Copy
Nooit uitgelezen over de BO!NK Theaterschool!

Daar is hij weer, het bekende zwarte gat waar je invalt aan het einde van een theaterseizoen. Maandenlang naar iets toewerken en dan is het opeens afgelopen, die periode. Maar, we kijken terug op een fantastisch jaar vol met ontwikkeling, lessen, workshops, masterclasses en optredens. We hebben weer vele enthousiaste reacties mogen ontvangen van leerlingen, ouders en publiek. Daarnaast nieuwe mensen mogen ontmoeten en voor het eerst in het fantastische Calypso Theater mogen optreden.

Omdat we toch niet helemaal stil willen zitten, gaan we gewoon door in de vakantie! Weliswaar even vier weken geen lessen, maar daarna zijn we er weer met een primeur! Drie theatrale dagen in de buitenlucht, het spektakel “Zonnebrandstof”, waarin de jeugd lekker mag gaan spelen. De dagen zitten bomvol workshops, die allemaal toewerken naar een groot optreden voor het publiek op de laatste dag.

Voor de volwassenen hebben we ook iets in petto. Een vol weekend theater maken met veel Afrikaanse invloeden. Heerlijk bewegen buiten, rituelen onderzoeken en dat dan theatraal maken. Je leest meer informatie over “Zonnebrandstof” en Theaterworkshop “Afrikaanse dans voor volwassenen” in deze nieuwsbrief.

De inschrijving voor het nieuwe seizoen stromen ook al binnen! Neem ik gelijk van de gelegenheid gebruik om te melden dat de groepen niet groter worden dan maximaal 13 deelnemers. Zit een groep vol, dan hanteren we een wachtlijst. Dus wil je volgend seizoen weer volop theater maken, dan is mijn advies om snel in te schrijven!

Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen in de lessenseries. Nieuw aanbod per jaar, verbeteren en feedback verwerken. Dat doen wij op dit moment, zodat we nog meer verder kunnen ontwikkelen. Wij luisteren graag naar leerlingen en ouders, daar word je alleen maar beter van. Verder in deze nieuwsbrief meer uitleg hierover.

Voor nu sluit ik af! Ik wens jullie veel plezier met het lezen van de laatste nieuwsbrief van dit seizoen en wens ik iedereen een geweldige zomer toe. Tot over twee maanden bij “Zonnebrandstof”, Theaterworkshop “Afrikaanse dans voor volwassenen” en natuurlijk bij het nieuwe theaterseizoen!

Met theatrale groet,

Claudia van Ede

"Zonnebrandstof"
Drie dagen vol theaterworkshops én een voorstelling!

In de laatste week van de zomervakantie geeft de BO!NK Theaterschool uiteenlopende workshops in Bunnik. Onder leiding van drie docenten gaan de kinderen en jongeren mee op reis door diverse disciplines van theater.

Zo is er voor de allerkleinsten een slapstickworkshop en leer je te spelen met komische timing. Of wat denk je van improviseren bij theatersport? Lekker stampen op Afrikaanse klanken? Stage fighting voor de jongeren? Hoe train je tekstbeleving met tekstbehandeling? Werken met theatermaskers? Uniek decor en kostuums bedenken en maken? Dit is zo maar een greep uit alle theatrale activiteiten die worden aangeboden van woensdag 28 tot en met vrijdag 30 augustus. Alle workshops hebben ook als einddoel: een grote voorstelling met als titel: “Zonnebrandstof” die op de laatste dag voor publiek wordt gespeeld. 

Wil je meedoen? Dan kun je je nu al inschrijven voor deze drie bomvolle theaterdagen. Uiteraard wordt je ingedeeld in jouw leeftijdscategorie. Let op: doe dit voor maandag 5 augustus aanstaande. Alle dagen starten om 10:00 uur en zijn tot 16:00 uur. Op de laatste dag, vrijdag 30 augustus is om 19:00 uur de voorstelling “Zonnebrandstof” voor publiek.


In het kort:
Wat: BO!NK Theaterschool presenteert “Zonnebrandstof”, drie dagen vol met theaterworkshops & een voorstelling
Docenten: Rosanne Geerdes, Levien Reedijk en Claudia van Ede
Leeftijd: 6 tot en met 18 jaar
Kosten: 125,- euro, inclusief lunch en drinken
Locatie: Tolhuislaan 3A, buiten rondom onze Theaterschool (Midlandia)
Inschrijven: stuur een mail naar info@boinktheater.nl met daarin naam en leeftijd van de deelnemer

Theaterworkshop “Afrikaanse dans voor volwassenen”

Laat gaan waar je mee bezig bent, kom met beide benen op de grond en ga los. Duik in de traditionele Afrikaanse dans tijdens deze workshop “Afrikaanse dans voor volwassenen”. Leer de verhalen achter de dans. Werk samen om nieuwe energie te vinden, ga door waar je normaal zou stoppen en geef je conditie een boost.

Afrikaanse dans gaat over zijn in het hier en nu, niet denken aan de boodschappen die je nog moet doen, maar dansen met de mensen die om je heen zijn. De dansen zijn gebaseerd op rituelen. In deze masterclass maak je eerst kennis met de Afrikaanse rituelen en beide dagen leer je een dans aan. Daarna gaan we op zoek naar onze eigen rituelen en maken we samen onze eigen rituele dans in Afrikaanse stijl.

Wanneer: Zaterdag 24 augustus en zondag 25 augustus
Tijdstip: 11:00 tot 16:00 uur
Docent: Rosanne Geerdes
Locatie: Tolhuislaan 3A te Bunnik
Prijs: 95 euro voor het gehele weekend
Aanmelden via
info@boinktheater.nl

23 JUNI - EEN DAG VOL PRESENTATIES

De Opleidingsjaren 1 tot en met 4 stonden voor het eerst met z’n allen op één dag in het theater. Met een gezellige sfeer en goede focus was het een toffe dag in ZIMIHC Theater Stefanus. Ook waren wij heel blij met onze vrijwilligers van deze dag. Zonder hen ging het echt niet! Grimeouders Jolanda, Alstje en Jonne, onze vaste gastheren Sven en Dirk, timekeeper Lisette en Cleo en Arne, die de “frontoffice” en inschrijvingen begeleidden. Door hen allen liep alles gesmeerd en kon de rest van het team zich daadwerkelijk focussen op de leerlingen en voorstellingen. De leerlingen konden het prima vinden in de lichte foyer, en zaten gezellig tijdens het wachten spelletjes te spelen, diep in een boek, en / of lekker te kletsen. 

Dan was het al snel 12:00 uur en Opleidingsjaar 1 stond op het podium met hun voorstelling ‘’Lang en Gelukkig’’. Wat deden ze het goed! De grappen waren goed getimed en je zag ze heel kort een blik hebben van: ‘Ow, dus het werkt’’. Ze vlogen en genoten zichtbaar. Ouders filmden hun kroost met hun mobieltjes. Altijd een fantastisch gezicht, als je achterin de zaal bij de techniek zit, hoe ouders vol trots naar hun kinderen kijken. 

Opleidingsjaar 2 hield hun vaders en moeders een spiegel voor tijdens hun voorstelling ‘’Ouders’’. Een feest der herkenning hoorde ik terug. Ook een prachtige opmerking vond ik, dat een oma vertelde dat het een gevoel gaf van een ‘’scheurkalender, elke dag een andere grap’’. Het stuk dat de leerlingen lieten zien, is grotendeels uit hun eigen brein ontstaan. Zo hadden we de sketches van Youtube gekozen en deze geheel een eigen draai gegeven. Ook waren er kinderen die op bestaande nummers een eigen tekst hadden geschreven en zij lieten dit uit volle borst horen. Met als afsluiter: Haal-je-ouder-maar-eens-lekker-uit-de-zaal-actie.Onwennig stonden de ouders opeens zelf in de spotlight. Sommigen hadden zelfs rode ogen. Yes! Missie geslaagd!
 
Toen was er de grote improvisatieshow van Opleidingsjaar 3, waarbij we veel input uit de zaal haalden. De jonge improvisators deden het geweldig goed! Ga er maar aan staan: iets spelen wat je nog nooit hebt gerepeteerd en ter plekke moet spelen. Je moet het dan hebben van je eigen vertrouwen en van de samenwerking! Dat hebben ze ook afgelopen seizoen volop gedaan. Het is een momentopname, daar met de druk van de zaal. Toch hielden de spelers zich goed staande. Ze waren kritisch voor zichzelf. Maar, eerlijk, jullie mogen trots zijn op jullie zelf! Bewondering alom van de ouders. Door te improviseren vergroot je ook je theatraal inzicht en dat kun je goed gebruiken in het nieuwe jaar.

De afsluiting van de dag was voor Opleidingsjaar 4, met hun knettergekke voorstelling ‘’Gek genoeg’’. Een best technische voorstelling, omdat de voorstelling achteruit werd gespeeld. Dat wil zeggen, het stuk begon met de laatste scène en eindigde met scène 1. Je zag dus knettergekke personages langzaam normaal worden. En dat was dus de schuld van de directrice. Wat gaven zij zich helemaal. Mooie zelfgeschreven monologen, die met volle overtuiging werd gespeeld. Ze wisten heel goed wat werkte en wat niet, dat was al te horen en te zien tijdens het proces. Maar het optreden is altijd een directe graadmeter. Het publiek, dat tijdens, later, of zelf na de voorstelling door begon te hebben: “Hé, de voorstelling wordt andersom gespeeld!?!?” 

Met een kist vol gevonden voorwerpen verlieten we het theater, namen we een lekker koel drankje met alle vrijwilligers en keken wij terug op een fantastische dag!

DE THEATERMAKERS 1.0

Op zondag 30 juni was de laatste keer dat de jonge theatermakers hun makersvaardigheden konden tonen voor een publiek. Afgelopen seizoen was het zoeken naar een structuur voor de invulling van de lessen. Geef je deze groep nu verantwoordelijkheid, en wie heeft dat nu juist wel nodig en wie kun je op afstand coachen? Met eerder dit seizoen de 5-minutenregies lieten zij al goed blijken dat ze volop ideeën hadden en deze ook duidelijk konden overbrengen. 

Daarnaast werkten zij gezamenlijk aan hun presentatie voor het On Stage festival in het Figi Theater, waarmee we de tweede plek behaalden. Omdat deze groep altijd de pilot draait van nieuw aanbod bij de theaterschool, weten we na veel feedback te hebben gevraagd aan de enthousiaste deelnemers waar we nog meer uit kunnen halen voor het nieuwe seizoen. 

Zo wil de ene theatermaker meer spelen en de ander floreert bij het maken van stukken. Na de 10-minutenregies was het al snel duidelijk.. Er komt een tweede seizoen van de Theatermakers! Aan het begin van de lessenserie kunnen de theatermakers kiezen wat ze dat jaar willen gaan ontwikkelen: 

1. Spelkwaliteiten en spelen in diverse voorstellingen, waaronder op festivals en in een groot stuk aan het einde van het jaar. Dat laatste zal dan geheel onder leiding zijn van de docenten. Iedereen zal hierin spelen. 

2. Je wilt maken en meer je regiekwaliteiten ontdekken onder strakke begeleiding van de docenten. Met het maken draag je jouw kwaliteiten bij voor de festivalstukken. De festivals zijn nu elders in het land en we gaan hierin meer de diversiteit opzoeken. We nemen afscheid van het On Stage festival en trekken Nederland in. 

De leerlingen van Opleidingsjaar 4, van afgelopen seizoen, zullen dan samenvoegen met de theatermakers van nu. Er ontstaat daardoor weer een compleet nieuwe dynamiek. De groep zal dan in de twee uur verdeeld worden en krijgen zij afzonderlijk les in: 

1. Het maken (regie en theorie) en; 

2. Spelen (diverse vormen van spel, tekstbehandeling etc). 

Omdat er veel druk ligt op de maand juni met betrekking op de examens en tentamenweek, hebben we er nu voor gekozen om het seizoen in mei tot zijn einde te laten komen. Zo is er een goede balans met school en onze lessen bij de theaterschool.

Margo is op dit moment druk aan het overleggen met festivals in het buitenland. Hoe gaaf zou het zijn om subsidies te krijgen om met de groep over de grens te gaan voor een internationaal festival? Bijvoorbeeld in Edinburgh (Schotland)? Of in Antwerpen? We houden jullie uiteraard op de hoogte bij deze ontwikkelingen.

De Avondploeg: Dé plek om jouw acteerskills te ontdekken!

Na een geweldige presentatie op 30 juni in Calypso Theater te Wijk bij Duurstede, kijken we terug op een fantastisch cursusseizoen. Twaalf volwassen deelnemers hebben 30 weken lang gewerkt aan een lange vorm improvisatietechniek. Wat is interessant en theatraal, en hoe vertaal je dat door goed samen te werken op de vloer? Met technieken, waaronder viewpoints, werd er ook gewerkt aan de soft focus
tijdens het spelen. In drie groepen van vier spelers werden er op de donderdagavond enorm veel verhalen vol met geheimen uitgespeeld. De spelers kregen een algemeen verhaal, en één voor één zonder dat de andere speler het wist, een persoonlijk geheim mee. Met als gevolg, een gelaagd verhaal. 

De kijker wist alles, daardoor werd hij of zij medeplichtig. De acteurs toonden oprechte verbazing als het geheim aan het licht kwam. Als dat moment daar was, was het altijd verkneukelen langs de kant.

Op donderdag 5 september start weer een nieuw seizoen van 30 lessen, waarin docente Claudia van Ede de spelers meeneemt in het maken van een productie. De productie zal vooral tot stand komen door op de vloer met een thema te gaan improviseren. Daardoor ontstaat...

...een verhaal met conflicten, die theatraal gaan worden uitgespeeld. Er wordt gewerkt aan rolpersonages, aan scènes maken en aan het totaalplaatje. In mei 2020 zal het stuk dan helemaal af te zien zijn in het theater.

De cursus is voor iedereen met een dosis motivatie en passie voor spelen. Je kunt je nog aanmelden hiervoor. Er is plek voor 12 deelnemers, dus wees er snel bij.

Aanmelden? Stuur een mail naar info@boinktheater.nl met daarin jouw motivatie o.v.v. ‘’De Avondploeg seizoen 2019-2020’’ en je ontvangt van ons een bevestiging.
We repeteren op de donderdagavonden, tijdens schoolweken, van 20:30 - 22:30 uur in Bunnik.
De kosten om mee te doen zijn 495 euro, waarbij betaling in termijnen mogelijk is.

Altijd al willen spelen in een grote productie? Dan is dit je kans!

NIEUW SEIZOEN IS BIJNA DAAR EN JE KUNT JE NU AL AANMELDEN!

Inmiddels ontvangen we al vele aanmeldingen van de kinderen en jongeren voor het nieuwe theaterschoolseizoen. Zoals al in het voorwoord vermeld, hanteren wij nu een groepsgrootte van maximaal 13 deelnemers. Advies is om je snel in te schrijven om jouw plek in de groep te verzekeren. 

Stuur een mail met daarin het inschrijvingsformulier naar info@boinktheater.nl en je ontvangt van ons een bevestiging. Zit een groep vol, dan kom je op een wachtlijst te staan. Als er weer een plek vrijkomt bij de start van het seizoen, dan ontvang je bericht dat je alsnog kunt meedoen. We hanteren de wachtlijst op volgorde van datum van binnenkomst van de mail.

Er zijn wat wijzigingen in de tijden. Dit geldt voor Trainingsjaar 2. Deze start in het nieuwe seizoen op donderdag van 17:30 tot 19:00 uur. En de Theatermakers, tevens op de donderdag, is van 18:30 tot 20:30 uur.

Op onze website en via volgende link kun je alle info teruglezen over het nieuwe seizoen. http://www.boinktheater.nl/images/Informatiebrochure_2019-2020.pdf

BO!NK Theater Facebook
BO!NK Theater Youtube
BO!NK Theater Instagram
BO!NK Theater Twitter
BO!NK Theater Website
Copyright © * 2019* *BO!NK THEATER*, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Tolhuislaan 3A
3981 HR Bunnik

Heeft u geen interesse meer in onze nieuwsbrief?
U kunt dan uw voorkeuren aanpassen of afmelden voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BO!NK Theater · Tolhuislaan 3A · Bunnik, Utrecht 3981 HP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp