Copy
Nooit uitgelezen over de BO!NK Theaterschool!

Theater maakt veel los! 

Ik durf oprecht te zeggen dat wij bij onze Theaterschool verbinden, verbazen en verwonderen. De leerling/cursist staat centraal bij ons. Wij werken met uiterste zorg om iedereen zich veilig te laten voelen. Op deze wijze ontstaat er een samenwerking waar veel uit te halen valt, voor de deelnemers maar zeker ook voor de docenten.  

Hoe gaaf is het om in het begin van een seizoen deelnemers (van alle leeftijden) onzeker te zien en dan halverwege te zien ontpoppen als een bloeiende tulp. Groeiend naar het licht. Jezelf kwetsbaar opstellen is altijd een onderzoekende start. Een stemmetje in je hoofd praat minutenlang tegen je aan, en blokkeert soms je gevoel. Gelukkig is je gevoel sterker, en overwint het met theatraal triomf! 

Theater is niet alleen net doen alsof je doet alsof je doet, ja lees deze zin nog maar een paar keer :-)

Theater ontwikkelt op spelenderwijze, en daar ben je nooit te oud voor. Voor kinderen is het een ontwikkeling. Je leert spelenderwijs een taalontwikkeling, samenwerken, reflecteren op anderen, maar zeker ook op eigen kunnen, en creëert zelfvertrouwen! Zomaar iets doen, dat is niet wat we vragen aan de deelnemers, alles moet een noodzaak hebben. En die hoeft niet zo zeer benoemd te worden, als je maar achteraf kunt zeggen: wauw, ik heb dat en dat toch op die manier voor elkaar gekregen. Individueel, maar ook als groep zorgen we voor een ontwikkeling, waarbij iedereen op eigen tempo mag en kan ontplooien.  

Voor de volwassenen precies net zo. Want hoe gaaf is het dat je aan het einde van een les/repetitie naar huis kan gaan met een trots gevoel over jezelf. Je komt jezelf ook altijd tegen bij theater. Zonder meer. Soms lijkt het een soort van therapie. Je legt jezelf bloot en je wilt het gelijk goed doen. Daar zit al het conflict. Veilig voelen en jezelf geven, om het zo goed mogelijk te willen doen, is denk ik meer toepasbaarder. Mensen die eerst bang zijn voor het onbekende, en rustig aan aftasten en afvragen of het  wel goed is, en dan nu, vol passie staan te presenteren, dat verwonderd mij als docent nog steeds, elke keer weer! Daar ga ik stuiterend van naar huis.  

Theater is ook een lekkere uitlaatklep, om even alles eruit te gooien. Lekker doen wat je in het ‘’normale’’ leven niet mag of kunt. Ja: het is maar spel! Het is de kracht van de verbeelding! 

Veel leesplezier! En voor alle zekerheid een reminder: volgende week zijn er voor zowel de kinderen, jeugd als volwassenen geen lessen. Geniet van de voorjaarsvakantie!

Theatrale groet, 

Claudia 

Wie schrijft die blijft 

Hallo, mijn naam is Ben Vollenbroek. Vanaf het prilste begin ben ik verbonden aan BO!NK Theater en heb ik mijn bijdrage mogen leveren aan veel verschillende producties. Mijn ervaring is dat ik er heel erg van kan genieten om samen met andere creatieve mensen theater te maken. Mijn aandeel bestaat voornamelijk uit het schrijven van teksten. Dat kan bijvoorbeeld gesproken tekst zijn of tekst voor geheel nieuwe liedjes, maar wat ik ook erg leuk vind is het maken van Nederlandse teksten op bestaande popsongs. Zo ben ik op dit moment hard bezig met het schrijven van liedteksten voor de dinsdagavond Theatergroep op het thema ‘Angsten’.  Veel mensen zeggen het heel bijzonder te vinden dat ik dat kan en ‘hoe doe  je dat dan’? is een vraag die vaak gesteld wordt. Op die vraag wil ik vandaag een antwoord geven aan de hand van een voorbeeld.  
Voor het thema ‘Angsten’ hebben Claudia en ik een aantal popsongs geselecteerd die van een nieuwe tekst worden voorzien. Als voorbeeld neem ik het nummer ‘Beat it’ van Michael Jackson. Hieraan koppelen we de angst voor spinnen omdat dat mooi past op het refrein: 

Beat it!, beat it! wordt Spinnen!, spinnen! 

Om te beginnen lezen we het eerste couplet: 

They told him don’t you ever come around here 
don’t want to see your face, you better disappear 
The fire’s in their eyes and their words are really clear 
‘So beat, just beat it 

Dan ga ik nadenken over de angst voor spinnen (die ik zelf niet heb) en de mogelijke invalshoeken die ik zou kunnen gebruiken voor een nieuwe tekst. Spinnen zijn het opvallendst aanwezig in de herfst wanneer er regelmatig van die grote zwarte exemplaren door de kamer kunnen rennen en je buiten in de mist veel webben ziet met dikke kruisspinnen. Zo kom ik na enig puzzelen op de eerste zin: 

Het is weer herfst, dat is een kloteseizoen 

Nu is het woord ‘kloteseizoen’ niet zo netjes, maar het past wel heel mooi. Om het goed te maken verontschuldig ik me daarom in de tweede regel: 

Vergeef me deze term, ik kan er niets aan doen  

En we maken dit couplet af met: 

Ze duiken op in huis, in de tuin en in het groen 
de spinnen, de spinnen 

Deze zinnen passen precies op het tekstritme van het oorspronkelijke nummer. Dat is natuurlijk niet altijd direct het geval als je een nieuwe tekst verzint. Er moet daarom vaak aan ‘geschaafd’ worden voor het klopt, en als je geen goed rijmwoord kan vinden voor een volgende zin moet je bijvoorbeeld de startzin anders formuleren en/of een ander eindwoord kiezen.  

Het tweede couplet slaan we even over en dan komen we bij het refrein: 

Just beat it, beat it 
no one wants to be defeated 
showin’ how funky and strong is your fight 
it doesn’t matter who’s wrong or right 
just beat it 
just beat it 
just beat it 
just beat it 

Wat rijmt er op ‘spinnen’? Beginnen! 

Spinnen!, spinnen! 
‘k weet niet wat ik moet beginnen 
kan niet ontsnappen, zit in de tang 
raak in paniek, want ik ben zo bang 
voor spinnen 
voor spinnen 
voor spinnen 
voor spinnen 

Tot zover mijn antwoord op de gestelde vraag. Ik hoop dat dit kijkje ‘in de keuken’ bevredigend is. Naast ‘Beat it’ zijn bijvoorbeeld ook ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘Paradise by the dashboard light’ van een nieuwe Nederlandse tekst voorzien.  De meeste liedteksten zijn klaar, en ik ga regelmatig kijken bij de repetities om te genieten van het zichtbare plezier waarmee de teksten gezongen worden.  Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Hou dan deze nieuwsbrief goed in de gaten want in oktober is de uitvoering te zien van deze productie.

Van koor naar een muzikale Theatergroep

Sinds september 2018 is BO!NK Theater een groep rijker: de BO!NK Theatergroep. Deze groep repeteert wekelijks aan een voorstelling vol met zang en spel. Toen in 2017 het idee ontstond om een theaterkoor op te richten kwamen er massaal aanmeldingen voor de proefles. Met een groep van 15 mensen in het koor hebben zij de voorstelling "Levensweg" uiteindelijk in het theater laten zien. Na deze tijd wilden wij een doorstart maken. Maar na de proeflessen van september 2018, zagen wij de groep slinken. Is Bunnik nog niet klaar voor een theaterkoor? Of is er veel aanbod in de regio? We besloten om het even te laten rusten, maar daar waren een paar dames en een heer het niet mee eens. En terecht, want het is elke week weer een feest op onze locatie. Zij wilden juist meer leren van het acteren! Na "Levensweg" smaakte het voor hen naar meer. Nog nooit hadden zij in het theater geacteerd, en nu waren zij besmet met het theatervirus. 

Artistiek leider van de Theatergroep, Claudia van Ede, ging nadenken en besloot om het hele concept koor eens om te draaien. Een groep die met spel volop muzikaliteit liet zien en horen. Geen koorstukken waar theatrale settingen op werden bedacht, maar een echt script met een verhaal, en daarmee ook zangnummers die het verhaal verder brengen. Omdat we plezier, maar ook kwaliteit hoog in het vandaal hebben staan, ging Claudia op zoek naar een zangcoach. En die vond zij in Tanja van Dijk. Tanja werd al gelijk in het diepe gegooid, maar kwam met een perfecte slag weer boven, en bleef sierlijk drijven.  

Het concept is er, en de eerste scènes zijn al gemaild naar de cast. Ook zijn alle nummers in een nieuw jasje gestoken door een bevlogen Ben Vollenbroek, die er elke keer weer in slaagt om alle Engelste teksten te voorzien van een compleet Nederlandse tekst, binnen het vooraf bedachte thema.  

In oktober van dit jaar laat deze 8 koppige groep meerstemmigheid, muzikaliteit, en gedreven spel zien in de eerste productie van de Theatergroep getiteld: "Plankenkoorts", een muzikale voorstelling over angsten het overwinnen. Het stuk speelt zich af in de jaren 80, en gaat over een groep toneelspelers, druk bezig met de voorbereidingen van een voorstelling. Een stuk in een stuk dus, hoe toepasselijk. Alle clichés en ‘’trauma-verwerking’’ van de regisseur Claudia van Ede zijn te zien, uitvergroot weliswaar, maar zeer herkenbaar.  

Met nog ruim 9 maanden te gaan is de groep klaar om te leren, ontdekken en te maken. Om straks in het theater hun achterban te laten ontroeren, lachen en verbazen!  

Enthousiaste "Sidekicks" en productieve ondersteuning! 

Theatermakers Louise Smit en Luuk van Zon hoefden geen moment na te denken en meldden zich direct aan na de oproep die Claudia plaatste in de groepsapp.  

Zij zocht twee ‘’sidekicks’’ die de BO!NK Theatergroep van de dinsdag productioneel kunnen ondersteunen. Al snel werd er kennisgemaakt en een plan van aanpak gemaakt in het productieteam. 

Al heel wat jaren lopen Louise en Luuk al mee bij de Theaterschool. Zij hebben prachtige stukken gemaakt met hun groep. Nu ook weer tijdens de Theatermakers op de donderdagen. Louise speelde ook in de grote productie "Zusjelief", waarmee BO!NK Theaterproducties volop goede kritieken heeft mogen ontvangen. Luuk is een wonderkind, hij kan als geen ander prachtig pianospelen en eigen composities maken. Niet voor niks won hij vorige jaar de eerste prijs

muziek tijdens het On stage Festival in het Figi Theater te Zeist. 

Nu gaan zij beiden meewerken aan de productie "Plankenkoorts".  

Louise: "Vorig jaar heb ik sommige mensen ook zien meespelen en zingen in het Theaterkoor, en nu zie ik al heel veel groei." Louise vervolgt: "Wat klinken de nummers vet, en wat prachtig meerstemmig!" Luuk: “Het lijkt mij gaaf om veel dingen te leren van Claudia, en tegelijkertijd haar te helpen (samen met Louise) met het maken van een typisch Claudia stuk”. 

Louise volgt de Kunstopleiding aan de HKU en zal zich vooral buigen op de vormgeving van de productie. Luuk zal met zijn meesterlijke brein, veel aanvulling geven op de scenes door middel van regieassistent

Theatermakers volop aan het creëren
Weer On Stage en 10 minuten creaties! 

De theatermakers hebben een strak schema voor de boeg. Begin dit jaar zijn ze gestart met de voorbereidingen voor hun comeback op On Stage én hun eigen 10 minuten regies.  

Vorig jaar stond deze groep ook al op On Stage in Zeist, daar namen zij de eerste prijs mee naar huis en dit jaar zijn ze terug. Voor de titelverdediging zullen zij een drieluik laten zien van scènes die van kop tot staart zelf zijn gemaakt. Dat wil je niet missen. Dus zet 13 april maar vast in de agenda, want dan zijn ze te bewonderen in het Figi theater te Zeist. 

Alsof dat nog niet genoeg is, werken ze ondertussen ook nog aan scènes voor hun eigen 10 minuten regie festival. En als je nu denk; ‘10 minuten dat is toch niet zo lang?’, sluit dan je ogen en probeer ze na precies 10 minuten weer open te doen. 10 minuten is langer dan je denkt, er kan heel veel moois, spannend, ontroerend, verwonderend, geks of verrassend gebeuren in 10 minuten.  

Op zondag 30 juni tonen alle theatermakers een eigen voorstelling van 10 minuten, dus dat zijn negen voorstellingen op een dag. Naast het bedenken, schrijven en maken van hun eigen voorstelling speelt iedere theatermaker ook nog in twee voorstellingen van de andere makers. De eerste concepten staan al op papier en zonder te veel te verklappen, kunnen we al zeggen dat het een fantastisch festival gaat worden. We staan die dag in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede.  

Rosanne Geerdes 

IN DE SPOTLIGHT! 

Naam: Feline Raimond, 13 jaar
Opleidingsjaar 4 

Ik ben al vanaf mijn 6de bij de BO!NK Theaterschool. Iedere les is het enorm lachen. Ik weet nog dat ik een keer “Kungfu-Assepoester” moest spelen dat vond ik heel grappig 

Mijn droomrol is een grappig en enorm gek persoon te spelen. Ik vind het superleuk om zo'n rol te spelen. 

Later wil ik heel graag naar IJsland en daar op een boot walvissen bestuderen. Dat lijkt mij echt super gaaf  Je kunt mij s ’nachts wakker maken om de zonsopgang te zien 

Theatersportgroep "Nooit Uitgespeeld" speelt haar eerste wedstrijd! 

Op zondagavond 7 april is het zover: "Nooit Uitgespeeld" heeft "Mauve" uit Alphen aan den Rijn uitgedaagd voor een thuiswedstrijd in de Theaterschool (Midlandia). Om 20:00u start de wedstrijd.  

De spelers van "Nooit Uitgespeeld" zijn nu volop aan het trainen om samen met "Mauve" een avond vol improvisatie te laten zien aan publiek.  

Zoals jullie wellicht al hebben gelezen in de vorige nieuwsbrief is een theatersportwedstrijd een voorstelling, waarin twee teams door middel van korte improvisatiegames het tegen elkaar opnemen. Het publiek bepaalt welke scene per ronde het meeste ontroerend is of het hoogst amusementsgehalte heeft. Dan zijn er ook nog twee rechters, die met kritische blik de groepen in de gaten houden. De rechters spelen uiteraard een rol als strenge mensen, maar in principe helpen zij de spelers ook langs de zijlijn. De avond wordt op ludieke wijze gepresenteerd door een speler van "Nooit Uitgespeeld".  

We nodigen iedereen dan ook van harte uit om bij deze nu al legendarische wedstrijd te komen kijken!  

Wij hanteren een ‘’pay what you want’’ principe. In de zaal staat er een pot waarin het publiek geld kan stoppen. Met dit geld kunnen wij als kersverse theatersportgroep spullen aanschaffen om de wedstrijden meer aan te kleden in de toekomst.  

Nogmaals in het kort:
Theatersportgroep "Nooit Uitgespeeld" versus Theatersportgroep "Mauve" 
Op zondagavond 7 april om 20:00u (inloop met koffie en thee vanaf 19:30u) 
De wedstrijd duurt tot 22:00u
Toegang: Pay what you want 
Reserveren vooraf niet nodig

PRIJSVRAAG!

Verzin een naam voor onze Theatergroep, die elke dinsdag repeteert voor hun voorstelling. In de naam moet een verwijzing zitten naar BO!NK Theater.
Bijvoorbeeld, de Theatersportgroep van de maandag heeft als naam "Nooit Uitgespeeld", een verwijzing naar onze slogan Nooit Uitgespeeld!

De beste inzending wint een BO!NK Theaterpakket, bestaande uit een 

  • BO!NK Theatertas 

  • BO!NK Theatervest 

 

Stuur je inzending naar Claudia@boinktheater.nl o.v.v. Prijsvraag Theatergroep 

In de volgende nieuwsbrief  wordt de winnaar bekend gemaakt, en ontvangt hij of zij het pakket en de bijbehorende eeuwige roem. 

Copyright © * 2019* *BO!NK THEATER*, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Tolhuislaan 3A
3981 HR Bunnik

Heeft u geen interesse meer in onze nieuwsbrief?
U kunt dan uw voorkeuren aanpassen of afmelden voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BO!NK Theater · Tolhuislaan 3A · Bunnik, Utrecht 3981 HP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp