Copy

Versa Welzijn

Inspiratie
Cormac Russell

Afgelopen week ontvingen we Cormac Russell bij Versa Welzijn. Hij is onze inspiratiebron als het gaat om gemeenschapsondersteunend werken. Cormac is een begenadigd verteller en wist ons te inspireren en te ontroeren. Maar ook confronteerde hij ons met vooroordelen en ingeslepen gedragspatronen. Ik heb van de dag genoten. Was je er bij of heb je het gemist? De aftermovie staat hieronder klaar: 


 

 

Op onze uitnodiging bezochten zo’n 100 mensen de inspiratielunch met Cormac Russell. Wethouders, sociaal werkers, sociaal ondernemers, actieve burgers, raadsleden, vrijwilligers, stagiaires: het was een gemêleerd gezelschap; een soort gemeenschap in feite. 's Ochtends gaf Russell een verdiepende interne workshop voor wie al een jaar bewust werkt aan community building. De middag gaf hij een introductie voor collega’s die ermee aan de slag willen of er vragen over hebben.

Drie soorten mensen
Cormac vertelde over drie soorten mensen: de lone wolve (visionair), de mobilizer en de community builder. De visionair is degene met de grote ideeën, die op zoek is naar volgers. De mobilizer is druk met het realiseren van projecten en zoekt zoveel mogelijk mensen om hieraan bij te dragen. De community builder verbindt mensen, laat het eigen oordeel los, beweegt mee. Hij ontdekt wat aanwezig is in een gemeenschap, komt niks aanbieden, heeft contact en aandacht. In hun gesprekken met mensen waarderen community builders hun talent en vragen ze dit in te zetten voor de gemeenschap.

Community builders zijn onmisbaar
Naast de visionair en de mobilizer is de community builder onmisbaar, om mensen te helpen hun talenten (“gifts”) te ontdekken en om groepen te stimuleren anderen toe te laten. Een groep gelijkgestemden noemen we al snel een “community”. Maar vaak zijn deze groepen gesloten en niet bereid zich open te stellen voor anders denkenden. Een gemeenschap is juist gebaat bij diversiteit, betoogt Russell.

Je organisatie als gemeenschap
Veel van de principes van community building zijn ook binnen je organisatie bruikbaar. Ben jij een lone wolve, een mobilizer, een community builder, of van alles een beetje? Hoe vaak voer jij een “geschenk gesprek” met je collega’s? Dat doe je door aan iemand te vertellen wat hij deed en wat dit in positieve zin voor je betekende. Zoek je alleen gelijkgestemden op of waardeer je afwijkende meningen of stijlen van collega’s of partners? Ben je benieuwd naar de mens achter je collega?

Vraag: hoe authentiek ben jij..?
Hoe authentiek ben jij in je contact met mensen? Werk je voor of met je collega’s? Of gebruik je hen slechts voor je eigen doelen? De flyer “How to kill community building”, die we deelnemers meegaven aan het eind van de lunchmeeting, gaat over dit niet-authentieke gedrag. Zoals “We starten met de sterkere inwoners, die kunnen het overzien en een verbindende rol spelen”, of “Bedankt voor het signaleren, wij nemen het nu van u over”. 

Nieuwsgierig naar meer Cormac Russell en ABCD? 
Bekijk dan de uitgebreide video van de inspiratielunch.

Met de feestdagen in het vooruitzicht, geef ik je graag iets om over na te denken deze kerst:

  • “People need a life, not a service”
  • “Start with the asset, not the deficit”
  • “Don’t reduce a human to it’s problem”
  • “Whatever the question, community is the answer”


Tot slot wens ik je fijne feestdagen!
Van mens tot mens, dat staat bij ons centraal.
Goede relaties zijn de basis voor een fijn leven.
Samen kunnen we meer.
De feestdagen zijn een mooi moment om daar bij stil te staan.

Hartelijke groet,
Anita Keita
directeur-bestuurder Versa Welzijn
06 413 465 52
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je ontvangt de Versa Update omdat je staat ingeschreven in onze e-mail database. Mocht je daar bezwaar tegen hebben, dan kun je je afmelden via onderstaande link.

Kreeg je deze Update doorgestuurd en blijf je graag op de hoogte? Meld je aan en je ontvangt onze Updates voortaan rechtstreeks.

Versa Welzijn
Larenseweg 30 | Postbus 1463 | 1200 BL Hilversum |  035 623 11 00 | communicatie@versawelzijn.nl

Mijn gegevens aanpassen
Afmelden nieuwsbrief


Copyright © 2018 Versa Welzijn, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp