkeuren aanpassen of afmelden voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BO!NK Theater · Tolhuislaan 3A · Bunnik, Utrecht 3981 HP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp